Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GIT 228BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ2 + 13. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Yağın tanımı, yağ hammaddeleri, Yağ hammaddelerinin depolanması, Yağ ekstraksiyonu, ham yağların rafinasyonu, modifiye yağ üretimi, Yağ hammaddeleri ve yağlarda kalite kontrol analizleri konularını öğretmek.
Ders İçeriği Yağlı hammaddeler, Yağlı tohum ve meyvelerin depolanması, ön işlemler (temizleme, kabuk kırma ve ayırma, linterleme, öğütme, kavurma), Presleme ile yağ ekstraksiyonu, Çözgen ekstraksiyonu, Rafinasyon (yapışkan maddelerin giderilmesi, asitlik giderme, renk açma, koku giderme, vinterizasyon teknikleri), Rafinasyon işleminde kalite kontrol sistemleri, yağ modifikasyon teknikleri (hidrojenasyon, interesterifikasyon, fraksiyone kristalizasyon), Margarin üretim teknolojisi, Zeytinyağı üretim teknolojisi. Bitkisel yağlarda kalite kontrol yöntemleri.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Yağ kavramı ve yağ hammaddesi olarak kullanılan biyolojik hammaddeler hakkında temel bilgileri öğrene bilme
2Yağların yapısında bulunan temel bileşenleri öğrenme
3Yağ asitleri ve temel özelliklerini öğrenme
4Yağ hammaddesi olarak kullanılan materyallerin muhafazası ve ön işlem süreçleri hakkında bilgi sahibi olma
5Ham yağ üretiminde temel ekstraksiyon süreçlerini kavrama.
6Zeytin yağı üretim süreci konusunda bilgi sahibi olma

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16
ÖK 001                
ÖK 002                
ÖK 003                
ÖK 004                
ÖK 005                
ÖK 006                
Ara Toplam                
Katkı0000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12626
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13636
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1BURCU ÖZEL


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GIT 228 BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ 2 + 1 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. BURCU ÖZEL bozel@pau.edu.tr ÇAMYO B0002 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Yağın tanımı, yağ hammaddeleri, Yağ hammaddelerinin depolanması, Yağ ekstraksiyonu, ham yağların rafinasyonu, modifiye yağ üretimi, Yağ hammaddeleri ve yağlarda kalite kontrol analizleri konularını öğretmek.
İçerik Yağlı hammaddeler, Yağlı tohum ve meyvelerin depolanması, ön işlemler (temizleme, kabuk kırma ve ayırma, linterleme, öğütme, kavurma), Presleme ile yağ ekstraksiyonu, Çözgen ekstraksiyonu, Rafinasyon (yapışkan maddelerin giderilmesi, asitlik giderme, renk açma, koku giderme, vinterizasyon teknikleri), Rafinasyon işleminde kalite kontrol sistemleri, yağ modifikasyon teknikleri (hidrojenasyon, interesterifikasyon, fraksiyone kristalizasyon), Margarin üretim teknolojisi, Zeytinyağı üretim teknolojisi. Bitkisel yağlarda kalite kontrol yöntemleri.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Bitkisel yağların temel kimyasal bileşimi
2 Yağasitlerinin genel yapısı, sınıflandırılması ve önemli doymuş doymamış yağasitlerinin öğrenilmesi
3 Bitkisel Yağların Sınıflandırılması Ticari öneme sahip bitkisel yağlar Hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, pamuk yağı,yerfıstığı yağı, zeytin yağı
4 Palm yağı, ayçiçek yağı, susam yağı, mısır yağı, aspir yağı, kolza tohumu yağı, keten tohumu yağı, soya yağı, kenevir yağı
5 Yağlar ve yağlı ham maddelerde bozulma, değerlendirilme ve depolama Yağlı meyvelerde bozulma Yağlı tohumlarda bozulma
6 Yağlı tohumların depolanması Yağ ekstraksiyonu, Ekstraksiyon ön işlemleri, Mekanik ekstraksiyon
7 Solvent ekstraksiyonu Kesikli ekstraktörler Sürekli ekstraktörler Yağ ekstraksiyonunda kullanılan çözücüler
8 Yağrafinasyonu Rafinasyon işlem basamakları Deguming Nötralizasyon
9 Ağartma Deodorizasyon Vinterizasyon
10 Zeytin yağ üretim teknolojisi Zeytin yağının tanıma ve sınıflandırılması Zeytinin yağa işlenmesinde ön işlemler
11 Zeytin yağı işleme teknolojisi Zeytin yağının muhafazası ve depolanması
12 Yağ hidrojenasyonu, Hidrojenasyonun esasları ve teknolojik yönleri
13 Margarin üretim teknolojisi
14 Salata ve kızartma yağları ޞorteningler, Yağlarda meydana gelen oksidatif bozulmalar ve önleme yolları
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Sabahattin Nas, Hüsnü Yusuf Gökalp,Mahmut Ünsal Bitkisel Yağ Teknolojisi Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi YayınlarıTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları