167 İNGİLİZ DİLİ VE EDEBİYATI

GENEL BİLGİLER
Pamukkale Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü çalışmalarına 2001 yılında başlamıştır. Eğitim dili İngilizcedir. İlk yıl, İngiliz kültür ve edebiyatına genel bir bakışın yanı sıra, İngiliz edebiyatına temel oluşturan çeşitli edebiyat metinlerine odaklanılarak edebi kavramlar öğretilir. İkinci, üçüncü ve dördüncü yıllarda İngiliz edebiyatının gelişimsel serüveni kronolojik dönemler üzerinden, her dönemde temel kabul edilen şiir, tiyaro, roman ve kısa hikaye gibi edebi türlerin metinleri dönemlerinin kültürel ve tarihi özelliklerinin de vurgulandığı bir sistem içerisinde incelenir. Böylece öğrenciler bu türlerin farklı örneklerini temel ve güncel edebiyat kuram ve eleştirisinin sağladığı çeşitli bakış açılarıyla eleştirip, incelemeyi ve tekrar yorumlamayı öğrenirler.

Amaçlar
Bölümümüz öğrencilere aşağıdaki mesleki ve akademik yeterlilikleri kazandırmayı hedefler: 1.⁠ ⁠Çok dillilik: İleri düzeyde İngilizce dil yeterliliği ve diğer Avrupa dillerinden en az birinde yeterli bilgiye sahip olma. 2.⁠ ⁠ Akademik Uzmanlık: Geçmişten günümüze batılı düşünce sisteminin temelini oluşturan kültürel gelişim sürecine hâkim olma ve İngiliz Dili ve Edebiyatı alanında uzmanlaşma. Akademik kariyer hedefiyle yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerde lisansüstü disiplinlerarası çalışmalar yürütebilme. 3.⁠ ⁠Eğitim Verme: Kamu ve özel eğitim kurumlarında İngilizce öğretmenliği ve okutmanlığı yapabilme; 4.⁠ ⁠Sektörel Yetenekler: Yurtiçi ve yurtdışındaki iletişim, medya, turizm, büyükelçilikler, kültür merkezleri, şirketlerin uluslararası ilişkiler birimleri, dil ve kültür danışmanlığı, çevirmenlik gibi çeşitli sektörlerde çalışabilecek yeterliliğe sahip olma; 5.⁠ ⁠Analitik ve Eleştirel Düşünme: Okuma, araştırma, sorgulama, kanıta dayalı analitik düşünce, objektif ve eleştirel bakış açısı geliştirme ve bunları yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde ifade edebilme; 6.⁠ ⁠Yaşam Boyu Öğrenme: Etik değerlere saygı gösterme, yaşam boyu öğrenme bilinciyle, bilgiye ulaşma, teknolojik gelişmeleri ve bilim dünyasındaki yenilikleri takip ederek kendini sürekli güncel tutabilme;


Kabul Koşulları
Öğrencilerin ÖSYM tarafından her yıl düzenlenen Üniversiteye Giriş Sınavlarından yeterli puanı almaları gerekmektedir.

Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin müfredatta yer alan zorunlu ve seçtikleri seçmeli derslerden başarılı olmaları ve Pamukkale Üniversitesi Eğitim Öğretim Yönergesinde belirtilen minimum krediyi toplamaları gerekmektedir.

İstihdam Olanakları
Bölümden mezun olan öğrenciler üniversitelerde, Dışişleri Bakanlığında, bankalarda, turizm isletmelerinde ve çeşitli özel okul ve şirketlerde öğretim elemanı ve dil bilen eleman olarak görev yapmaktadır.

Kazanılan Derece
Programın tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar İngiliz Dili ve Edebiyatı alanında Lisans Diploması derecesi alırlar.

Derecenin Seviyesi
LİSANS

Önceki Eğitimlerin Tanınması
Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarından Pamukkale Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrencileri için “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır. Ortak zorunlu yabancı dil dersleri muafiyet sınavı, güz yarıyılı başında akademik takvimde belirtilen tarihte yapılır. Bu sınav için mazeret sınav hakkı verilmez. Ortak zorunlu yabancı dil muafiyet sınavına, hazırlık programı bulunmayan fakülte/meslek yüksekokulu/yüksekokul öğrencileri girer. Muafiyet sınavına girecek öğrenciler, akademik takvimde belirtilen süre içerisinde ilgili birime başvurur. Ayrıca; Yabancı dil hazırlık programı bulunan bölümlere ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler, akademik yıl başlamadan önce düzey belirleme ve yeterlik sınavına girerler. Öğrenciler bu sınavda aldıkları puana göre başlangıç, orta-alt düzey veya orta düzey gruplarından birine yerleştirilir veya yeterlik puanına sahip olanlar hazırlık eğitiminden muaf tutulur. Bu grupların puan aralıkları Yüksekokul Müdürlüğü tarafından belirlenir. Sınav sonuçları ilgili yerlerde ve Yabancı Diller Yüksekokulunun internet sitesinde duyurulur. Zorunlu hazırlık eğitimine kabul edilen bölüm/programlara kayıt yaptıran öğrencilerden düzey belirleme ve yeterlik sınavına girmeyenler eğitim-öğretime başlangıç düzeyinden başlar.

Dereceye Yönelik Kurallar
Öğrencilerin müfredatta yer alan zorunlu ve seçtikleri seçmeli derslerden başarılı olmaları ve Pamukkale Üniversitesi Eğitim Öğretim Yönergesinde belirtilen minimum krediyi toplamaları gerekmektedir.

Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.

Çalışma Şekli
Tam Zamanlı

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemi, "Ders Planı-AKTS Kredileri" nde ayrıntılı olarak yer almaktadır.

İletişim (Program Yöneticisi)
İletişim bilgisi bulunamadı.


PROGRAM YETERLİLİKLERİ
1İngiliz Dili ve Edebiyatının geçirdiği tarihi gelişim sürecini takip edebilir ve bu alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç gereçleri ve diğer kaynaklarda desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
2Avrupa kültür ve medeniyet tarihinde önemli sanat anlayışları, Rönesans, Reformasyon, Aydınlanma çağı ve Sanayi devrimi gibi önemli tarihsel süreçler hakkında bilgi sahibi olur.
3Almanca, Fransızca, Japonca dillerinden en az biri hakkında yeterli bilgiye sahip olur ve alanıyla ilgili ifade ve terimleri tanıyabilir.
4Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak edebi metinleri yorumlayabilir, değerlendirir, dil çözümlemeleri yapabilir ve analiz edebilir, araştırmaya ve kanıtlara dayalı yorumlar ve çıkarımlar üretir ve bu yorum ve çıkarımları yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilir.
5 Farklı metin türlerinde İngilizce-Türkçe ve Türkçe-İngilizce çeviri yapabilmek için gerekli güncel kuramsal ve uygulamalı bilgiye ve becerilere sahip olur.
6Amerikan Kültürü, Edebiyatı ve Tarihi hakkında bilgi sahibi olur ve İngiliz Edebiyatı ile kıyaslama yapabilir.
7Edebi metinlerin çözümlenmesi ve edebi metinlere eleştirel yaklaşım, dil eğitimi ve öğretimi gibi alanlarda yeterli bilgiye sahip olur.
8Akademik metin yazımı ile ilgili kaynak araştırma, kaynakları özetleme, alıntı yapma, toplumsal, bilimsel ve etik değerlere uygun çalışmalar yürütme gibi gerekli bilgilere sahip olur.
9Toplumsal sorumluluk bilincine sahip olup, alanıyla ilgili çalışmaları görev aldığı kurumlarda hayata geçirebilir ve yenilikler getirebilir.
10İleri düzeyde alan bilgisi edinerek kuramsal çalışmaları izleyebilir ve meslektaşlarıyla iletişim kurabilir ve projeler geliştirir.
11İngilizcenin fonetik, morfolojik, semantik, etimolojik özellikleri hakkında yeterli bilgiye sahip olur ve bu kazanımlarını alanındaki diğer dersleri pekiştirmede kullanabilir.
12Disiplinler arası bir çerçevede diğer sosyal bilimler (tarih, edebiyat, sanat tarihi, hukuk, sosyoloji, felsefe vb.) alanlarından faydalanabilir.
EĞİTİM ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
AdAçıklama
Anlatım Öğretmenin merkezde olduğu yöntemlerin başında gelir. Öğretmenin konuyu aktif olarak anlattığı, öğrencinin ise pasif dinleyici olduğu bir yöntemdir. Bu yöntemle ders; rapor, betimleme ve açıklama şeklinde işlenir. Etkili olması için kısa süreli olmalı, uzun anlatımlardan kaçınılmalıdır. Dersin tamamını anlatımla yürütmek sağlıklı sonuçlara götürmez. Öğrencilerin alternatif beceriler geliştirmelerini desteklemez. İyi bir ön hazırlık yapılmazsa, verimsiz bir çabaya dönüşür.
TartışmaDuruma göre sınıftaki bütün öğrencilerin ya da sınıfın belli bir kısmının katılımını sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntemde, grup üyeleri tartışma konusunu çeşitli görüş noktalarına göre ele alarak tartışırlar ve problem çözme ile ilgili alternatif görüşler ortaya çıkarırlar. Tartışmada esas olan noktalardan biri; grubun birlikte düşünme ve düşüncelerini belli bir mantık örüntüsü içinde ifade etme çabasıdır. Öğrencilerin düşünme, ifade becerileri ve demokratik tutum geliştirmelerine katkı sağlar.
Örnek Olay Örnek olay incelemesi, öğrencilerin gerçek ve sorunlu bir olaya aktif olarak katılarak çözümlemeci bir bakış açısını kullanmalarını gerektiren bir yöntemdir. Sorunlu olay gerçek ya da gerçeğe çok yakın olabilir. Olayı anlatan ve gerekli verileri kapsayan bir doküman üzerinde çalışan öğrenci(ler), olayı öğrenir, verileri çözümler, sorunu değerlendirirler. Birlikte tartışarak olayın nedenine ya da çözümüne ilişkin öneriler geliştirirler. Özellikle sosyal bilimlerde pek çok konuyu, örnek olay biçiminde sınıfa getirmek olanaklıdır. Öğrenciler süreç içinde aktif konumda kalırlar ve üst düzey kazanımlar elde ederler.
Sorun (Problem) ÇözmeBir şüphe veya belirsizlikten doğan herhangi bir duruma sorun adı verilmektedir. Genellikle insan hayatında engelleyici veya rahatsızlık verici bir rolü olan sorunlar bilimsel yöntemin aşamalarıyla ele alınarak çözülürler. (a) Sorun belirlenir. (b) Sorun tanımlanır. (c) Olası çözüm yolları aranır ve hipotez geliştirilir. (d) Çözüm yolu sınanır. (e) Sınama doğru çözüme götürürse hipotez doğrulandığı için genellemeye gidilir. (f) Sınama doğru çözüme götürmezse, geriye dönülerek sınama etkinlikleri gözden geçirilir, seçilen diğer bir hipotez tekrar sınanır.  Bu yöntem kişinin problem çözme, bağımsız çalışma, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme gibi yeteneklerini geliştirilir.
İşbirlikli Öğrenmeİşbirlikli öğrenme, öğrencilerin ortak bir amaç için birlikte çalışmaları esasına dayanan bir öğrenme türüdür. Farklı yetenekte olan çocuklar, heterojen gruplarda bir araya gelip, birlerine yardımcı olarak öğrenirler. İşbirliği kurma sırasında yardım etme ve yardım alma, içinde bulunduğu grup birliğinin farkına varma gibi önemli deneyimler edinilir. Böylece gelecekte iş yaşamında çok önemli bir beceri olan ekip çalışmasına yatkınlık konusunda kazanımlar gerçekleşir.
Soru-CevapKullanılan farklı tipteki sorularla (birleştirici, ayırıcı, değerlendirme, bilgi isteyen, motive edici ve beyin fırtınası) öğrencinin süreç içinde daha aktif bir konuma gelse de, öğretmen merkezli yöntemlerdendir. Amaca hizmet eden ve mümkün olduğunca öğrenciyi düşünceye sevk edecek sorular sorulmalı. Yanlış bile olsa, öğrencilerin düşüncelerini rahat ifade etmeleri ve konuşmaları, hem öğrenmeleri hem de kendilerine güven kazanma açısından büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda derse katılımı düşük olan öğrencileri teşvik etmek için etkilidir. Öğretmen tüm öğrencilerle etkileşim sağlamalıdır.
Kavram KarikatürleriKavramlara ilişkin bilgilerin düşündürücü ve tartışmaya yol açacak şekilde karikatürize edilmesiyle, tartışma ve öğrenme fırsatı yaratmayı ifade eder. Genellikle kavram karikatürlerinde bilgilerin örtük verilmesi ve çelişkilerin sunulması, dikkat çeker ve düşünme fırsatı yaratır.
DramaÖğrencilerin bir beceri ya da durumu sınıfın önünde canlandırarak öğrendikleri bir yöntemdir. Yaşayarak bilgi edinmenin yanı sıra, sözel ifade gücünün gelişmesi ve toplumsallaşmanın sağlanmasında da önemli yararı bulunmaktadır. Yaratıcı, üretken, yaratıcı kararlar alabilen, değişik olmaktan ve değişiklik yapmaktan korkmayan, dilini iyi kullanan, eleştirel düşünen bireyler yetiştirmeye olanak sağlar.
ProjeProje tabanlı öğrenim, öğrencileri ilginç sorunlarla uğraşmaya ve bunun sonunda sıra dışı ürünler oluşturmaya yönlendiren bir öğretim yoludur. Öğrencilerin yaratıcılıklarını kullanmalarına olanak sağlar ve olaylara geniş açıdan bakmalarını gerektirir.
Görüşme Öğretmenin yeterli donanıma sahip olmadığı durumlarda veya belli konularda daha zengin donanıma sahip kişileri (edebiyatçı, sanatçı, tasarımcı, yazar, çizer, vs.) sınıfa getirerek, sınıf önünde geliştirilen bir konuşmayı ifade eder. Öğrencileri duyuşsal anlamda tetikleyen bir tekniktir. Bazı durumlarda öğrenciler bilgi edinmek amacıyla belli kişilerle görüşmeler yaparak, elde ettikleri bilgileri çözümleyerek öğrenebilirler.
Analoji /Metaforla ÖğretimSoyut konu ve kavramları somut nesnelere benzeterek öğrenmeyi sağlayan bir yoldur.
MünazaraMünazara, bir konu üzerinde, belli kural ve yöntemlere uyularak yapılan tartışma türüdür. Münazara, ikişerli veya üçerli iki grup öğrencinin bir fikrin, eylemin veya önerinin taraf ve karşı noktalarını ortaya koymasıdır. Amaç bir konudaki birbirine zıt fikirleri tartışmaktır. Gruplardan birisi işlenecek konuya olumlu, diğeri ise olumsuz yönden savunmalıdır. Münazarada etkili savunmanın önemli olması gibi, belli zaman içinde konuşmak da önemlidir. Bu nedenle konuşmacılara eşit zaman dilimleri verilmelidir. Bu zaman, genellikle 5-15 dakikadır. Öğretmen münazarayı değerlendirmek için sınıfa rehberlik eder.
Görüş GeliştirmeBu teknik tüm öğrencilerin küçük gruplarla değil, sınıfça katıldıkları bir çalışmadır. Çelişkili, karşıt görüş içeren konular üzerinde gerçekleşen ve eğitsel düşünmeyi, başka görüşlere saygı duymayı öğretmek ve öğrencilerde görüş geliştirmek amacıyla kullanılan bir tartışma tekniğidir. Belirgin çelişkiler ve kutuplaşmış tutumlar içeren konular seçilir. “Kesinlikle Katılıyorum”, “Katılıyorum”, “Kararsızım”, “Katılmıyorum”, “Kesinlikle Katılmıyorum” ifadelerinin yazılı olduğu köşeler oluşturulur ve öğrencilerin savunduğu köşeye geçmeleri istenir. Tartışma sonunda kazanan ya da kaybeden grup yoktur. Gruplar, kişiler başta savundukları görüşü terk edip başka bir görüşe, hatta karşı çıktığı görüşe katılabilir.
Beyin FırtınasıBeyin fırtınası, değerlendirme ya da sınırlama olmaksızın bir sorunun çözümüne ilişkin mümkün olduğunca çok çözüm yollarını elde etmek için düzenlenmiş olan bir grup çalışması sürecidir. Beyin fırtınasının amacı, öğrencilerin fikir üretmelerini sağlamak ve onların kendilerini ifade etmesini kolaylaştırmaktır. Bu teknik, üst düzey tartışma tekniği olarak kullanılır. Fırtına dönemi ve değerlendirme dönemi vardır. Başarılı bir beyin fırtınasında; değerlendirmenin sonraya bırakılması, serbest ve neşeli bir ortam yaratılması, olabildiğince çok miktarda fikir üretilmesinin sağlanması, önerilen fikirlerin gruplanması ve geliştirilmesi çok önemlidir.

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TYYÇ İlişkisi
TYYÇ KATEGORITYYÇ ALT KATEGORITYYÇPROGRAM ÇIKTILARI
BİLGİKuramsal Olgusal 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 02
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 04
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 05
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 03
    

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TEMEL ALAN İlişkisi (Akademik)
TAY KATEGORITAY ALT KATEGORITAYPROGRAM ÇIKTILARI
BİLGİKuramsal Olgusal 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 02
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 04
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 05
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 04
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 05
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 03
    

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TEMEL ALAN İlişkisi (Mesleki)
Program yeterlilikleri veya düzey yeterlilikleri girilmemiş veya YÖK tarafından programa ait yeterlilik tanımı verilmemiş olabilir.

DERS PLANI - AKTS KREDİLERİ
Yıl :
1. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
TKD 101 TÜRK DİLİ - I 2+0 3,5 Zorunlu
ATI 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - I 2+0 3,5 Zorunlu
IDE 117 İNGİLİZ EDEBİYATI ANAHATLARI - I 4+0 4 Zorunlu
IDE 121 EDB. TERİMLERİ VE AKIMLARI - I 4+0 4,5 Zorunlu
IDE 135 İLERİ İNGİLİZCE DİLBİLGİSİ - I 4+0 4 Zorunlu
IDE 123 MİTOLOJİ - I 2+0 3,5 Zorunlu
- Seçmeli-1 2+0 4,5 Seçmeli
- Yabancı Dil-I 4+0 2,5 Seçmeli
  Toplam 30  
1. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli-1
1. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Yabancı Dil-I

2. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
TKD 102 TÜRK DİLİ - II 2+0 3,5 Zorunlu
ATI 102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - II 2+0 3,5 Zorunlu
IDE 118 İNGİLİZ EDEBİYATI ANAHATLARI - II 4+0 4 Zorunlu
IDE 122 EDB. TERİMLERİ VE AKIMLARI - II 4+0 3,5 Zorunlu
IDE 138 İLERİ İNGİLİZCE DİLBİLGİSİ - II 4+0 3,5 Zorunlu
KRY 401 KARİYER PLANLAMA 2+0 2,5 Zorunlu
IDE 136 DİLBİLİM VE DİL KÜLTÜRÜ 2+0 3 Zorunlu
- Seçmeli-2 2+0 4 Seçmeli
- Yabancı Dil-II 4+0 2,5 Seçmeli
  Toplam 30  
2. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli-2
2. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Yabancı Dil-II

3. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
IDE 221 AMERİKAN KÜLTÜRÜ VE EDEBİYATI - I 2+0 4 Zorunlu
IDE 225 İNGİLİZ KÜLTÜR TARİHİ - I 2+0 4 Zorunlu
IDE 229 18. YY. İNGİLİZ ROMANI - I 4+0 5,5 Zorunlu
IDE 235 TİYATROYA GİRİŞ 4+0 4 Zorunlu
- Seçmeli-3 2+0 4,5 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Güz 2+0 3,5 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Güz - Yabancı Dil 4+0 4,5 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - I 3+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - I 3+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Seçmeli FEF - 1 1+2 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Ortak Seçmeli FEF - 1 1+2 Seçmeli
  Toplam 30  
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Güz
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Güz - Yabancı Dil
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli-3
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - I
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Ortak Seçmeli FEF - 1
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Seçmeli FEF - 1

4. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
IDE 222 AMERİKAN KÜLTÜRÜ VE EDEBİYATI - II 2+0 4 Zorunlu
IDE 226 İNGİLİZ KÜLTÜR TARİHİ - II 2+0 4,5 Zorunlu
IDE 238 İNGİLİZ TİYATROSUNUN ANAHATLARI 4+0 4,5 Zorunlu
IDE 236 18.YY. İNGİLİZ ROMANI-II 4+0 4,5 Zorunlu
- Seçmeli-4 2+0 4,5 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Bahar 2+0 3,5 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Bahar - Yabancı Dil 4+0 4,5 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - II 2+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - II 2+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Seçmeli FEF - 2 1+2 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Ortak Seçmeli FEF - 2 1+2 Seçmeli
  Toplam 30  
4. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Bahar
4. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Bahar - Yabancı Dil
4. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli-4
4. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - II
4. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Ortak Seçmeli FEF - 2
4. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Seçmeli FEF - 2

5. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
IDE 343 19. YY. İNGİLİZ ROMANI - I 4+0 4,5 Zorunlu
IDE 345 İNGİLİZ ŞİİRİNE GİRİŞ 3+0 4,5 Zorunlu
IDE 347 SHAKESPEARE I 3+0 4,5 Zorunlu
IDE 337 ÇEVİRİYE GİRİŞ - I 2+0 4 Zorunlu
- Seçmeli-5 2+0 4,5 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Güz 2+0 3,5 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Güz - Yabancı Dil 4+0 4,5 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - III 3+0 Seçmeli
  Toplam 30  
5. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Güz
5. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Güz - Yabancı Dil
5. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli-5
5. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - III

6. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
IDE 344 19. YY. İNGİLİZ ROMANI - II 4+0 4,5 Zorunlu
IDE 346 İNGİLİZ ROMANTİK ŞİİRİ 3+0 4,5 Zorunlu
IDE 348 SHAKESPEARE II 3+0 4,5 Zorunlu
IDE 338 ÇEVİRİYE GİRİŞ - II 2+0 4 Zorunlu
- Seçmeli-6 2+0 4,5 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Bahar 2+0 3,5 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Bahar - Yabancı Dil 4+0 4,5 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - IV 2+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - IV 2+0 Seçmeli
  Toplam 30  
6. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Bahar
6. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Bahar - Yabancı Dil
6. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli-6
6. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - IV

7. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
IDE 427 ÇEVİRİ - I 2+0 3,5 Zorunlu
IDE 431 EDEBİYAT KURAMLARI VE ELEŞTİRİ 2+0 4,5 Zorunlu
IDE 445 20. YY. İNGİLİZ ROMANI-I 4+0 5 Zorunlu
IDE 447 20. YY. İNGİLİZ TİYATROSU-I 4+0 4,5 Zorunlu
- Seçmeli-7 2+0 4,5 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Güz 2+0 3,5 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Güz - Yabancı Dil 2+0 4,5 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - V 3+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Seçmeli-1 0+2 Seçmeli
  Toplam 30  
7. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Güz
7. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Güz - Yabancı Dil
7. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli-7
7. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - V
7. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Seçmeli-1

8. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
IDE 446 ÇAĞDAŞ EDEBİYAT KURAMLARI VE ELEŞTİRİ 3+0 4,5 Zorunlu
IDE 448 20. YY. İNGİLİZ ROMANI-II 4+0 5 Zorunlu
IDE 450 2O. YY. İNGİLİZ TİYATROSU-II 4+0 4,5 Zorunlu
IDE 428 ÇEVİRİ - II 2+0 3,5 Zorunlu
- Seçmeli-8 2+0 4,5 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Bahar 2+0 3,5 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Bahar - Yabancı Dil 2+0 4,5 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - VI 1+8 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Seçmeli-2 3+0 Seçmeli
  Toplam 30  
8. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Bahar
8. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Bahar - Yabancı Dil
8. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli-8
8. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - VI
8. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Seçmeli-2


DERS ÖK - PY İLİŞKİLERİ
Yıl :
Sayısal Sözel İlişki Varlığı
Zorunlu Dersler
Ders AdıZ/SPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
18. YY. İNGİLİZ ROMANI - IZ************
18.YY. İNGİLİZ ROMANI-IIZ************
19. YY. İNGİLİZ ROMANI - IZ************
19. YY. İNGİLİZ ROMANI - IIZ************
20. YY. İNGİLİZ ROMANI-IZ************
20. YY. İNGİLİZ ROMANI-IIZ************
20. YY. İNGİLİZ TİYATROSU-IZ************
2O. YY. İNGİLİZ TİYATROSU-IIZ************
AMERİKAN KÜLTÜRÜ VE EDEBİYATI - IZ************
AMERİKAN KÜLTÜRÜ VE EDEBİYATI - IIZ************
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - IZ            
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - IIZ            
ÇAĞDAŞ EDEBİYAT KURAMLARI VE ELEŞTİRİZ************
ÇEVİRİ - IZ************
ÇEVİRİ - IIZ************
ÇEVİRİYE GİRİŞ - IZ************
ÇEVİRİYE GİRİŞ - IIZ************
DİLBİLİM VE DİL KÜLTÜRÜZ************
EDB. TERİMLERİ VE AKIMLARI - IZ************
EDB. TERİMLERİ VE AKIMLARI - IIZ************
EDEBİYAT KURAMLARI VE ELEŞTİRİZ************
İLERİ İNGİLİZCE DİLBİLGİSİ - IZ************
İLERİ İNGİLİZCE DİLBİLGİSİ - IIZ************
İNGİLİZ EDEBİYATI ANAHATLARI - IZ************
İNGİLİZ EDEBİYATI ANAHATLARI - IIZ************
İNGİLİZ KÜLTÜR TARİHİ - IZ************
İNGİLİZ KÜLTÜR TARİHİ - IIZ************
İNGİLİZ ROMANTİK ŞİİRİZ************
İNGİLİZ ŞİİRİNE GİRİŞZ************
İNGİLİZ TİYATROSUNUN ANAHATLARIZ************
KARİYER PLANLAMAZ************
MİTOLOJİ - IZ************
SHAKESPEARE IZ************
SHAKESPEARE IIZ************
TİYATROYA GİRİŞZ************
TÜRK DİLİ - IZ            
TÜRK DİLİ - IIZ            
Seçmeli dersleri eklemek için tıklayınız...
Seçmeli Dersler
Ders AdıZ/SPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
16. YY.İNGİLİZ EDEBİYATIS************
17 - 18. YY. İNGİLİZ EDEBİYATIS************
20. YÜZYIL TÜRK ŞİİRİS********** *
21. YY. İNGİLİZ EDEBİYATIS************
ALMANCA - IS************
ALMANCA - IIS********** *
ALMANCA IIIS***********
ALMANCA IVS***    
ALMANCA VS************
ALMANCA VIS************
ALMANCA VIIS************
ALMANCA VIIIS************
ALTAYİSTİĞE GİRİŞS            
AMERİKAN ROMANI - IS************
AMERİKAN ROMANI - IIS************
AMERİKAN TİYATROSUS************
ANADOLU EL SANATLARIS***** ** * *
ANADOLU TÜRK SANATIS* **********
ANADOLU UYGARLIKLARINA GİRİŞ - IIS            
ANADOLU UYGARLIKLARINA GİRİŞ IS            
ANADOLU'DA BİZANS SANATIS************
ANTİK KENTLERDE KALICI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KORUMAS            
ANTİK MİMARİ IS            
ANTİK MİMARİ IIS            
ANTİK YUNAN VE ROMADA YAŞAM - IS            
ANTİK YUNAN VE ROMADA YAŞAM - IIS            
ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE YÖNTEMLERİS************
ARKEOLOJİ TERİMLERİ - IS            
ARKEOLOJİ TERİMLERİ - IIS            
ARKEOLOJİK ALANDA KORUMA OLGUSUNUN GELİŞİMİS            
ATLETİZMS**       
AVRASYA COĞRAFYASIS            
BATI EDEBİYATINDA POPÜLER KÜLTÜR - IS************
BATI EDEBİYATININ KÖKENLERİ - IS************
BATI EDEBİYATININ KÖKENLERİ - IIS************
BATI TÜRK YAZI DİLİ İLK DÖNEM METİNLERİS            
BEDEN EĞİTİMİ IS********    
BEDEN EĞİTİMİ IIS*           
BİLİM TARİHİS            
BİREYSEL ÇALGIS* * *  *    
BİTİRME TEZİ - IS************
BİTİRME TEZİ - IIS************
ÇAĞDAŞ AMERİKAN TİYATROSUS************
ÇAĞDAŞ DÜNYA TARİHİ IS            
ÇAĞDAŞ DÜNYA TARİHİ IIS            
ÇAĞDAŞ İNGİLİZ ŞİİRİS************
ÇAĞDAŞ TÜRK DÜNYASIS*     
ÇEVRE TARİHİ ÇALIŞMALARIS            
ÇOCUK EDEBİYATIS************
ÇOCUK EDEBİYATI IIS************
DEMOKRATİK GELİŞMELER VE TÜRKİYES************
DİLBİLİM AKIMLARIS************
DÜNYA EDEBİYATINDAN SEÇMELER - IS************
DÜNYA EDEBİYATINDAN SEÇMELER - IIS************
EDEBİYAT BİLİMİS            
EDEBİYAT ELEŞTİRİSİS            
EDEBİYAT VE MİTOLOJİS***  *    **
EDEBİYAT VE MUSİKİS            
EĞİTİM PSİKOLOJİSİS            
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMES            
EĞİTİME GİRİŞS            
ELEŞTİREL DÜŞÜNCES            
ERKEN HIRİSTİYAN SANATI - IS            
ERKEN HIRİSTİYAN SANATI - IIS            
ESKI BATI KÜLTÜR VE MEDENIYETI TARİHİS            
ESKİ TÜRK ED.NESİRS            
ESKİ TÜRKÇE CÜMLE BİLGİSİS            
ESKİ YUNAN TARİHİS            
ESKİÇAĞ AKDENİZ KÜLTÜR TARİHİS************
ESTETİK VE SANATS            
FANTASTİK EDEBİYAT - IS************
FANTASTİK EDEBİYAT - IIS************
FELSEFİ DÜŞÜNCENİN EVRİMİS            
FOTORAFÇILIKS*****  
FRANSIZ EDEBİYATINA GİRİŞS******* ** *
FRANSIZCA - IS************
FRANSIZCA - IIS***********
FRANSIZCA IIIS************
FRANSIZCA IVS************
FRANSIZCA VS*********** 
FRANSIZCA VIS**********  
FRANSIZCA VIIS*********** 
FRANSIZCA VIIIS**********  
GENEL SANAT TARİHİ - IS            
GENEL SANAT TARİHİ - IIS            
GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARIS            
GÜNDELİK HAYATIN TARİHİS  **     *  
GÜZEL VE ETKİLİ KONUŞMAS********** *
HALK BİLİMİ MÜZECİLİĞİS            
HAREZM TÜRKÇESİS            
HARİTA OKUR YAZARLIĞIS            
HELLENİSTİK DÖNEM KÜLTÜRÜS            
HEYKEL SANATINA GİRİŞS            
İLETİŞİM KURAMLARIS            
İLETİŞİME GİRİŞS            
İLKÇAĞ TARİHİNE GİRİŞS            
İNGİLİZ DETEKTİF YAZINI - IS************
İNGİLİZ DETEKTİF YAZINI - IIS************
İNSAN HAKLARI TARİHİS *          
İSLAM ÖNCESİ TÜRK TARİHİ - IS            
İSLAM ÖNCESİ TÜRK TARİHİ - IIS            
İSLAM SANATINDA RESİMS******** * *
İSLAM TARİHİNE GİRİŞ - IS            
İSLAM TARİHİNE GİRİŞ - IIS            
JAPONCA - IIS            
JAPONCA - IIIS            
JAPONCA - IVS            
JAPONCA - VS            
JAPONCA - VIS            
JAPONCA- IS            
JEOPOLİTİKS            
JİMNASTİKS****
KADIN ÇALIŞMALARI IS************
KADIN ÇALIŞMALARI IIS************
KARŞILAŞTIRMALI EDEBİYATI - IS************
KARŞILAŞTIRMALI EDEBİYATI - IIS************
KENT VE KENTLEŞME SORUNLARIS            
KIRGIZ KÜLTÜRÜ VE MANAS DESTANIS            
KLASİK SOSYOLOJİDE TEMEL KAVRAMLARS            
KLASİK ŞİİRDEN GÜNCEL HAYATAS************
KOMPOZİSYON - IIS************
KORO (TÜRK HALK MÜZİĞİ)S* **        
KORO (TÜRK SANAT MÜZİĞİ)S* *  *      
KORUMA VE ONARIM İLKELERİ - IS            
KORUMA VE ONARIM İLKELERİ - IIS            
KÜRESELLEŞME VE KÜLTÜREL MİRASS * **   * 
MEKAN SOSYOLOJİSİS            
MESLEK STAJI IS            
MESLEK STAJI IIS            
METİN OKUMA VE İNCELEMES************
METİN YAZARLIĞIS            
MİMAR SİNAN VE ESERLERİS** * * *  
MİTOLOJİ - IIS************
MİTOLOJİYE GİRİŞ - IS            
MİTOLOJİYE GİRİŞ - IIS            
MÜZİK IS****** **
MÜZİK IIS*           
ORTAÇAĞ İNGİLİZ EDEBİYATI - IIS************
ORTAÇAĞ İNGİLİZ EDEBİYATI-IS************
OSMANLI KÜLTÜR VE MEDENİYETİ TARİHİS            
OSMANLI MODERNLEŞMESİS            
OSMANLI SANATI BATI SANATI İLİŞKİSİS*           
OSMANLI SANATINA GİRİŞ - IS            
OSMANLI SANATINA GİRİŞ - IIS            
OSMANLILAR VE AVRUPAS******** *  
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİS            
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİS            
ÖĞRETMENLİK UYGULAMASIS            
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİS            
POPÜLER COĞRAFYAS            
POPÜLER KÜLTÜR - IIS************
PROJE HAZIRLAMA TEKNİKLERİS            
PSİKOLOJİNİN TEMELLERİ IS            
PSİKOLOJİNİN TEMELLERİ IIS            
REHBERLİK VE ÖZEL EĞİTİMS            
RESİM IS************
RESİM IIS**********
SANAT TARİHİ KAVRAMLARI - IS            
SANAT TARİHİ KAVRAMLARI - IIS            
SEÇİLMİŞ MİTOLOJİK ESERLER - IS************
SEÇİLMİŞ MİTOLOJİK ESERLER - IIS************
SELÇUKLU DEVRİ TÜRK TARİHİS            
SINIF YÖNETİMİS            
SİBİRYA HALK KÜLTÜRÜ VE ŞAMANİZMS            
SİNEMA SOSYOLOJİSİS            
SİYASAL DÜŞÜNCENİN EVRİMİS            
SİYASET FELSEFESİS            
SÖMÜRGECİLİK SONRASI İNGİLİZ EDEBİYATIS************
SÖZCÜK BİLGİSİ - IS************
SÖZCÜK BİLGİSİ - IIS************
SPOR HAKEMLİĞİ VE MÜSABAKA YÖNETİMİS************
TARİHTEN BUGÜNE TÜRK DİLİNİN YURTLARIS            
TEKNOLOJİ FELSEFESİS            
TEMEL AFET BİLİNCİS            
TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMIS   ***  **  
TENİSS*          
TOLKIEN ÇALIŞMALARI - IS************
TOLKIEN ÇALIŞMALARI - IIS************
TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARIS************
TOPLUMSAL VE KÜLTÜREL DEĞİŞMES            
TURİZM SOSYOLOJİSİS            
TÜRK DESTANLARIS            
TÜRK DİL VE KÜLTÜRÜNÜN KAYNAKLARIS*********** 
TÜRK DİLİNİN SORUNLARIS            
TÜRK DİLİNİN SÖZ VARLIĞIS            
TÜRK DİLİNİN VE LEHÇELERİNİN SORUNLARIS            
TÜRK DÜNYASI COĞRAFYASININ JEOPOLİTİĞİS            
TÜRK DÜNYASI EDEBİYATINA YÖN VEREN ŞAHSİYETLERS            
TÜRK DÜNYASINDA MİZAH GELENEĞİ VE MİZAH TİPLERİS            
TÜRK MİTOLOJİSİS******** ***
TÜRK TOPLULUKLARI VE TÜRK LEHÇELERİNİN GÜNCEL PROBLEMLERİS            
TÜRKÇE VE YENİ MEDYAS            
TÜRKÇENİN GİZEMLİ DÜNYASIS************
TÜRKÇENİN GÜCÜ VE ZENGİNLİĞİS            
TÜRKİYE COĞRAFYASIS            
TÜRKLERLE TÜRKÇENİN GÖÇÜ VE SÜRGÜNÜS            
UYGULAMALI BİLGİSAYAR KULLANIMIS** ****  * 
UZAKTAKİ YAKINLARIMIZ, SİBİRYA TÜRKLERİS            
ÜSLUP İNCELEMESİS            
VOLEYBOLS*           
YARATICI DRAMAS********  
YAZI VE TÜRK YAZI SİSTEMİS            
YEREL TARİH ARAŞTIRMALARI IS            
YEREL TARİH ARAŞTIRMALARI IIS            
YERLEŞME KÜLTÜRÜS            
YOK OLMAYA YÜZ TUTMUŞ TÜRK DİLLERİS            
YÜZMES***         
ZAMAN – TAKVİM VE TÜRK DÜNYASIS            
T+U : Teorik + Pratik
Z: Zorunlu
S: Seçmeli
PY: Program Yeterlilikleri
EÇ [5]: En Çok
Ç [4]: Çok
O [3]: Orta
A [2]: Az
ÇA [1]: Çok Az
BoŞ [0]: Yok
TAY : Temel Alan Yeterliliği
TYYÇ : Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi