DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMS 410YÖRESEL TÜRK MUTFAKLARI3 + 04. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Tarih boyunca farklı kültürlerden etkilenen Türk yöre mutfaklarının teorik ve uygulamalı olarak çalışılması. Geleneksel Türk mutfağı reçetelerinin günümüzün modern şartlarında uygulanması
Ders İçeriği Klasik ve yerel Türk mutfaklarının teorik ve uygulamalı olarak çalışılması. Türk mutfağını oluşturan temel yemek teknikleri. Eski reçetelerin günümüz modern mutfak anlayışı içinde yorumlanması. Günümüze ait Türk Yerel mutfak özelliklerinin uygulamalı olarak çalışılması
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Türk mutfağının kültürel temellerini ve bilir ve anlar.
2Türk yemek alışkanlıkları hakkında bilgi sahibidir
3Reçeteye göre doğru malzemeyi ve ekipmanı seçer ,ölçer, kullanır ,ön hazırlığını yapar ve doğru zamanlama ile gerektiği şekilde sunar
4Ayrıntılı reçeteyi okur anlar ve uygular. Gerekli bilgileri laboratuar defterine not eder.
5Kullanılan malzemenin özelliğine göre doğru pişirme tekniğini bilir ve uygular
6Yerel özelliği olan malzemeyi tanır ve kaynağını bilir. Hassas ve kaliteli malzemeleri uygun teknikle hazırlar.
7Zamanı iyi yönetir ve yemeği uygun ısıda ve olması istenen biçimde servis eder
8Maliyet hesabı yapar.
9Geleneksel,yöresel Türk yemeklerinin çağdaş sunumlarını bilir ve uygular.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15
ÖK 02               
ÖK 03               
ÖK 04               
ÖK 05               
ÖK 06               
ÖK 07               
ÖK 08               
ÖK 09               
Ara Toplam               
Katkı000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Ödevler11212
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12020
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13030
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4

DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2019-2020 Bahar1SERKAN BAŞOL

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu:  GMS 410 Dersin Adı:  YÖRESEL TÜRK MUTFAKLARI
Saat (T+P) : 3 + 0   Şube No : 1   Öğretim Dili: Türkçe Şube Dönemi :  2019-2020 Bahar
Öğretim Elemanı :  DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ SERKAN BAŞOL E-Posta :  sbasol@pau.edu.tr İç Hat: 
Ders Yeri KMYO A0302,
Amaç : Tarih boyunca farklı kültürlerden etkilenen Türk yöre mutfaklarının teorik ve uygulamalı olarak çalışılması. Geleneksel Türk mutfağı reçetelerinin günümüzün modern şartlarında uygulanması
İçerik : Klasik ve yerel Türk mutfaklarının teorik ve uygulamalı olarak çalışılması. Türk mutfağını oluşturan temel yemek teknikleri. Eski reçetelerin günümüz modern mutfak anlayışı içinde yorumlanması. Günümüze ait Türk Yerel mutfak özelliklerinin uygulamalı olarak çalışılması
Devam Zorunluluğu : Dersin Devam Yüzdesi : %70
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 TÜRKİYE'DE YÖRESEL MUTFAKLAR
2 TÜRKİYE'DE YÖRESEL MUTFAKLAR
3 MARMARA BÖLGESİNİN YÖRESEL MUTFAĞI
4 MARMARA BÖLGESİNİN YÖRESEL MUTFAĞI
5 DOĞU ANADOLU BÖLGESİNİN YÖRESEL MUTFAĞI
6 DOĞU ANADOLU BÖLGESİNİN YÖRESEL MUTFAĞI
7 VİZE
8 İÇ ANADOLU BÖLGESİNİN YÖRESEL MUTFAĞI
9 İÇ ANADOLU BÖLGESİNİN YÖRESEL MUTFAĞI
10 GÜNEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİNİN YÖRESEL MUTFAĞI
11 GÜNEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİNİN YÖRESEL MUTFAĞI
12 KARADENİZ BÖLGESİNİN YÖRESEL MUTFAĞI
13 EGE BÖLGESİNİN YÖRESEL MUTFAĞI
14 AKDENİZ BÖLGESİNİN YÖRESEL MUTFAĞI
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları
© 2021 PAU