Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GIT 236GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER2 + 14. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu ders ile öğrencilere; tekniğine uygun olarak gıdalarda temel işlemleri yapma yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği Kuru ve yaş temizleme yapmak, Süzme ve çöktürme işlemi yapmak, Santrifüj işlemi yapmak, Eleme ve Damıtma işlemi yapmak, Ekstraksiyon işlemi yapmak, Öğütmek, Parçalamak, Homojenizasyon yapmak, Sıvıları ve Katıları karıştırmak, Emülsiyon yapmak, Kurutma işlemi ve kurutarak muhafaza yöntemleri, dondurma işlemi ve dondurarak muhafaza yöntemi, Gıdalara uygulanan ısıl işlemler (pastörizasyon, sterilizasyon, mikrodalga uygulamaları), Haşlama işlemi, Işınlama teknolojisi ve gıdaların ışınlanması
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Hammaddeyi Temizlemek, Ayırma İşlemleri Yapmak, Boyut Küçültme İşlemi Yapmak, Karıştırma İşlemi Yapmak,Hammadde temizleme, ayırma, boyut küçültme, karıştırma gibi gıdalarda temel işlemler konusunda bilgi sahibi olmak
2Gıdalara ısıl işlem uygulaması, fermantasyon teknolojisi, depolama ve kurutma işlemlerinin tekniklerini öğrenmek

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16
ÖK 001                
ÖK 002                
Ara Toplam                
Katkı0000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11515
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)12121
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1BEDRİYE DAVULCU TÜMER
Detay 2022-2023 Bahar1BEDRİYE DAVULCU TÜMER
Detay 2021-2022 Bahar1BEDRİYE DAVULCU TÜMER


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GIT 236 GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER 2 + 1 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. BEDRİYE DAVULCU TÜMER btumer@pau.edu.tr ÇAMYO B0002 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Bu ders ile öğrencilere; tekniğine uygun olarak gıdalarda temel işlemleri yapma yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik Kuru ve yaş temizleme yapmak, Süzme ve çöktürme işlemi yapmak, Santrifüj işlemi yapmak, Eleme ve Damıtma işlemi yapmak, Ekstraksiyon işlemi yapmak, Öğütmek, Parçalamak, Homojenizasyon yapmak, Sıvıları ve Katıları karıştırmak, Emülsiyon yapmak, Kurutma işlemi ve kurutarak muhafaza yöntemleri, dondurma işlemi ve dondurarak muhafaza yöntemi, Gıdalara uygulanan ısıl işlemler (pastörizasyon, sterilizasyon, mikrodalga uygulamaları), Haşlama işlemi, Işınlama teknolojisi ve gıdaların ışınlanması
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Gelişmiş filtrasyon sistemleri (membran ayırma teknikleri); ultrafiltrasyon.
2 Gelişmiş filtrasyon sistemleri konusuna devam; mikrofiltrasyon, tersosmoz ve bazı uygulamaları ve konu ile ilgili örnek problem çözümleri.
3 Ekstraksiyon ve konu ile ilgili örnek problem çözümleri.
4 Ekstraksiyon konusuna ve konu ile ilgili örnek problem çözümlerine devam.
5 Evaporasyon ve konu ile ilgili örnek problem çözümleri.
6 Evaporasyon konusuna ve konu ile ilgili örnek problem çözümlerine devam.
7 Evaporasyon konusuna ve konu ile ilgili örnek problem çözümlerine devam.
8 Kurutma ve konu ile ilgili örnek problem çözümleri.
9 Kurutma ve konu ile ilgili örnek problem çözümleri.
10 Kurutma konusuna ve konu ile ilgili örnek problem çözümlerine devam.
11 Kurutma konusuna ve konu ile ilgili örnek problem çözümlerine devam.
12 Ekstrüzyon.
13 Mikrodalga kullanımı ve konu ile ilgili örnek problem çözümleri.
14 Temel işlemlerin gıda sanayinin değişik dallarındaki uygulamaları.
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları