Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
ORG 106BİTKİSEL ÜRETİM İLKELERİ2 + 12. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bitkisel Üretimin Türkiye Ekonomisindeki Yeri ve Önemi, Bitkilerin Tanımı ve Sınıflandırılması, Genel Bitkisel Üretim Tekniklerinin öğrenilmesi.
Ders İçeriği Bitkisel üretimin Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemi, Türkiye’de bitkisel üretimin genel durumu ve üretim düzeyleri. Bitkisel üretimin tanımı ve sınıflandırması, tahıl yetiştiriciliği, endüstri bitkileri, yem bitkileri, bağcılık, sebzecilik, meyvecilik ve süs bitkileri hakkında genel bitkiler ve bunların çoğaltma yöntemleri. Genel bitkisel üretim teknikleri, toprak işleme teknikleri, Tohum yatağının hazırlanması, Ekim, ekim sıklığı ve ekim derinliği, sulama, sulama sıklığı ve sulama metotları, gübreleme ve gübreleme çeşitleri, bitkisel üretimde hastalık ve yabancı otlarla mücadele, hasat ve hasatla ilgili bilgiler ve depolama teknikleri.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Türkiyenin bahçe bitkileri ve tarla bitkileri potansiyelini açıklayabilecektir.
2Bahçe bitkileri ve tarla bitkilerine giren tür ve çeşitleri tanıyabilecektir.
3Bahçe bitkilerinin ve tarla bitkilerinin temel ve fizyolojik esaslarını değerlendirebilecektir.
4Türkiyenin dışsatımında önem arz eden bahçe bitkileri ve tarla bitkileri ürünlerinin pazara hazırlanması ve muhafazası konularında bilgi sahibi olabilecektir.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20PY 21PY 22
ÖK 001                      
ÖK 002                      
ÖK 003                      
ÖK 004                      
Ara Toplam                      
Katkı0000000000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)144
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)155
Sunum / Seminer (hazırlık süresi dahil)3515
Rapor / Proje (hazırlık süresi dahil)3412
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1RÜVEYDA BAĞBOZAN
Detay 2022-2023 Bahar1RÜVEYDA BAĞBOZAN
Detay 2021-2022 Bahar1RÜVEYDA BAĞBOZAN
Detay 2020-2021 Bahar1RÜVEYDA BAĞBOZAN
Detay 2019-2020 Bahar1RÜVEYDA BAĞBOZAN
Detay 2018-2019 Bahar1RÜVEYDA BAĞBOZAN
Detay 2017-2018 Bahar1RÜVEYDA BAĞBOZAN
Detay 2016-2017 Bahar1LEVENT KIRCA
Detay 2015-2016 Bahar1LEVENT KIRCA
Detay 2014-2015 Bahar1LEVENT KIRCA
Detay 2013-2014 Bahar1LEVENT KIRCA
Detay 2012-2013 Bahar1NUSRET ERCAN ŞENLİKCİ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
ORG 106 BİTKİSEL ÜRETİM İLKELERİ 2 + 1 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. RÜVEYDA BAĞBOZAN rbagbozan@pau.edu.tr TMYO B0107 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Bitkisel Üretimin Türkiye Ekonomisindeki Yeri ve Önemi, Bitkilerin Tanımı ve Sınıflandırılması, Genel Bitkisel Üretim Tekniklerinin öğrenilmesi.
İçerik Bitkisel üretimin Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemi, Türkiye’de bitkisel üretimin genel durumu ve üretim düzeyleri. Bitkisel üretimin tanımı ve sınıflandırması, tahıl yetiştiriciliği, endüstri bitkileri, yem bitkileri, bağcılık, sebzecilik, meyvecilik ve süs bitkileri hakkında genel bitkiler ve bunların çoğaltma yöntemleri. Genel bitkisel üretim teknikleri, toprak işleme teknikleri, Tohum yatağının hazırlanması, Ekim, ekim sıklığı ve ekim derinliği, sulama, sulama sıklığı ve sulama metotları, gübreleme ve gübreleme çeşitleri, bitkisel üretimde hastalık ve yabancı otlarla mücadele, hasat ve hasatla ilgili bilgiler ve depolama teknikleri.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Bitkisel üretim ile ilgili temel kavramlar bilgisi
2 Bahçe bitkilerinin sınıflandırılması, (meyvelerin sınıflandırılması, sebzelerin sınıflandırılması) bahçe bitkilerinin ekonomik önemi
3 Tarla bitkilerinin sınıflandırılması, (tahıllar, endüstri bitkileri)
4 Yemeklik dane baklagiller, yem bitkileri, tıbbi bitkiler) sınıflandırılması, tarla bitkilerinin ekonomik önemi
5 Bitkilerin biyolojik özellikleri-çiçek ile ilgili temel kavramlar, tozlanma, döllenme, tohum oluşumu.
6 Bitkilerin çoğaltılması. Vegetatif çoğaltma (tanımı, yöntemleri, özellikleri), generatif çoğaltma.
7 Açıkta sebzecilik, örtüaltı sebzeciliği, sebze yetiştiriciliğinde ekolojik istekler, sebze yetiştiriciliğinde bitkisel üretim ilkeleri,
8 Sebze yetiştiriciliğinde bitkisel üretim ilkeleri
9 Sebze yetiştiriciliğinde bitkisel üretim ilkeleri
10 MEyve yetiştiriciliğinde bitkisel üretim ilkeleri
11 Sulu tarım, kuru tarım, tarla bitkileri yetiştiriciliğinde bitkisel üretim ilkeleri
12 Tarla bitkileri yetiştiriciliğinde bitkisel üretim ilkeler
13 Tarla bitkileri yetiştiriciliğinde bitkisel üretim ilkeler
14 Bağ, bahçe tesisi, dikkat edilecek konular, meyve yetiştiriciliğinde bitkisel üretim ilkeleri
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Ağaoğlu, S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Halloran, N., Köksal, İ., Yanmaz, R., 1195. Genel Bahçe Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri BölümüTürkçe
Ceylan, A., 1194. Tarla Tarımı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü.Türkçe
Sevgican, A., 2002. Örtüaltı Sebzeciliği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü.Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları