Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GIT 232ŞARAP TEKNOLOJİSİ2 + 03. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Kaliteli şarap üretiminde dikkat edilecek konuların öğrenciler tarafından anlaşılmasını sağlamak.
Ders İçeriği Şarap üretiminde: üzüm çeşitleri, üzüm olgunluğu, üzümün bileşimi, üretimde alet, makine ve kimyasal madde gereksinimleri, kükürtleme, alkol fermantasyonu, beyaz, pembe, kırmızı şarap üretim teknolojileri fermantasyon ürünleri, şarapların olgunlaştırılması
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Kaliteli şarap yapımında üzüm yetiştiriciliğinin önemini; üzümün kalitesinin şarap kalitesine etkisini kavrama
2Şarap üretiminde mikroorganizmaların etkisini, önemini kavrama
3Şarap üretiminde kullanılan mayaların özelliklerini öğrenme, mayanın şarap için önemini anlama

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16
ÖK 001                
ÖK 002                
ÖK 003                
Ara Toplam                
Katkı0000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12222
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)12828
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1AYSEL YEŞİLYURT ER


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GIT 232 ŞARAP TEKNOLOJİSİ 2 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Dr. Öğr. Üyesi AYSEL YEŞİLYURT ER ayer@pau.edu.tr ÇAMYO B0002 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Kaliteli şarap üretiminde dikkat edilecek konuların öğrenciler tarafından anlaşılmasını sağlamak.
İçerik Şarap üretiminde: üzüm çeşitleri, üzüm olgunluğu, üzümün bileşimi, üretimde alet, makine ve kimyasal madde gereksinimleri, kükürtleme, alkol fermantasyonu, beyaz, pembe, kırmızı şarap üretim teknolojileri fermantasyon ürünleri, şarapların olgunlaştırılması
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Şarap teknolojisinin anlam ve önemi
2 Dünya şarap ekonomisi; önemli şarap üreticisi ülkeler
3 Türkiye şarapçılığı ve şarap ekonomisi; şaraplık üzüm çeşitleri
4 Şarap hazırlamanın esasları
5 Bağ bozumu (üzümlerin oluşumu ve olgunlaşması, üzümlerin bileşimi, olgunluk zamanının belirlenmesi)
6 Üzüm şırasının bileşimi
7 Şıranın bileşimini etkileyen faktörler
8 Şaraphane binasının düzeni, şarap işlemeye hazırlanması
9 Şarap kapları
10 Şarap teknolojisinde önemli mikroorganizmalar ve enzimler
11 Fermantasyon, fermantasyonun anlam ve önemi
12 Fermantasyon
13 Şarap hazırlama teknikleri
14 Şarap hazırlama teknikleri
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Şarap Teknolojisi, Nihat Aktan, Hatice KalkanTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav30Ara Sınav
Derse Devam/Katılım20Derse Devam/Katılım
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları