Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
STT 116BESLENME2 + 03. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı, yeni ürün geliştirmede ve gıda işlemede, insanların gereksinimini karşılayacak şekilde gıdaların besleyici değerlerini göz ardı etmeden bilgi, deneyim ve yeni kaynakların uygulanabilirliğini arttırmaktır. Bugün, gıda geçmişte olduğundan daha farklı bir yaklaşımla, yaşamsal önemi, açlıkla savaşmadaki yeri, sağlık üzerine olumlu veya olumsuz etkileri ile ele alınmaktadır. Gelecekte gıda endüstrisi bugün olduğu noktadan daha ileride daha ciddi bilimsel araştırmalara gereksinim duyan bir alan olacaktır. Bu alandaki eğitimin ve araştırmaların temel amacı gıda endüstrisinin, çok uluslu, teşvik edici ve profesyonel bir yaklaşım ile rekabet gücünü arttırmak olmalıdır.
Ders İçeriği 1. Beslenmenin sağlığı etkileyen boyutunun kavranması. 2. Besleyici ve sağlıklı bir diyetin nasıl olması gerektiğinin tanımlanması. 3. Gıda temel bileşenlerini (karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler ve mineraller) tanımlama. 4. Temel gıda bileşenlerinin (karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler ve mineraller) vücuttaki fonksiyonlarını ve beslenmedeki önemini kavrayabilme. 5. Temel gıda bileşenlerinin metabolizmadaki davranışının analiz ve sentezi 6. Gıda işlemenin besin öğeleri üzerine etkisini değerlendirme 7. Gıdanın yapısında bulunan besin öğesi olmayan yararlı bileşiklerin tanımlanması 8. Gıdanın yapısında bulunan besin öğesi olmayan yararlı bileşiklerin sağlık üzerine etkilerinin öğrenilmesi 9. Gıdaların enerjisini azaltmada uygulanan tekniklerin kavranması ve sorgulanması 10. Gıdaların enerjisini azaltmada yeni tekniklerin tasarlanması 11. Oksidanlar, antioksidanlar ve sağlık üzerine bilgi edinme
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Beslenmenin sağlığı etkileyen boyutunun kavranması. Besleyici ve sağlıklı bir diyetin nasıl olması gerektiğinin tanımlanması. Gıda temel bileşenlerini (karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler ve mineraller) tanımlama. Temel gıda bileşenlerinin (karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler ve mineraller) vücuttaki fonksiyonlarını ve beslenmedeki önemini kavrayabilme. Temel gıda bileşenlerinin metabolizmadaki davranışının analiz ve sentezi Gıda işlemenin besin öğeleri üzerine etkisini değerlendirme Gıdanın yapısında bulunan besin öğesi olmayan yararlı bileşiklerin tanımlanması Gıdanın yapısında bulunan besin öğesi olmayan yararlı bileşiklerin sağlık üzerine etkilerinin öğrenilmesi Gıdaların enerjisini azaltmada uygulanan tekniklerin kavranması ve sorgulanması Gıdaların enerjisini azaltmada yeni tekniklerin tasarlanması Oksidanlar, antioksidanlar ve sağlık üzerine bilgi edinme

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
Derslerin program öğrenme kazanımına katkısı girilmemiş.

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14228
Ödevler248
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)166
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)188
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


Seçili dönemde ders açılmamıştır.


Yazdır

T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları