Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GIT 109GIDA KİMYASI3 + 02. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Gıdaların birincil ve ikincil yapıtaşlarının kimyası. Bileşenlerin kimyasal yapılarındaki değişikliklerin gıdaların işlevsel, fiziksel özellikleri ve besin değeri üzerindeki etkisi. Gıda yapı taşlarını kapsayan kompleks enzimatik ve kimyasal bağıntılar ve bu tepkimelerin gıda sistemlerinin üzerindeki etkisini açıklamaktır. .
Ders İçeriği Gıda kimyasına giriş, gıdaların kompozisyonu, su ve gıdadaki önemi, karbonhidratların yapısı ve gıdadaki önemi, Proteinlerin yapısı ve gıdadaki önemi, lipitlerin yapısı ve gıdadaki önemi, mineraller ve gıdadaki önemi, vitaminlerin yapısı ve gıdadaki önemi, enzimler ve gıdadaki önemi.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Öğrencinin gıdaların temel bileşenlerinin yapı ve görevlerini anlayabilmesi
2Öğrencinin gıda bileşenlerinin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini tanıması
3Öğrencinin gıdaların işlenmesi, depolanması ve dağıtımı sırasında gelişen kimyasal tepkimeleri öğrenmesi
4Öğrencinin bazı besin gruplarının kimyasal yapısını ve teknolojilerini öğrenebilmesi

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16
ÖK 001                
ÖK 002                
ÖK 003                
ÖK 004                
Ara Toplam                
Katkı0000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14456
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11616
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)12020
Ders Süresi(26 hafta/teorik+uygulama)12112
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1BURCU ÖZEL
Detay 2022-2023 Bahar1YÜKSEL BAYRAM
Detay 2021-2022 Bahar1YÜKSEL BAYRAM
Detay 2020-2021 Bahar1YÜKSEL BAYRAM
Detay 2019-2020 Bahar1YÜKSEL BAYRAM


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GIT 109 GIDA KİMYASI 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. BURCU ÖZEL bozel@pau.edu.tr ÇAMYO B0004 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Gıdaların birincil ve ikincil yapıtaşlarının kimyası. Bileşenlerin kimyasal yapılarındaki değişikliklerin gıdaların işlevsel, fiziksel özellikleri ve besin değeri üzerindeki etkisi. Gıda yapı taşlarını kapsayan kompleks enzimatik ve kimyasal bağıntılar ve bu tepkimelerin gıda sistemlerinin üzerindeki etkisini açıklamaktır. .
İçerik Gıda kimyasına giriş, gıdaların kompozisyonu, su ve gıdadaki önemi, karbonhidratların yapısı ve gıdadaki önemi, Proteinlerin yapısı ve gıdadaki önemi, lipitlerin yapısı ve gıdadaki önemi, mineraller ve gıdadaki önemi, vitaminlerin yapısı ve gıdadaki önemi, enzimler ve gıdadaki önemi.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 gıda kimyasına giriş
2 gıdaların kompozisyonu
3 su ve gıdadaki önemi
4 karbonhidratların yapısı ve gıdadaki önemi
5 karbonhidratların yapısı ve gıdadaki önemi
6 proteinlerin yapısı ve gıdadaki önemi
7 proteinlerin yapısı ve gıdadaki önemi
8 lipitlerin yapısı ve gıdadaki önemi
9 lipitlerin yapısı ve gıdadaki önemi
10 mineraller ve gıdadaki önemi
11 mineraller ve gıdadaki önemi
12 enzimler ve gıdadaki önemi
13 vitaminler ve gıdadaki önemi
14 gıda bileşenleri arasında gerçekleşen interaksiyonlar
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları