Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GIT 225MEYVE-SEBZE TEKNOLOJİSİ2 + 13. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Meyve ve sebzelerin işlenmesi, değerlendirilmesi konularında öğrencilerin yeterli bilgi ve deneyimi kazanması.
Ders İçeriği Meyve ve sebzelerin bazı biyolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri, Meyve suyu, nektar ve içeceklerin üretim teknolojileri, Domates ürünlerinin işlenmesi, Salça üretim teknolojisi, Meyve ve sebze sularının konsantre edilmesi, Isıl işlemlerde pastörizasyon ve sterilizasyon değerlerinin hesaplanması, Konserve ürünlerin üretimi, Reçel ve marmelat üretim teknolojisi, Soğukta ve dondurarak muhafaza teknolojisi, Meyve ve sebzelerin kurutma teknolojisi.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Meyve ve sebze endüstrisinde genel bilgi sahibi olur.
2Meyve –sebze bileşimini ve değişkenliğini öğrenir.
3İşleme süreç değişkenlerini öğrenir.
4Meyve sebze ürünlerinin depolanması ve mevzuatları hakkında bilgiyi öğrenir

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16
ÖK 001                
ÖK 002                
ÖK 003                
ÖK 004                
Ara Toplam                
Katkı0000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12626
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13636
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1BEDRİYE DAVULCU TÜMER


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GIT 225 MEYVE-SEBZE TEKNOLOJİSİ 2 + 1 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. BEDRİYE DAVULCU TÜMER btumer@pau.edu.tr ÇAMYO B0002 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Meyve ve sebzelerin işlenmesi, değerlendirilmesi konularında öğrencilerin yeterli bilgi ve deneyimi kazanması.
İçerik Meyve ve sebzelerin bazı biyolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri, Meyve suyu, nektar ve içeceklerin üretim teknolojileri, Domates ürünlerinin işlenmesi, Salça üretim teknolojisi, Meyve ve sebze sularının konsantre edilmesi, Isıl işlemlerde pastörizasyon ve sterilizasyon değerlerinin hesaplanması, Konserve ürünlerin üretimi, Reçel ve marmelat üretim teknolojisi, Soğukta ve dondurarak muhafaza teknolojisi, Meyve ve sebzelerin kurutma teknolojisi.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Meyve ve sebzelerin gıda beslenmesindeki önemi
2 Meyve ve sebzelerin bazı biyolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri
3 Meyve suyu, nektar ve içeceklerinin üretim teknolojileri
4 Domates ürünlerinin işlenmesi
5 Salça üretim teknolojisi
6 Salça üretim teknolojisi
7 Meyve ve sebze sularının konsantre edilmesi
8 Isıl işlemde pastörizasyon ve sterlizasyon normlarının hesaplanması
9 Konserve ürünlerin üretimi
10 Reçel ve marmelat üretim teknolojisi
11 Soğukta ve dondurarak muhafaza teknolojisi
12 Soğukta ve dondurarak muhafaza teknolojisi
13 Ödev sunumları
14 Meyve ve sebzelerde kurutma teknolojisi
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları