Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 405BESLENME2 + 02. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu ders lisans öğrencilerine besin ögeleri hakkında genel bilgiler ile özel beslenme ihtiyaçları hakkında bilgi verir.
Ders İçeriği Beslenmeye giriş, temel besin ögeleri, beslenme statüsü, vitaminler, mineraller ve iz metaller, besin ögelerinin vücuttaki metabolizması, sindirim, özel beslenme ihtiyaçları ve diyetteki yetersizlikler.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1-
1-
1-

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16
ÖK 001                
Ara Toplam                
Katkı0000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14114
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11616
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)12020
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar3YASEMİN TİN ARSLAN
Detay 2022-2023 Bahar3YASEMİN TİN ARSLAN
Detay 2021-2022 Bahar3YASEMİN TİN ARSLAN
Detay 2020-2021 Bahar3YÜKSEL BAYRAM
Detay 2019-2020 Bahar1YÜKSEL BAYRAM
Detay 2018-2019 Bahar1YÜKSEL BAYRAM
Detay 2017-2018 Bahar1YÜKSEL BAYRAM
Detay 2016-2017 Bahar1YÜKSEL BAYRAM
Detay 2015-2016 Bahar1YÜKSEL BAYRAM


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 405 BESLENME 2 + 0 3 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. YASEMİN TİN ARSLAN ytin@pau.edu.tr ÇAMYO B0004 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Bu ders lisans öğrencilerine besin ögeleri hakkında genel bilgiler ile özel beslenme ihtiyaçları hakkında bilgi verir.
İçerik Beslenmeye giriş, temel besin ögeleri, beslenme statüsü, vitaminler, mineraller ve iz metaller, besin ögelerinin vücuttaki metabolizması, sindirim, özel beslenme ihtiyaçları ve diyetteki yetersizlikler.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Beslenme durumu ve beslenmenin önemi, doğru beslenme kuralları, beslenme ve sağlık, duygular ve besin seçimi
2 Geleneksel ve diğer beslenme şekilleri , gıda piramitleri, Metabolizma, gıdaların sindirimi, insan vücudunun yapısı ve bileşimi
3 Beslenme açısından enerji, bazal metabolizma ve günlük enerji ihtiyacının hesaplanması
4 Karbonhidratlar, yapısı, fonksiyonları, sindirimi,depolanması ve kullanılması, karbonhidratların kaynakları ve ihtiyacı karbonhidratça zengin gıdalar
5 Karbonhidratlar, yapısı, fonksiyonları, sindirimi,depolanması ve kullanılması, karbonhidratların kaynakları ve ihtiyacı karbonhidratça zengin gıdalar
6 Proteinler, yapısı,fonksiyonları, proteinlerin vücutta kullanılması azot dengesi ve protein ihtiyacı, protein kaynakları ve kalitesi
7 Lipidlerin yapısı, fonksiyonları, yağların vücutta kullanılması, yağ kaynakları
8 Su önemi ve su dengesi, suyun dışındaki diğer içecekler
9 Vitaminler , etki mekanizmaları, vitamin eksikliği, yağda ve suda eriyen vitaminler, vitamince zengin gıdalar
10 Mineral maddeler ve beslenme açısından önemli Makro elementler, İz elementler Mineral maddece zengin gıdalar
11 Toplu beslenme endüstrisi
12 Günlük yemek planlarının hazırlanması
13 İnsanların durumuna uygun beslenme şekilleri Gebe ve emzikli kadınların beslenmesi Çocukların beslenmesi Yaşlıların beslenmesi
14 Hastaların beslenmesi
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Demirci M. 2009. Beslenme, Onur Grafik İstanbulTürkçe
Diyet El KitabıProf.Dr.Ayşe Baysal ve ark. Hatiboğlu Basım ve Yayım[3] Beslenme BiyokimyasıProf.Dr. Meral Aksoy,Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Hatiboğlu Basım ve YayımTürkçe
Demirci M. 2009. Beslenme, Onur Grafik İstanbulTürkçe
Diyet El KitabıProf.Dr.Ayşe Baysal ve ark. Hatiboğlu Basım ve Yayım[3] Beslenme BiyokimyasıProf.Dr. Meral Aksoy,Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Hatiboğlu Basım ve YayımTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları