253 BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

GENEL BİLGİLER
Programımız dinamik, sorunlardan korkmadan üzerlerine gidip çözümler üretebilen, bilgilerini daima taze tutan ve gelişmeleri yakından izleyen, dünya standartlarını yakalamış Bilgisayar Mühendisi yetiştirmeyi amaç edinmektedir.

Amaçlar
Program, bilgisayar donanımı, yazılım geliştirme, bilgisayar tabanlı sistemler, bilgisayar ağları, sistem integrasyonu ve elektronik dizayn otomasyonu konularında profesyonel olarak çalışmak için gerekli tahsili ve teknik yetenekleri sağlamaktadır. Mezunlarımızın bilimsel ve muhendislik metodolojilerini dizayn, uygulama, analiz ve bilgisayar tabanlı sistemlerin gelişimine uygulayabilmesi beklenmektedir. Bu program, mühendisliğin teorik ve pratik temelleri, algoritmalar, programlama dilleri, web tabanlı teknolojiler, işletim sistemleri, bilgisayar mimarisi, veritabanı modellemesi ve yazılım mühendisliği gibi bilgisayar mühendisliğinin temel alanlarında geniş bilgi sağlamaktadır.


Kabul Koşulları
Öğrencilerin programa kayıt olabilmeleri için bir ortaöğretim diplomasına bir de yüksek öğretim kurumlarına yerleştirme sınavından yeterli puan almış olmaları gerekmektedir.

Mezuniyet Koşulları
Programımızdan müfredatta yer alan dersleri başarıyla tamamlayan, zorunlu 30’ar iş gününden oluşan iki stajını başarıyla gerçekleştiren ve Pamukkale Üniversitesi lisans eğitim-öğretim yönetmeliğine göre minimum ortalamaya sahip olan öğrenciler Lisans diploması almaya hak kazanırlar.

İstihdam Olanakları
Mezunlarımız bilgisayar bilimleri ile ilgili çok değişik kurum ve şirketlerde istihdam edilmektedir.

Kazanılan Derece
Programın tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar Bilgisayar Mühendisliği alanında Lisans Diploması derecesi alırlar.

Derecenin Seviyesi
LİSANS

Önceki Eğitimlerin Tanınması
Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarından Pamukkale Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrencileri için “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır. Ortak zorunlu yabancı dil dersleri muafiyet sınavı, güz yarıyılı başında akademik takvimde belirtilen tarihte yapılır. Bu sınav için mazeret sınav hakkı verilmez. Ortak zorunlu yabancı dil muafiyet sınavına, hazırlık programı bulunmayan fakülte/meslek yüksekokulu/yüksekokul öğrencileri girer. Muafiyet sınavına girecek öğrenciler, akademik takvimde belirtilen süre içerisinde ilgili birime başvurur. Ayrıca; Yabancı dil hazırlık programı bulunan bölümlere ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler, akademik yıl başlamadan önce düzey belirleme ve yeterlik sınavına girerler. Öğrenciler bu sınavda aldıkları puana göre başlangıç, orta-alt düzey veya orta düzey gruplarından birine yerleştirilir veya yeterlik puanına sahip olanlar hazırlık eğitiminden muaf tutulur. Bu grupların puan aralıkları Yüksekokul Müdürlüğü tarafından belirlenir. Sınav sonuçları ilgili yerlerde ve Yabancı Diller Yüksekokulunun internet sitesinde duyurulur. Zorunlu hazırlık eğitimine kabul edilen bölüm/programlara kayıt yaptıran öğrencilerden düzey belirleme ve yeterlik sınavına girmeyenler eğitim-öğretime başlangıç düzeyinden başlar.

Dereceye Yönelik Kurallar
Programımızdan müfredatta yer alan dersleri başarıyla tamamlayan, zorunlu 30’ar iş gününden oluşan iki stajını başarıyla gerçekleştiren ve Pamukkale Üniversitesi lisans eğitim-öğretim yönetmeliğine göre minimum ortalamaya sahip olan öğrenciler Lisans diploması almaya hak kazanırlar.

Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.

Çalışma Şekli
Tam Zamanlı

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemi, "Ders Planı-AKTS Kredileri" nde ayrıntılı olarak yer almaktadır.

İletişim (Program Yöneticisi)
GöreviAdı SoyadıTelFaksE-Posta
BÖLÜM BAŞKANIProf. Dr. TUFAN TURACI  tturaci@pau.edu.tr
BÖLÜM BAŞKAN YARDIMCISIDr. Öğr. Üyesi ELİF HAYTAOĞLU  eacar@pau.edu.tr
BÖLÜM BAŞKAN YARDIMCISIDr. Öğr. Üyesi İBRAHİM KÖK  ikok@pau.edu.tr


PROGRAM YETERLİLİKLERİ
1Bilgisayar bilimleri kapsamındaki kuramsal ve uygulamalı uzmanlık bilgilerine sahip olma
2Bilgisayar bilimleri ile ilgili matematik ve fen bilimleri bilgilerine sahip olma
3Mühendislik problemlerini tanıma, analiz etme ve çözme becerisi
4Belirlenen gereksinimleri karşılayacak şekilde bir sistem, alt sistem veya süreç tasarlama becerisi
5Mühendislik uygulamaları için gerekli araç ve teknikleri belirleme becerisi
6Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama ve sonuçları değerlendirme becerisi
7Tek disiplinli ve çok disiplinli takımlarda çalışma becerisi
8Etkin sözlü ve yazılı iletişim becerisi
9Sürekli öğrenme ve kendini geliştirme becerisi
10Mesleki ve etik sorumluluk sahibi olma
11Proje ve risk yönetimi gibi iş hayatı ile ilgili bilgilere sahip olma
12Mühendislik uygulamalarının sağlık, çevre ve güvenlik etkilerini ve bu etkilerin hukuki yönlerini anlama
EĞİTİM ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
AdAçıklama
Anlatım Öğretmenin merkezde olduğu yöntemlerin başında gelir. Öğretmenin konuyu aktif olarak anlattığı, öğrencinin ise pasif dinleyici olduğu bir yöntemdir. Bu yöntemle ders; rapor, betimleme ve açıklama şeklinde işlenir. Etkili olması için kısa süreli olmalı, uzun anlatımlardan kaçınılmalıdır. Dersin tamamını anlatımla yürütmek sağlıklı sonuçlara götürmez. Öğrencilerin alternatif beceriler geliştirmelerini desteklemez. İyi bir ön hazırlık yapılmazsa, verimsiz bir çabaya dönüşür.
TartışmaDuruma göre sınıftaki bütün öğrencilerin ya da sınıfın belli bir kısmının katılımını sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntemde, grup üyeleri tartışma konusunu çeşitli görüş noktalarına göre ele alarak tartışırlar ve problem çözme ile ilgili alternatif görüşler ortaya çıkarırlar. Tartışmada esas olan noktalardan biri; grubun birlikte düşünme ve düşüncelerini belli bir mantık örüntüsü içinde ifade etme çabasıdır. Öğrencilerin düşünme, ifade becerileri ve demokratik tutum geliştirmelerine katkı sağlar.
Gösterip YaptırmaBu yöntemde, öğretmen; deney, gösteri gibi bir etkinliği sınıf önünde yaparak gösterir ve sonrasında öğrencilerin yapmalarını sağlar. Öğrenciler sadece bakarak ve izleyerek değil, aynı zamanda yaparak ve deneyerek öğrenmeye çalışırlar. Bu yöntem genellikle beceri öğretiminde uygulanır. Kalabalık sınıflarda uygulanması zordur.
Örnek Olay Örnek olay incelemesi, öğrencilerin gerçek ve sorunlu bir olaya aktif olarak katılarak çözümlemeci bir bakış açısını kullanmalarını gerektiren bir yöntemdir. Sorunlu olay gerçek ya da gerçeğe çok yakın olabilir. Olayı anlatan ve gerekli verileri kapsayan bir doküman üzerinde çalışan öğrenci(ler), olayı öğrenir, verileri çözümler, sorunu değerlendirirler. Birlikte tartışarak olayın nedenine ya da çözümüne ilişkin öneriler geliştirirler. Özellikle sosyal bilimlerde pek çok konuyu, örnek olay biçiminde sınıfa getirmek olanaklıdır. Öğrenciler süreç içinde aktif konumda kalırlar ve üst düzey kazanımlar elde ederler.
Gösteri Bu yöntemde, öğretmen; deney, gösteri gibi bir etkinliği sınıf önünde yapar, öğrenciler bakarak ve izleyerek öğrenmeye çalışır. Bu yöntem genellikle olanakların kısıtlı olması halinde ve tehlikeli deney ve durumların ele alınmasında uygulanır.
Görüş GeliştirmeBu teknik tüm öğrencilerin küçük gruplarla değil, sınıfça katıldıkları bir çalışmadır. Çelişkili, karşıt görüş içeren konular üzerinde gerçekleşen ve eğitsel düşünmeyi, başka görüşlere saygı duymayı öğretmek ve öğrencilerde görüş geliştirmek amacıyla kullanılan bir tartışma tekniğidir. Belirgin çelişkiler ve kutuplaşmış tutumlar içeren konular seçilir. “Kesinlikle Katılıyorum”, “Katılıyorum”, “Kararsızım”, “Katılmıyorum”, “Kesinlikle Katılmıyorum” ifadelerinin yazılı olduğu köşeler oluşturulur ve öğrencilerin savunduğu köşeye geçmeleri istenir. Tartışma sonunda kazanan ya da kaybeden grup yoktur. Gruplar, kişiler başta savundukları görüşü terk edip başka bir görüşe, hatta karşı çıktığı görüşe katılabilir.

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TYYÇ İlişkisi
TYYÇ KATEGORITYYÇ ALT KATEGORITYYÇPROGRAM ÇIKTILARI
BİLGİKuramsal Olgusal 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 02
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 04
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 05
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 03
    

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TEMEL ALAN İlişkisi (Akademik)
TAY KATEGORITAY ALT KATEGORITAYPROGRAM ÇIKTILARI
BİLGİKuramsal Olgusal 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 02
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 03
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 04
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 05
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 04
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 05
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 03
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 04
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 05
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 06
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 07
    

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TEMEL ALAN İlişkisi (Mesleki)
TAY KATEGORITAY ALT KATEGORITAYPROGRAM ÇIKTILARI
BİLGİKuramsal Olgusal 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 02
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 03
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 04
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 05
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 06
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 04
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 03
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 04
    

DERS PLANI - AKTS KREDİLERİ
Yıl :
1. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
TKD 101 TÜRK DİLİ - I 2+0 1,5 Zorunlu
ATI 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - I 2+0 1,5 Zorunlu
MAT 113 GENEL MATEMATİK - I 4+0 5 Zorunlu
FIZ 111 GENEL FİZİK - I 3+0 3 Zorunlu
FIZ 103 FİZİK LABORATUARI - I 0+2 2 Zorunlu
CENG 111 ALGORİTMALAR VE PROGRAMLAMA 3+0 5 Zorunlu
CENG 121 ALGORİTMALAR VE PROGRAMLAMA LABORATUVARI 0+2 3 Zorunlu
CENG 140 BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ 3+0 4 Zorunlu
CENG 141 BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ LABORATUVARI 0+2 2,5 Zorunlu
ING 1003 ORTA İNGİLİZCE-I 3+0 2,5 Zorunlu
- İsteğe Bağlı Yabancı Dil-1 3+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Seçmeli-1 2+0 Seçmeli
  Toplam 30  
1. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Seçmeli-1
1. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Yabancı Dil-1

2. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
TKD 102 TÜRK DİLİ - II 2+0 1,5 Zorunlu
ATI 102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - II 2+0 1,5 Zorunlu
CENG 104 BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ SEMİNERİ 0+3 2,5 Zorunlu
IENG 104 MÜHENDİSLER İÇİN GENEL EKONOMİ 2+0 3 Zorunlu
MAT 114 GENEL MATEMATİK - II 4+0 4 Zorunlu
FIZ 112 GENEL FİZİK - II 3+0 2,5 Zorunlu
FIZ 104 FİZİK LABORATUARI - II 0+2 1,5 Zorunlu
CENG 112 NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA 3+0 4 Zorunlu
CENG 122 NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA LABORATUVARI 0+2 3 Zorunlu
CENG 114 BİLGİSAYAR BİLİMLERİ İÇİN AYRIK YAPILAR 3+0 4 Zorunlu
ING 1004 ORTA İNGİLİZCE-II 3+0 2,5 Zorunlu
- İsteğe Bağlı Yabancı Dil-2 3+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Seçmeli-2 2+0 Seçmeli
  Toplam 30  
2. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Seçmeli-2
2. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Yabancı Dil-2

3. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
MAT 237 LİNEER CEBİR 3+0 5 Zorunlu
CENG 213 VERİ YAPILARI 3+0 5 Zorunlu
CENG 215 VERİ YAPILARI LABORATUVARI 0+2 3 Zorunlu
CENG 221 SAYISAL SİSTEMLER 2+0 3 Zorunlu
CENG 211 SAYISAL SİSTEMLER LABORATUVARI 0+2 2 Zorunlu
CENG 241 BİLİMSEL HESAPLAMA 3+0 5 Zorunlu
CENG 235 ALGORİTMALARLA SAYISAL ÇÖZÜMLEME 3+0 5 Zorunlu
- Sosyal Seçmeli-I 2+0 2 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - I 3+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - I 3+0 Seçmeli
  Toplam 30  
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Sosyal Seçmeli-I
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - I

4. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
CENG 200 STAJ - I 0+0 3 Zorunlu
CENG 204 ALGORİTMALAR 3+0 7,5 Zorunlu
EEEN 103 ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ 3+2 5 Zorunlu
MAT 357 OLASILIK VE İSTATİSTİK 3+0 4,5 Zorunlu
CENG 218 PROGRAMLAMA DİLLERİ 3+0 4 Zorunlu
CENG 220 PROGRAMLAMA DİLLERİ LABORATUVARI 0+2 2,5 Zorunlu
KRY 401 KARİYER PLANLAMA 2+0 1,5 Zorunlu
- Sosyal Seçmeli-II 2+0 2 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - II 2+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - II 2+0 Seçmeli
  Toplam 30  
4. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Sosyal Seçmeli-II
4. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - II

5. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
CENG 303 BİLGİSAYAR MİMARİSİ 3+0 5,5 Zorunlu
CENG 305 İŞLETİM SİSTEMLERİ 2+2 5,5 Zorunlu
CENG 307 WEB TABANLI TEKNOLOJİLER 3+0 5 Zorunlu
CENG 309 İŞARET İŞLEME 3+0 5 Zorunlu
CENG 313 VERİTABANI YÖNETİMİ VE MODELLEMESİ 3+0 4,5 Zorunlu
CENG 315 VERİTABANI YÖNETİMİ VE MODELLEMESİ LABORATUVARI 0+2 2,5 Zorunlu
- Sosyal Seçmeli-III 2+0 2 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - III 3+0 Seçmeli
  Toplam 30  
5. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Sosyal Seçmeli-III
5. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - III

6. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
CENG 300 STAJ - II 0+0 3 Zorunlu
CENG 302 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ 3+2 6 Zorunlu
CENG 304 MİKROİŞLEMCİLER VE MİKROBİLGİSAYARLAR 2+2 5 Zorunlu
CENG 306 BİÇİMSEL DİLLER VE OTOMATA TEORİSİ 3+0 5 Zorunlu
CENG 314 SAYISAL OPTİMİZASYON 3+0 4 Zorunlu
- Teknik Seçmeli -I 3+0 5 Seçmeli
- Sosyal Seçmeli-IV 2+0 2 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - IV 2+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - IV 2+0 Seçmeli
  Toplam 30  
6. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Sosyal Seçmeli-IV
6. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Teknik Seçmeli -I
6. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - IV

7. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
CENG 403 VERİ İLETİŞİMİ VE BİLGİSAYAR AĞLARI 3+2 6 Zorunlu
IENG 487 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ - I 2+0 1,5 Zorunlu
- Bölüm Seçmeli-1 3+0 5 Seçmeli
- Bölüm Seçmeli-1 3+0 5 Seçmeli
- Teknik Seçmeli-II 3+0 5 Seçmeli
- Sosyal Seçmeli-V 2+0 2 Seçmeli
- Lisans Tezi Seçmeli 1+1 5,5 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - V 3+0 Seçmeli
  Toplam 30  
7. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Seçmeli-1
7. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Lisans Tezi Seçmeli
7. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Sosyal Seçmeli-V
7. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Teknik Seçmeli-II
7. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - V

8. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
CENG 404 MESLEK SEMİNERİ 2+0 4 Zorunlu
IENG 488 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ - II 2+0 3,5 Zorunlu
- Bölüm Seçmeli-2 3+0 5 Seçmeli
- Bölüm Seçmeli-2 3+0 5 Seçmeli
- Teknik Seçmeli-III 3+0 5 Seçmeli
- Sosyal Seçmeli-6 2+0 2 Seçmeli
- Lisans Tezi Seçmeli 1+1 5,5 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - VI 1+8 Seçmeli
  Toplam 30  
8. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Seçmeli-2
8. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Lisans Tezi Seçmeli
8. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Sosyal Seçmeli-6
8. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Teknik Seçmeli-III
8. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - VI


DERS ÖK - PY İLİŞKİLERİ
Yıl : Zorunlu Dersler
Ders AdıZ/SPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ALGORİTMALARZ**** *****  
ALGORİTMALAR VE PROGRAMLAMAZ*****   * * 
ALGORİTMALAR VE PROGRAMLAMA LABORATUVARIZ*******   * 
ALGORİTMALARLA SAYISAL ÇÖZÜMLEMEZ            
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - IZ            
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - IIZ            
BİÇİMSEL DİLLER VE OTOMATA TEORİSİZ*****       
BİLGİSAYAR BİLİMLERİ İÇİN AYRIK YAPILARZ            
BİLGİSAYAR MİMARİSİZ************
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ SEMİNERİZ**    **** *
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞZ*** *** *  
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ LABORATUVARIZ*** *** *   
BİLİMSEL HESAPLAMAZ*********   
ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞZ**********  
FİZİK LABORATUARI - IZ            
FİZİK LABORATUARI - IIZ            
GENEL FİZİK - IZ****    *   
GENEL FİZİK - IIZ*****   *   
GENEL MATEMATİK - IZ ****   *   
GENEL MATEMATİK - IIZ ****   *   
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ - IZ            
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ - IIZ            
İŞARET İŞLEMEZ******   *  
İŞLETİM SİSTEMLERİZ***** * *   
KARİYER PLANLAMAZ         ***
LİNEER CEBİRZ            
MESLEK SEMİNERİZ***   ******
MİKROİŞLEMCİLER VE MİKROBİLGİSAYARLARZ************
MÜHENDİSLER İÇİN GENEL EKONOMİZ* **    * * 
NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMAZ*****   *   
NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA LABORATUVARIZ*****   *   
OLASILIK VE İSTATİSTİKZ            
ORTA İNGİLİZCE-IZ      ***   
ORTA İNGİLİZCE-IIZ            
PROGRAMLAMA DİLLERİZ***** * *** 
PROGRAMLAMA DİLLERİ LABORATUVARIZ******* *** 
SAYISAL OPTİMİZASYONZ****        
SAYISAL SİSTEMLERZ************
SAYISAL SİSTEMLER LABORATUVARIZ************
STAJ - IZ************
STAJ - IIZ************
TÜRK DİLİ - IZ            
TÜRK DİLİ - IIZ            
VERİ İLETİŞİMİ VE BİLGİSAYAR AĞLARIZ************
VERİ YAPILARIZ*****   *** 
VERİ YAPILARI LABORATUVARIZ* ***** *** 
VERİTABANI YÖNETİMİ VE MODELLEMESİZ*****   * * 
VERİTABANI YÖNETİMİ VE MODELLEMESİ LABORATUVARIZ******* * * 
WEB TABANLI TEKNOLOJİLERZ************
YAZILIM MÜHENDİSLİĞİZ************
Seçmeli dersleri eklemek için tıklayınız...
Seçmeli Dersler
Ders AdıZ/SPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
AĞ TEKNOLOJİLERİS************
AKADEMİK TÜRKÇES  * * **  
AKILLI KONTROL SİSTEMLERİS***** *  ** 
ANLAM BİLİMİ - IS       *    
ANLAM BİLİMİ - IIS       *    
ANLAMSAL WEBS************
ARGE VE İNOVASYON YÖNETİMİS ******  ***
ARKEOLOJİS      *     
ATLETİZMS        *   
AVRUPA BİRLİĞİNDE DIŞ TİCARİ İŞLEMLERS            
AYRIK-ZAMANLI KONTROL SİSTEMLERİS **** *     
BEDEN EĞİTİMİ - IS       *    
BEDEN EĞİTİMİ - IIS        *   
BİLGİ TOPLUMUS      ***   
BİLGİSAYAR BİLİMLERİNDE GÜNCEL KONULAR - IS***   ******
BİLGİSAYAR BİLİMLERİNDE GÜNCEL KONULAR - IIS***   ******
BİLGİSAYAR CEBİRİ VE UYGULAMALARIS            
BİLGİSAYAR GRAFİKLERİS*****   *   
BİLİM FELSEFESİS            
BİLİM TARİHİS            
BİLİM TARİHİNDE TÜRK BİLİM ADAMLARIS        *   
BİLİMSEL YAZI TEKNİĞİS       *    
BİLİŞİM HUKUKUS  **********
BİLİŞİM SİSTEMLERİNDE GÜVENLİKS            
BİREYSEL ÇALGIS        *   
BİYOİNFORMATİĞE GİRİŞS************
BULANIK MANTIK SİSTEMLERİS** ***  *   
CİMNASTİKS        *   
COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNE GİRİŞS****  *   * 
ÇOKLU ORTAM SİSTEMLERİS************
DAĞITIK ALGORİTMALARS************
DERİN ÖĞRENMES************
DERLEYİCİ TASARIMIS* ***   *   
DEVLET VE TOPLUM FELSEFESİS            
DIŞ TİCARETS            
DOĞAL DİL İŞLEMES************
E-DEVLET UYGULAMALARIS            
EĞİTİM PSİKOLOJİSİS            
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMES            
EĞİTİME GİRİŞS            
ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK UYGULAMALARIS*******     
ENDÜSTRİYEL TASARIMA GİRİŞS            
E-TİCARETS* **  * * * 
ETKİLİ İLETİŞİMS            
EVRİMSEL HESAPLAMAS***** * *   
FELSEFES      ***   
FİNANSAL YÖNETİMS   *   *  * 
FOTOĞRAFÇILIKS        *   
GENEL İŞLETMES            
GERÇEK ZAMANLI SİSTEMLERS**** *    * 
GEREKSİNİM MÜHENDİSLİĞİS************
GİRİŞİMCİLİKS      *   * 
GÖMÜLÜ SİSTEMLERS******    * 
GÖRÜNTÜ İŞLEMENİN TEMELLERİS*******     
GRAF TEORİ VE UYGULAMALARIS            
GÜZEL VE ETKİLİ KONUŞMAS       *    
HABERLEŞME TEKNOLOJİLERİS************
HALKLA İLİŞKİLERS       *    
HESAPLAMALI SİNİRBİLİMS*****   *   
HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARIS            
HÜCRESEL VE KABLOSUZ AĞLARS************
İLERİ İNGİLİZCE - IS            
İLERİ İNGİLİZCE - IIS            
İNGİLİZCE KONUŞMA VE OKUMAS            
İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİS*****       
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİS          * 
İŞ HAYATI İÇİN YABANCI DİLS       *    
İŞ HUKUKUS      ******
İŞ SÜREÇ YÖNETİMİS************
İŞLETME YÖNETİMİS   *  *** * 
KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİS   *        
KARAR DESTEK SİSTEMLERİS*  **     * 
KARAR VERMEDE ANALİTİK YAKLAŞIMLARS  ****      
KİŞİSEL GELİŞİMS      ****  
KONTROL TEORİSİS*******     
KORO (TÜRK HALK MÜZİĞİ)S        *   
KORO (TÜRK SANAT MÜZİĞİ)S        *   
KRİPTOLOJİS************
KUANTUM HESAPLAMAS            
KUANTUM HESAPLAMAYA GİRİŞS***         
KURUMSAL İLETİŞİM YÖNETİMİS            
LİSANS TEZİ - IIS************
LİSANS TEZİ -IS************
LOJİSTİK BİLİŞİM SİSTEMLERİS*** *     * 
MAKİNE ÖĞRENMESİ VE İMGE TANIMAS**** *    * 
MAKİNE ÖĞRENMESİNE GİRİŞS*******   * 
MESLEKİ YABANCI DİL - IS      ***   
MESLEKİ YABANCI DİL - IIS  *    **   
METİN DİL BİLİMİS  *    *    
METİN YAZARLIĞIS       *    
MOBİL PROGRAMLAMAS************
MODERN FİNANSMAN YÖNTEMLERİS      *   * 
MODERN FİZİKS *          
MODERN MANTIKS       *    
MUHASEBE BİLİŞİM SİSTEMLERİS  **        
MÜHENDİSLER İÇİN GENEL EKONOMİS* **    * * 
MÜHENDİSLİK ETİĞİS         * *
MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİS            
MÜZİK - IS            
MÜZİK - IIS            
NESNELERİN İNTERNETİ VE UYGULAMALARIS************
NESNEYE DAYALI TASARIMS* *** ***** 
OPTİMİZASYON TEKNİKLERİS****        
ORTA ALMANCA-IS            
ORTA ALMANCA-IIS            
ORTA FRANSIZCA-IS            
ORTA FRANSIZCA-IIS            
OYUN PROGRAMLAMAYA GİRİŞS************
OYUN TEORİSİS ****       
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİS            
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİS            
ÖĞRETMENLİK UYGULAMASIS            
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİS            
PARALEL PROGRAMLAMAS************
PAZARLAMA İLKELERİS        * * 
PROGRAMLANABİLİR MANTIK DENETLEYİCİLERİS****        
PROJE YÖNETİMİS       *  * 
PSİKOLOJİYE GİRİŞS            
REHBERLİK VE ÖZEL EĞİTİMS            
RESİM - IS            
RESİM - IIS            
ROBOT SİSTEMLERİNE GİRİŞS******      
SANAT TARİHİS       **   
SERVİS SİSTEMLERİS            
SEZGİSEL YÖNTEMLER VE UYGULAMALARIS*****       
SINIF YÖNETİMİS            
SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMIS************
SİSTEM SİMÜLASYONUS*****       
SOSYAL AĞ ANALİZİS ******     
SOSYOLOJİS      ***   
STRATEJİK HEDEFLERLE YÖNETİMS            
TASARIM VE ANİMASYONS            
TEMEL ALMANCA-IS            
TEMEL ALMANCA-IIS            
TEMEL FRANSIZCA-IS            
TEMEL FRANSIZCA-IIS            
TEMEL MUHASEBES            
TENİSS        *   
TOPLAM KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİS       ** * 
TÜRKİYE EKONOMİSİ VE AVRUPA BİRLİĞİS      ***   
UZMAN SİSTEMLERS*****   *   
ÜRETİM BİLGİ SİSTEMLERİS            
ÜRETİM PLANLAMASIS  ***  *    
ÜRETİM YÖNETİMİS            
VERİ ANALİTİĞİ VE İŞ ZEKASIS            
VERİ MADENCİLİĞİS************
VOLEYBOLS        *   
YABANCI DİLDE OKUMA KONUŞMAS      **    
YAPAY SİNİR AĞLARIS***** *  ** 
YAPAY ZEKAS*******  ** 
YARATICI DRAMAS            
YATIRIM DEĞERLENDİRMESİS          * 
YAZILIM KALİTE GÜVENCESİS            
YAZILIM KALİTE YÖNETİMİS************
YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİS****  ******
YÖNETİM VE ORGANİZASYONS            
YÖNEYLEM ARAŞTIRMASIS* **  *** * 
YÜZMES          
T+U : Teorik + Pratik
Z: Zorunlu
S: Seçmeli
PY: Program Yeterlilikleri
EÇ [5]: En Çok
Ç [4]: Çok
O [3]: Orta
A [2]: Az
ÇA [1]: Çok Az
BoŞ [0]: Yok
TAY : Temel Alan Yeterliliği
TYYÇ : Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi