2244 SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ (TEZSİZ) (İ.Ö.)

GENEL BİLGİLER
Anabilim dalında yüksek lisansta siyaset bilimi, yönetim bilimi, kentleşme ve çevre sorunları ve hukuk bilimleri dallarında dersler verilmektedir.

Amaçlar
TEZSİZ Yüksek Lisans Programının amacı, gerek akademik kariyer yaparak siyaset bilimi, siyaset bilimi ve kamu yönetimi ve benzer bölümlerde öğretim elemanı olmayı arzu edenlerin gerekse mesleki becerilerini artırmak isteyen ve halihazırda kaymakam, vali yardımcısı, uzman, denetçi, müfettiş, komiser, subay, hâkim, savcı, müdür-müdür yardımcısı, avukat gibi ünvanlarla çalışanların anabilim dalında uzmanlaşmalarını sağlamak, derinlemesine bilgi edinmelerini temin etmek, farklı bakış açılarını sunmak, metod öğretmek, onları akademik kıstaslara uygun yayın, araştırma ve rapor hazırlayabilecek seviyeye çıkarmaktır.


Kabul Koşulları
ALES; ÜDS/KPDS; Mezuniyet notu

Mezuniyet Koşulları
- En az 10 ders - En az 30 kredilik ders - En az 3/4 akademik ortalama - Başarılı bir bitirme projesi hazırlamak

İstihdam Olanakları
Kamu ve Özel Kuruluşları ile akademi

Kazanılan Derece
Programın tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında Yüksek Lisans Diploması derecesi alırlar.

Derecenin Seviyesi
Yüksek Lisans

Önceki Eğitimlerin Tanınması
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulunun belirlemiş olduğu YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK kapsamında gerçekleştirilmektedir.

Dereceye Yönelik Kurallar
- En az 10 ders - En az 30 kredilik ders - En az 3/4 akademik ortalama - Başarılı bir bitirme projesi hazırlamak

Üst Derece Programlarına Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından yeterli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla doktora programlarında öğrenim görebilirler.

Çalışma Şekli
Tam Zamanlı

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemi, "Ders Planı-AKTS Kredileri" nde ayrıntılı olarak yer almaktadır.

İletişim (Program Yöneticisi)
GöreviAdı SoyadıTelFaksE-Posta
ENSTİTÜ ANABİLİMDALI BAŞKANIProf. Dr. HÜSEYİN ALİYAR DEMİRCİ  ademirci@pau.edu.tr


PROGRAM YETERLİLİKLERİ
1Yönetim bilimi, siyaset bilimi ve sosyoloji, hukuk, kentleşme ve çevre sorunları alanlarında master derecesinde kuramsal bilgi ve donanıma sahiptir.
2Yönetim bilimi, siyaset bilimi, sosyoloji, kamu hukuku, kentleşme alanlarında, orijinal fikirler geliştirmeyi ve/veya uygulamayı sağlayan kanıtlanmış bilgi ve anlayışa sahiptir.
3Yönetim bilimi, siyaset bilimi, sosyoloji, hukuk, kentleşme alanlarıyla ilgili disiplinlerarası konularda sahip olduğu teorik bilgi ve anlayışı, problem çözme yeteneğini yeni problemleri çözmeye uygular.
4Yönetim, hukuk, siyaset, sosyoloji, kentleşme konularında ulusal ve uluslararası arenada akademik bütünlük içinde bir araştırma sürecini tasarlayacak, oluşturacak, adapte edebilecek ve değerlendirebilecek bir beceriye sahip olur.
5Yönetim bilimi, siyaset bilimi, sosyoloji, hukuk ve kentleşme alanlarında literatür ve araştırma sonuçlarını entegre edebilir, yargılar geliştirebilir beceriye sahiptir.
6Yönetim bilimi, siyaset bilimi, sosyoloji, hukuk ve kentleşme konularında bağımsız ve disiplinlerarası bir perspektifle çalışma becerisine sahiptir.
7Siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk bilimleri ve kentleşme kapsamında birbirine alternatif değişik düşünce okullarının varlığını kabul eder, bu okulları karşılaştırır, eleştirir ve sorgular. Bu çerçevede siyasal, toplumsal, idari, hukuki, mali, kentsel problemlere analitik bakış açısıyla yaklaşır.
8Yeni bilgileri, ilgili alanda çalışma yapanlarla paylaşma sorumluluğu ve uluslararası literatürü takip etmek için güçlü bir motivasyon benimser.
9Yönetim bilimi, siyaset bilimi, hukuk, sosyoloji ve kentleşme alanlarında sosyal sorunları disiplinlerarası bir perspektifle analiz etmek için bilgisayar bilimleri ve istatistik teknik ve programlarını kullanır.
10Kamu kurum ve kuruluşları, siyasi kurumlar, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin insan kaynakları, halkla ilişkiler, mali yönetim ve denetim gibi yönetim alanlarının çeşitli düzeylerindeki kariyer alanlarında kendini geliştirir.
11Yönetim bilimi, siyaset bilimi, hukuk, sosyoloji ve kentleşme alanlarında ortaya çıkan teorik ve pratik yenilikleri takip edebilecek yeni yaklaşımlar ortaya koyabilecek beceriye sahiptir.
12Bilimsel araştırmaların etik yansımalarını ve bilimsel araştırma süresince objektifliğin önemini göz önüne bulundurur ve kabul eder.
EĞİTİM ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
AdAçıklama
Anlatım Öğretmenin merkezde olduğu yöntemlerin başında gelir. Öğretmenin konuyu aktif olarak anlattığı, öğrencinin ise pasif dinleyici olduğu bir yöntemdir. Bu yöntemle ders; rapor, betimleme ve açıklama şeklinde işlenir. Etkili olması için kısa süreli olmalı, uzun anlatımlardan kaçınılmalıdır. Dersin tamamını anlatımla yürütmek sağlıklı sonuçlara götürmez. Öğrencilerin alternatif beceriler geliştirmelerini desteklemez. İyi bir ön hazırlık yapılmazsa, verimsiz bir çabaya dönüşür.
TartışmaDuruma göre sınıftaki bütün öğrencilerin ya da sınıfın belli bir kısmının katılımını sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntemde, grup üyeleri tartışma konusunu çeşitli görüş noktalarına göre ele alarak tartışırlar ve problem çözme ile ilgili alternatif görüşler ortaya çıkarırlar. Tartışmada esas olan noktalardan biri; grubun birlikte düşünme ve düşüncelerini belli bir mantık örüntüsü içinde ifade etme çabasıdır. Öğrencilerin düşünme, ifade becerileri ve demokratik tutum geliştirmelerine katkı sağlar.
Gösterip YaptırmaBu yöntemde, öğretmen; deney, gösteri gibi bir etkinliği sınıf önünde yaparak gösterir ve sonrasında öğrencilerin yapmalarını sağlar. Öğrenciler sadece bakarak ve izleyerek değil, aynı zamanda yaparak ve deneyerek öğrenmeye çalışırlar. Bu yöntem genellikle beceri öğretiminde uygulanır. Kalabalık sınıflarda uygulanması zordur.
Örnek Olay Örnek olay incelemesi, öğrencilerin gerçek ve sorunlu bir olaya aktif olarak katılarak çözümlemeci bir bakış açısını kullanmalarını gerektiren bir yöntemdir. Sorunlu olay gerçek ya da gerçeğe çok yakın olabilir. Olayı anlatan ve gerekli verileri kapsayan bir doküman üzerinde çalışan öğrenci(ler), olayı öğrenir, verileri çözümler, sorunu değerlendirirler. Birlikte tartışarak olayın nedenine ya da çözümüne ilişkin öneriler geliştirirler. Özellikle sosyal bilimlerde pek çok konuyu, örnek olay biçiminde sınıfa getirmek olanaklıdır. Öğrenciler süreç içinde aktif konumda kalırlar ve üst düzey kazanımlar elde ederler.
Sorun (Problem) ÇözmeBir şüphe veya belirsizlikten doğan herhangi bir duruma sorun adı verilmektedir. Genellikle insan hayatında engelleyici veya rahatsızlık verici bir rolü olan sorunlar bilimsel yöntemin aşamalarıyla ele alınarak çözülürler. (a) Sorun belirlenir. (b) Sorun tanımlanır. (c) Olası çözüm yolları aranır ve hipotez geliştirilir. (d) Çözüm yolu sınanır. (e) Sınama doğru çözüme götürürse hipotez doğrulandığı için genellemeye gidilir. (f) Sınama doğru çözüme götürmezse, geriye dönülerek sınama etkinlikleri gözden geçirilir, seçilen diğer bir hipotez tekrar sınanır.  Bu yöntem kişinin problem çözme, bağımsız çalışma, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme gibi yeteneklerini geliştirilir.

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TYYÇ İlişkisi
TYYÇ KATEGORITYYÇ ALT KATEGORITYYÇPROGRAM ÇIKTILARI
BİLGİKuramsal Olgusal 01
BİLGİKuramsal Olgusal 02
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 02
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 03
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 04
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 01
    

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TEMEL ALAN İlişkisi (Akademik)
TAY KATEGORITAY ALT KATEGORITAYPROGRAM ÇIKTILARI
BİLGİKuramsal Olgusal 01
BİLGİKuramsal Olgusal 02
BİLGİKuramsal Olgusal 03
BİLGİKuramsal Olgusal 04
BİLGİKuramsal Olgusal 05
BİLGİKuramsal Olgusal 06
BİLGİKuramsal Olgusal 07
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 02
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 03
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 04
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 05
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 06
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 07
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 04
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 05
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 06
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 07
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 03
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 04
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 05
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 06
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 04
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 05
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 06
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 07
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 08
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 03
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 04
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 05
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 06
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 07
    

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TEMEL ALAN İlişkisi (Mesleki)
Program yeterlilikleri veya düzey yeterlilikleri girilmemiş veya YÖK tarafından programa ait yeterlilik tanımı verilmemiş olabilir.

DERS PLANI - AKTS KREDİLERİ
Yıl :
1. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İ.Ö) Seçmeli-1 3+0 6 Seçmeli
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İ.Ö) Seçmeli-1 3+0 6 Seçmeli
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İ.Ö) Seçmeli-1 3+0 6 Seçmeli
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İ.Ö) Seçmeli-1 3+0 6 Seçmeli
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İ.Ö) Seçmeli-1 3+0 6 Seçmeli
  Toplam 30  
1. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İ.Ö) Seçmeli-1

2. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İ.Ö) Seçmeli-2 3+0 6 Seçmeli
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İ.Ö) Seçmeli-2 3+0 6 Seçmeli
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İ.Ö) Seçmeli-2 3+0 6 Seçmeli
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İ.Ö) Seçmeli-2 3+0 6 Seçmeli
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İ.Ö) Seçmeli-2 3+0 6 Seçmeli
  Toplam 30  
2. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İ.Ö) Seçmeli-2

3. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
KAY 535 DÖNEM PROJESİ 0+0 30 Zorunlu
  Toplam 30  

4. Yarıyıl Ders Planı


DERS ÖK - PY İLİŞKİLERİ
Yıl :
Sayısal Sözel İlişki Varlığı
Zorunlu Dersler
Ders AdıZ/SPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
DÖNEM PROJESİZ************
LİSANSÜSTÜ DANIŞMANLIKZ            
Seçmeli dersleri eklemek için tıklayınız...
Seçmeli Dersler
Ders AdıZ/SPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ANAYASA HUKUKUNDA GÜNCEL SORUNLAR VE YAKLAŞIMLARS            
ÇEVRE YÖNETİMİ VE ÖRGÜTLENMESİS************
DEMOKRASİ TEORİLERİS************
KAMU YÖNETİMİ TEORİLERİS************
KENTLEŞME KURAMLARIS******** ** 
KENTSEL DÖNÜŞÜMS************
MEDYA İKTİDAR VE İDEOLOJİS************
SİYASAL DEĞİŞME TEORİLERİS************
SOSYAL BİLİMLERDE YÖNTEM VE ARAŞ. TEK.S************
TÜRKİYE’DE KÜLTÜREL YAPI VE SİYASETS************
TÜRKİYE'DE DEMOKRASİNİN GELİŞİMİS*** ****  **
TÜRKİYE'DE KAMU POLİTİKALARIS            
TÜRKİYE'DE VE DÜNYADA KAMU YÖNETİMİS            
TÜRKİYE'NİN TOPLUMSAL YAPISIS************
ULUSLARARASI HUKUKUN GÜNCEL SORUNLARIS            
YEREL YÖNETİMLERDE SİYASETS********* **
T+U : Teorik + Pratik
Z: Zorunlu
S: Seçmeli
PY: Program Yeterlilikleri
EÇ [5]: En Çok
Ç [4]: Çok
O [3]: Orta
A [2]: Az
ÇA [1]: Çok Az
BoŞ [0]: Yok
TAY : Temel Alan Yeterliliği
TYYÇ : Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi