Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GIT 229GIDA MUHAFAZA TEKNİKLERİ2 + 03. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Gıdalarda bozulmaları önlemek ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmaları inaktive/inhibe etmek amacıyla uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik muhafaza tekniklerini öğretmek
Ders İçeriği Gıdaların Muhafazasında Uygulanan Yöntemler ve Temel İlkeleri. Gıdalarda ; Isıl İşlemler, Dondurma, Soğutma , Işınlama, Kimyasal koruyucular, Tuzlama, Şeker ilavesi, Asitlendirme, Kurutma, Tütsüleme, Ambalajlama, Fumigasyon, Alkol ilavesi, Fermantasyon, Yüksek Basınç Uygulamaları, Ters Ozmoz ve Ultrafiltrasyon Gibi Modern Yöntemlerin Gıda Muhafazasında Kullanımları.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Gıdalarda görülen bozunma şekilleri ve nedenlerini tanımlama yeteneğini kazanma
2Gıdalarda görülen bozunmaları önlemek amacıyla uygulanması gereken muhafaza tekniklerini tanımlayabilme.
3En uygun muhafaza yöntem ya da yöntemlerinin uygulamalarını oluşturabilme
4Muhafaza yöntemlerinin esaslarını kavarama ve bunların kombine kullanımı hakkında tanımlama yeteneği kazanma.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16
ÖK 001                
ÖK 002                
ÖK 003                
ÖK 004                
Ara Toplam                
Katkı0000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12222
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)12828
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1BEDRİYE DAVULCU TÜMER


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GIT 229 GIDA MUHAFAZA TEKNİKLERİ 2 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. BEDRİYE DAVULCU TÜMER btumer@pau.edu.tr ÇAMYO B0002 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Gıdalarda bozulmaları önlemek ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmaları inaktive/inhibe etmek amacıyla uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik muhafaza tekniklerini öğretmek
İçerik Gıdaların Muhafazasında Uygulanan Yöntemler ve Temel İlkeleri. Gıdalarda ; Isıl İşlemler, Dondurma, Soğutma , Işınlama, Kimyasal koruyucular, Tuzlama, Şeker ilavesi, Asitlendirme, Kurutma, Tütsüleme, Ambalajlama, Fumigasyon, Alkol ilavesi, Fermantasyon, Yüksek Basınç Uygulamaları, Ters Ozmoz ve Ultrafiltrasyon Gibi Modern Yöntemlerin Gıda Muhafazasında Kullanımları.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Gıda muhafazasının önemi, gerekliliği ve tarihsel gelişimi
2 Geleneksel gıda muhafaza yöntemleri ilkeleri
3 Konserve teknolojisi
4 Soğukta ve dondurarak muhafaza
5 Kontrollü ve modifiye atmosferde muhafaza
6 Ozon uygulamaları
7 Yüksek basınç uygulamaları
8 Ohmik ısıtma, vurgulu elektriksel alan ve ultrason uygulamaları
9 Mikrodalga uygulamaları
10 Minimal işleme teknolojisi
11 Yenilebilir film kaplamaları
12 Engeller teknolojisi
13 Ödev sunumları
14 Modern ambalajlama yöntemleri
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları