Gıda Mühendisliği Bölümü, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde 04.07.1994 tarihinde kurulmuştur ve lisans seviyesinde eğitim-öğretime 1995 yılında başlanmıştır. Bölümde Gıda Bilimleri ve Gıda Teknolojisi olmak üzere iki Anabilim Dalı mevcuttur. Anabilim dallarında Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Kalite Kontrolü, Gıda Mühendisliği Temel İşlemleri, Süt Teknolojisi, Et Teknolojisi, Hububat Teknolojisi, Meyve-Sebze Teknolojisi, Yağ Teknolojisi ve Biyoteknoloji adı altında bilim dalları bulunmaktadır. Bölümde ikili öğretim yapılmaktadır.
Gıda Mühendisliği eğitiminin amacı: Öğrencilere mesleki gelişimleri için temel bilgileri vererek; mesleğini etik değerler çerçevesinde icra edebilecek yetenekte, her türlü teknik ve akademik çalışmayı yapabilen, yaşam boyu öğrenmenin ve mesleki gelişimin gerekliliğini benimsemiş çağdaş mühendisler yetiştirmektir.