Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GIT 227FERMENTE GIDALAR TEKNOLOJİSİ2 + 13. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Fermente gıdaların üretiminde kullanılan temel modern ve klasik yöntemler ile araçlar hakkında bilgi sahibi yapmaktır. Fermente gıda endüstrisi için öğrencileri temel bilimsel beceri ile donatmaktır. Fermantasyon işlemleri aracılığıyle nonalkolik fermente gıdaların üretimi hakkında bilgi vermektir.
Ders İçeriği Fermantasyonun tanımlanması; Mikroorganizma seçimi; Kültür ve güvenlik; Gıda endüstrisinde biyoteknolojik uygulamalar; Asetik asit bakterileri; Sirke üretimi ve fermantasyonu etkileyen önemli faktörler; Laktik asit bakterileri; Lactic acid üretim teknikleri; Turşu ve zeytin çeşitlerinin üretimi; Fermente Gıdaların üretim hataları; Sitrik asit üretimi; Öğrenciler tarafından modern endüstriyel uygulamaların yapılması.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Fermantasyonun tanımını ve mikroorganizmaları öğrenir
2Sirke üretimini öğrenir
3Turşu ve zeytin üretimini öğrenir

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16
ÖK 001                
ÖK 002                
ÖK 003                
Ara Toplam                
Katkı0000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12626
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13636
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1YÜKSEL BAYRAM


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GIT 227 FERMENTE GIDALAR TEKNOLOJİSİ 2 + 1 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. YÜKSEL BAYRAM ybayram@pau.edu.tr ÇAMYO B0002 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Fermente gıdaların üretiminde kullanılan temel modern ve klasik yöntemler ile araçlar hakkında bilgi sahibi yapmaktır. Fermente gıda endüstrisi için öğrencileri temel bilimsel beceri ile donatmaktır. Fermantasyon işlemleri aracılığıyle nonalkolik fermente gıdaların üretimi hakkında bilgi vermektir.
İçerik Fermantasyonun tanımlanması; Mikroorganizma seçimi; Kültür ve güvenlik; Gıda endüstrisinde biyoteknolojik uygulamalar; Asetik asit bakterileri; Sirke üretimi ve fermantasyonu etkileyen önemli faktörler; Laktik asit bakterileri; Lactic acid üretim teknikleri; Turşu ve zeytin çeşitlerinin üretimi; Fermente Gıdaların üretim hataları; Sitrik asit üretimi; Öğrenciler tarafından modern endüstriyel uygulamaların yapılması.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Fermentastonun tanımı
2 Fermentasyon Teknolojisinde Kullanılan Hammaddeler
3 Fermentasyon çeşitleri
4 Fermentasyonda rol oynayan mikroorganizmalar
5 Fermentasyonda rol oynayan mikroorganizmalar
6 Starter Kültür
7 Fermentasyon teknolojisinde mikrobiyolojik metabolizmanın esasları
8 Fermente su ürünleri
9 Fermente et ve süt ürünleri
10 Fermente bitkisel ürünler, Sirke üretimi
11 Turşu üretimi
12 Zeytin üretimi
13 Boza, şalgam üretimi
14 Tarhana üretimi
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Sabahattin Nas, Hüsnü Yusuf Gökalp,Mahmut Ünsal Bitkisel Yağ Teknolojisi Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi YayınlarıTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları