Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GIT 233SÜT TEKNOLOJİSİ2 + 14. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Dersi olan öğrencilere süt üretimi, kalitesi ve işlenmesi konularında güncel temel bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır. Yoğurt ve peynir gibi temel süt ürünlerinin laboratuar koşullarında üretiminin gösterilmesi ve ilgili hesaplamaların öğretilmesi de dersin amaçlarındandır. Derste süt kimyası ve süt mikrobiyolojisi konuları da yeterli düzeyde anlatılmaktadır. Süt ve ürünlerinin kalitesi ile ilgili laboratuar uygulamaları teorik bilgileri kuvvetlendirmektedir.
Ders İçeriği Türkiye’de ve dünyada süt ve süt ürünleri üretimi ve ticareti; sütün tanımı, bileşimi (lipidleri, proteinleri, karbonhidratları, mineral maddeleri, enzimleri, vs.) ve süt bileşimini etkileyen faktörler; süt bileşenlerinin fizikokimyası ve teknolojik açıdan önemi, sütün pıhtılaşma mekanizmaları; süt mikrobiyolojisi, süt işletmelerinde sanitasyon ve süt ürünlerinde kullanılan starter kültürler; çiğ sütün toplanması. Çiğ süte uygulanan ön işlemler (sütün temizlenmesi, süt yağının ayrılması, homojenizasyon, baktofügasyon, deaerasyon), pastörizasyon, sterilizasyon. Yoğurt, peynir, tereyağı ve dondurma üretim tekniklerinin kısaca anlatılması. Ayrıca laboratuvarda süte ait kimyasal analizler yapılmaktadır.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Süt tanımını ve bileşimini öğrenir
2İçme sütü teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur.
3Süt teknolojisi konusunda bilgi alt yapısına sahip olur
4Yoğurt, peynir vb. süt ürünlerinin üretim proseslerini öğrenir
5Süt teknolojisinde kullanılan teknolojik işlemler ve ekipmanlar hakkında bilgi öğrenir
6Süte uygulanan ısıl işlemleri ve etkilerini öğrenir

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16
ÖK 001                
ÖK 002                
ÖK 003                
ÖK 004                
ÖK 005                
ÖK 006                
Ara Toplam                
Katkı0000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11515
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)12121
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1BEDRİYE DAVULCU TÜMER
Detay 2022-2023 Bahar1YÜKSEL BAYRAM
Detay 2021-2022 Bahar1YÜKSEL BAYRAM


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GIT 233 SÜT TEKNOLOJİSİ 2 + 1 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. BEDRİYE DAVULCU TÜMER btumer@pau.edu.tr ÇAMYO B0002 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Dersi olan öğrencilere süt üretimi, kalitesi ve işlenmesi konularında güncel temel bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır. Yoğurt ve peynir gibi temel süt ürünlerinin laboratuar koşullarında üretiminin gösterilmesi ve ilgili hesaplamaların öğretilmesi de dersin amaçlarındandır. Derste süt kimyası ve süt mikrobiyolojisi konuları da yeterli düzeyde anlatılmaktadır. Süt ve ürünlerinin kalitesi ile ilgili laboratuar uygulamaları teorik bilgileri kuvvetlendirmektedir.
İçerik Türkiye’de ve dünyada süt ve süt ürünleri üretimi ve ticareti; sütün tanımı, bileşimi (lipidleri, proteinleri, karbonhidratları, mineral maddeleri, enzimleri, vs.) ve süt bileşimini etkileyen faktörler; süt bileşenlerinin fizikokimyası ve teknolojik açıdan önemi, sütün pıhtılaşma mekanizmaları; süt mikrobiyolojisi, süt işletmelerinde sanitasyon ve süt ürünlerinde kullanılan starter kültürler; çiğ sütün toplanması. Çiğ süte uygulanan ön işlemler (sütün temizlenmesi, süt yağının ayrılması, homojenizasyon, baktofügasyon, deaerasyon), pastörizasyon, sterilizasyon. Yoğurt, peynir, tereyağı ve dondurma üretim tekniklerinin kısaca anlatılması. Ayrıca laboratuvarda süte ait kimyasal analizler yapılmaktadır.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Sütün bileşimi ve özellikleri
2 Süt lipidleri
3 Süt proteinleri
4 Süt şekeri (Laktoz)
5 Sütün mineral maddeleri
6 Vitaminler
7 Süt gazları
8 Süt enzimleri
9 Sütün fizikokimyasal özellikleri
10 Peynir teknolojisi
11 Tereyağ teknolojisi
12 Yoğurt teknolojisi
13 Süt tozu teknolojisi
14 Dondurma teknolojisi
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları