Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GIT 226GIDA ANALİZ TEKNİKLERİ1 + 23. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilere gıda biliminde kullanılan temel gıda analiz tekniklerini gerçekleştirebilme becerilerini vermektir.
Ders İçeriği Gıda analizine giriş, örnekleme ve örnek hazırlama, pH metre, analitik verilerin değerlendirilmesi, titrasyon asitliği, nem ve toplam katı madde analizi, kül tayini, lif tayini, yağ tayini, protein tayini, vitamin analizi ve renk sistemleri.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Gıda analizlerinin önemini, gıdalarda analiz edilen özelliklerin gruplandırılmasını öğrenmek
2Örnek alımını, örneklerin analize hazırlanmasını öğrenmek
3Gıdalardaki nem, kül, briks, protein, yağ, renk, titrasyon asitliği, pH gibi temel terimleri ve önemlerini öğrenmek
4Temel gıda analizlerini ve bunların analizinde kullanılan ekipmanları öğrenmek
5Temel bazı analizleri laboratuvar ortamında uygulayabilme ve sonuçları hesaplayabilme becerisi kazanmak, Elde edilen sonuçlarla mevzuat arasında ilişki kurabilme becerisi kazanmak
6Yasal analiz yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak, Uygun analiz yöntemi seçebilme becerisi kazanmak

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16
ÖK 001                
ÖK 002                
ÖK 003                
ÖK 004                
ÖK 005                
ÖK 006                
Ara Toplam                
Katkı0000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11515
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)12121
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1YASEMİN TİN ARSLAN


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GIT 226 GIDA ANALİZ TEKNİKLERİ 1 + 2 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. YASEMİN TİN ARSLAN ytin@pau.edu.tr ÇAMYO B0002 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Bu dersin amacı, öğrencilere gıda biliminde kullanılan temel gıda analiz tekniklerini gerçekleştirebilme becerilerini vermektir.
İçerik Gıda analizine giriş, örnekleme ve örnek hazırlama, pH metre, analitik verilerin değerlendirilmesi, titrasyon asitliği, nem ve toplam katı madde analizi, kül tayini, lif tayini, yağ tayini, protein tayini, vitamin analizi ve renk sistemleri.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Gıda analizine giriş
2 Gıda analiz çeşitleri
3 Örnek alma teknikleri
4 Su ve kuru madde analizleri
5 Gıdalarda kül analizleri
6 Gıdalarda yağ analizleri
7 Protein miktarı tayini
8 Ara sınav
9 Protein miktarı tayini
10 Gıdalarda enzim aktivitesi tayini
11 Gıdalarda vitamin tayini
12 Gıdalarda asitlik tayini
13 Gıdalarda pestisit ve mitotoksin tayini
14 Dönem sonu sınavı
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları