Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GIT 234TAHIL TEKNOLOJİSİ2 + 14. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Tahıllar da kalite takdirinin belirlenmesinde göz önünde tutulan kalite parametreleri ve bunları etkileyen şartların ortaya konulması, değirmencilik sektöründe kaliteli buğdaydan kaliteli un eldesin de prosesin incelikleri verilmesi amaçlanmıştır.
Ders İçeriği Tahılın tanımı, ekonomi ve beslenmedeki yeri, tahıl tanesinin fiziksel yapısı, kimyasal bileşimi; su, karbonhidratlar, proteinler, lipitler, mineral maddeler, vitaminler ve enzimler, tahılın depolanması, atmosfer şartları ile tane ilişkileri, buğdayda kalite takdiri ve standardizasyon, un değirmenciliğine giriş, ayırma ve temizleme makineleri, buğdayın tavlanma mekanizması ve metotları, öğütme elemanları; valsler,, elekler,, öğütmenin kontrolü, un pasajlarının kalitesi ve gruplandırılması.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Tahılın tanımı ve beslenmedeki yeri, tahıl tanesinin fiziksel yapısı, kimyasal bileşiminin öğretilmesi ve bu özelliklerin teknolojik açıdan irdelenmesi
2Tahıl tanelerinde ve yarı ürünlerinde deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanır.
3Buğday tanesinin öğütülmesi ve elde edilen pasajlarının kalite kriterlerinin ortaya konulması, ürünlerin gıda mevzuatlarına uygunluğunun ortaya konulması becerilerinin kazanılması
4Tahıl teknolojisinde kullanılan alet ve ekipmanları tanıma ve çalışma prensiplerini anlamalarını sağlama bilincini kazanır

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16
ÖK 001                
ÖK 002                
ÖK 003                
ÖK 004                
Ara Toplam                
Katkı0000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11515
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)12121
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1BEDRİYE DAVULCU TÜMER
Detay 2022-2023 Bahar1BEDRİYE DAVULCU TÜMER
Detay 2021-2022 Bahar1BEDRİYE DAVULCU TÜMER


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GIT 234 TAHIL TEKNOLOJİSİ 2 + 1 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. BEDRİYE DAVULCU TÜMER btumer@pau.edu.tr ÇAMYO B0002 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Tahıllar da kalite takdirinin belirlenmesinde göz önünde tutulan kalite parametreleri ve bunları etkileyen şartların ortaya konulması, değirmencilik sektöründe kaliteli buğdaydan kaliteli un eldesin de prosesin incelikleri verilmesi amaçlanmıştır.
İçerik Tahılın tanımı, ekonomi ve beslenmedeki yeri, tahıl tanesinin fiziksel yapısı, kimyasal bileşimi; su, karbonhidratlar, proteinler, lipitler, mineral maddeler, vitaminler ve enzimler, tahılın depolanması, atmosfer şartları ile tane ilişkileri, buğdayda kalite takdiri ve standardizasyon, un değirmenciliğine giriş, ayırma ve temizleme makineleri, buğdayın tavlanma mekanizması ve metotları, öğütme elemanları; valsler,, elekler,, öğütmenin kontrolü, un pasajlarının kalitesi ve gruplandırılması.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Tahılın Önemi
2 Tahılın Depolanması
3 Buğdayda Kalite Takdiri ve Standardizasyon
4 Un Değirmenciliği
5 Un Değirmenciliği
6 Ekmek Yapım Teknolojisi
7 Ekmek Yapım Teknolojisi
8 Ekmek Yapım Teknolojisi
9 Sert Buğday Ürünleri
10 Sert Buğday Ürünleri
11 Yumuşak Buğday Ürünleri
12 Yumuşak Buğday Ürünleri
13 Kahvaltılık Tahıllar
14 Diğer Tahılların Değerlendirilmesi
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları