Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GIT 231GIDA AMBALAJLAMA2 + 03. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Öğrencilere ambalajlamanın gıdalar açısından öneminin ve ambalaj malzemelerinin özelliklerinin anlatılması, çeşitli gıdalar için uygun ambalaj malzemelerinin ve ambalajlama metotlarının verilmesi.
Ders İçeriği Ambalaj malzemesinin gıda üreticisi ve tüketicisi açısından önemi, Ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler, Cam, kağıt, metal, plastik ve çok katlı ambalaj malzemelerinin tanıtılması, Çeşitli gıdaların ambalajlanmasına ilişkin ambalaj malzemesi önerileri ve değişik ambalajlama yöntemleri (aseptik ambalajlama, modifiye atmosferde ambalajlama vs.).
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
2Gıdalarda kullanılan cam, kağıt, ahşap, metal, plastik ve çok katlı ambalaj malzemelerinin genel özelliklerini ve gıda sanayindeki kullanım alanlarını öğrenme
3Aseptik ambalajlamanın önemini ve yöntemlerini öğrenme, Modifiye atmosferde ambalajlama ve kontrollü atmosferde depolamanın önemlerini kavrama ve bunlar hakkında bilgi edinme
4Migrasyon ve önemini kavrama, Çizgi kod sistemi hakkında bilgi edinme, Ambalaj malzemelerinin üzerindeki bazı semboller hakkında bilgi sahibi olma
5Gıdaların ambalajlanmasına ait önerilerde bulunabilme yetisi kazanma

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16
ÖK 002                
ÖK 003                
ÖK 004                
ÖK 005                
Ara Toplam                
Katkı0000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12222
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)12828
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1ÇİĞDEM ELGİN KARABACAK


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GIT 231 GIDA AMBALAJLAMA 2 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. ÇİĞDEM ELGİN KARABACAK cekarabacak@pau.edu.tr ÇAMYO B0002 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Öğrencilere ambalajlamanın gıdalar açısından öneminin ve ambalaj malzemelerinin özelliklerinin anlatılması, çeşitli gıdalar için uygun ambalaj malzemelerinin ve ambalajlama metotlarının verilmesi.
İçerik Ambalaj malzemesinin gıda üreticisi ve tüketicisi açısından önemi, Ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler, Cam, kağıt, metal, plastik ve çok katlı ambalaj malzemelerinin tanıtılması, Çeşitli gıdaların ambalajlanmasına ilişkin ambalaj malzemesi önerileri ve değişik ambalajlama yöntemleri (aseptik ambalajlama, modifiye atmosferde ambalajlama vs.).
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Ambalaj, ambalajlama ve ambalajdan beklentiler
2 Gıda bozulmaları
3 Ambalaj ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler
4 Plastik esaslı ambalaj malzemeleri
5 Teneke ambalajlar
6 Cam ambalajlar
7 Kağıt ambalajlar
8 Çok katlı ambalaj malzemeleri
9 Gıda ürünlerinin ambalajlanması
10 Modifiye atmosferde paketleme
11 Aktif ve akıllı ambalajlama
12 Kontrollü salınım ile ambalajlama
13 Biyobozunur ambalaj malzemeleri
14 Migrasyon
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Gıda ambalajlama teknolojisi. 2012. Prof. Dr.Mustafa Üçüncü. Ambalaj Sanayicileri Derneği Yay.Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav30Ara Sınav
Ödev20Ödev
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları