160 TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI (İ.Ö.)

GENEL BİLGİLER
Lisans programı, 1995 yılında açılmıştır. Yeni Türk Dili, Eski Türk Dili, Yeni Türk Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatı, Halk Bilimi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları anabilim dallarından oluşmaktadır. Üniversite kütüphanesi, Bölüm kitaplığı, Fakülte bilgisayar laboratuarları, Toplantı salonları, Sunum salonları, okuma salonu ve sınıfları ile normal ve İkinci öğretim düzeylerinde yeterli imkanlara sahiptir.

Amaçlar
Günlük yaşamın önemli araçlarından düşünsel ve duygusal oluşumların temel geliştirici ve göstericilerinden olan dil ve edebiyatı, bunlara bağlı olarak Türk dilini ve Türk edebiyatını yapısal ve işlevsel bakımlardan gerek eşzamanlı gerekse artzamanlı olarak yakından tanıyan, bunları incelemek ve araştırmak için gerekli çağdaş bilimsel yöntem ve tekniklerle ilgili temel bilgilerle donanmış kişiler yetiştirmek. 6 Anabilim Dalında 6 Profesör, 4 Doçent, 2 Yardımcı Doçent ve 10 Araştırma Görevlisinden oluşan kadrosuyla çağın gelişmelerine uygun düzeyde eğitim, öğretim ve bilimsel etkinliklerde bulunmak.


Kabul Koşulları
1.Öğrenci Seçme Yerleştirme (ÖSYS)sınavlarına girerek Bölüm için istenen puanı almak. 2.Yatay geçişle Bölümümüze gelmek isteyen öğrenciler için ilgili Yönetmelik ve Yönergelerdeki şartları taşımak.

Mezuniyet Koşulları
Almış olduğu derslerden başarıyla geçmek, Pamukkale Üniversitesinin lisans öğrencileri için zorunlu kıldığı toplam krediyi tamamlamış olmak.

İstihdam Olanakları
1.Bölümden mezun olanlar, formasyon alarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı liselere edebiyat öğretmeni olarak atanabilirler. 2. Lisans üstü eğitim yapabilirler. 3. Özel eğitim kurumlarında (dershaneler, özel okullar vb.) çalışabilirler. 4. Alanıyla ilgili özel iş yerlerinde (matbaa, basın-yayın kuruluşları vb.) veya kütüphane arşivlerinde çalışabilirler. 5. Yurt içi ve yurt dışı üniversitelerinde Türk Dili okutmanı ve araştırma görevlisi olarak çalışabilirler.

Kazanılan Derece
Programın tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar Türk Dili ve Edebiyatı alanında Lisans Diploması derecesi alırlar.

Derecenin Seviyesi
LİSANS

Önceki Eğitimlerin Tanınması
Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarından Pamukkale Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrencileri için “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır. Ortak zorunlu yabancı dil dersleri muafiyet sınavı, güz yarıyılı başında akademik takvimde belirtilen tarihte yapılır. Bu sınav için mazeret sınav hakkı verilmez. Ortak zorunlu yabancı dil muafiyet sınavına, hazırlık programı bulunmayan fakülte/meslek yüksekokulu/yüksekokul öğrencileri girer. Muafiyet sınavına girecek öğrenciler, akademik takvimde belirtilen süre içerisinde ilgili birime başvurur. Ayrıca; Yabancı dil hazırlık programı bulunan bölümlere ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler, akademik yıl başlamadan önce düzey belirleme ve yeterlik sınavına girerler. Öğrenciler bu sınavda aldıkları puana göre başlangıç, orta-alt düzey veya orta düzey gruplarından birine yerleştirilir veya yeterlik puanına sahip olanlar hazırlık eğitiminden muaf tutulur. Bu grupların puan aralıkları Yüksekokul Müdürlüğü tarafından belirlenir. Sınav sonuçları ilgili yerlerde ve Yabancı Diller Yüksekokulunun internet sitesinde duyurulur. Zorunlu hazırlık eğitimine kabul edilen bölüm/programlara kayıt yaptıran öğrencilerden düzey belirleme ve yeterlik sınavına girmeyenler eğitim-öğretime başlangıç düzeyinden başlar.

Dereceye Yönelik Kurallar
Almış olduğu derslerden başarıyla geçmek, Pamukkale Üniversitesinin lisans öğrencileri için zorunlu kıldığı toplam krediyi tamamlamış olmak.

Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.

Çalışma Şekli
Tam Zamanlı

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemi, "Ders Planı-AKTS Kredileri" nde ayrıntılı olarak yer almaktadır.

İletişim (Program Yöneticisi)
İletişim bilgisi bulunamadı.


PROGRAM YETERLİLİKLERİ
11. Ortaöğretimde kazandığı bilgi ve yeterliliklerin üzerine Türk Dili ve Edebiyatı alanında yeni bilgi, kavramlar kazanma ve buna bağlı olarak bilgi ve kavramlar arası ilişkileri algılayabilme becerisi kazanma.
22.Öğrenim süresi boyunca bilgilerin kaynağına ulaşabilme, kaynaklardan bilimsel ölçütler çerçevesinde yararlanabilme becerisi kazanma.
33.Öğrenim süresi boyunca Türk dili, Türk kültürü ve Türk edebiyatı alanında verilen bilgileri, bilgi ve düşünce dünyasında terkip ve tahlil edebilme, eleştirebilme, yorumlayabilme becerisi kazanma.
44.Bilimsel yöntemlerle çalışabilme, bilimsel bilgi (tez vb.) üretebilme becerisi kazanma.
55.Yetenek ve ilgisini daha yakından fark edip öğrenim süresi boyunca yaratıcı ve güçlü yönlerini kullanabilme; ileriye yönelik (lisansüstü çalışmalar vb.) hedeflerini belirleyebilme beceri ve birikimi kazanma.
66.Türk Dili ve Edebiyatı bölümü içindeki alt disiplinleri öğrenme; bu disiplinler arasındaki benzer ve farklı yönleri kavrayıp ilişkilendirerek alanına bütüncül bakabilme becerisi kazanma.
77.Bölüm dışı disiplinlerle (Tarih, Coğrafya, Felsefe, Sosyoloji, Matematik vb.) kendi alanını ilişkilendirebilme; gerektiğinde disiplinler arası çalışabilme becerisi kazanma.
88.Öğrendiklerini önce meslekî çalışma alanına daha sonra evrensel düzeye taşıyabilme; bilgilerini profesyonel düzeye çıkarıp kullanabilme, hayata taşıyıp uygulayabilme güven ve becerisi kazanma.
99.Hayat boyu öğrenme anlayışını benimseyerek Türk Dili ve Edebiyatı alanında ortaya çıkan yeni bilgi, konu ve araştırma yöntemlerini takip edebilme, kendisini geliştirebilme donanımı kazanma.
1010.Meslekî ve ahlakî sorumluluk bilincine sahip olabilme
1111.Öğretme sorumluluğu aldığında, öğrencilerinin bireysel farklılıklarını, kazanımlarını (bilgi düzeylerini) ve konunun özelliklerini dikkate alarak en uygun öğretim yöntemlerini bulup uygulayabilme becerisi kazanma.
1212.Yazılı ve sözlü olarak Türkçeyi doğru, güzel kullanabilme ve savunabilme yeteneğini geliştirme.
EĞİTİM ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
AdAçıklama
Anlatım Öğretmenin merkezde olduğu yöntemlerin başında gelir. Öğretmenin konuyu aktif olarak anlattığı, öğrencinin ise pasif dinleyici olduğu bir yöntemdir. Bu yöntemle ders; rapor, betimleme ve açıklama şeklinde işlenir. Etkili olması için kısa süreli olmalı, uzun anlatımlardan kaçınılmalıdır. Dersin tamamını anlatımla yürütmek sağlıklı sonuçlara götürmez. Öğrencilerin alternatif beceriler geliştirmelerini desteklemez. İyi bir ön hazırlık yapılmazsa, verimsiz bir çabaya dönüşür.
TartışmaDuruma göre sınıftaki bütün öğrencilerin ya da sınıfın belli bir kısmının katılımını sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntemde, grup üyeleri tartışma konusunu çeşitli görüş noktalarına göre ele alarak tartışırlar ve problem çözme ile ilgili alternatif görüşler ortaya çıkarırlar. Tartışmada esas olan noktalardan biri; grubun birlikte düşünme ve düşüncelerini belli bir mantık örüntüsü içinde ifade etme çabasıdır. Öğrencilerin düşünme, ifade becerileri ve demokratik tutum geliştirmelerine katkı sağlar.
İşbirlikli öğrenmeİşbirlikli öğrenme, öğrencilerin ortak bir amaç için birlikte çalışmaları esasına dayanan bir öğrenme türüdür. Farklı yetenekte olan çocuklar, heterojen gruplarda bir araya gelip, birlerine yardımcı olarak öğrenirler. İşbirliği kurma sırasında yardım etme ve yardım alma, içinde bulunduğu grup birliğinin farkına varma gibi önemli deneyimler edinilir. Böylece gelecekte iş yaşamında çok önemli bir beceri olan ekip çalışmasına yatkınlık konusunda kazanımlar gerçekleşir.
ProjeProje tabanlı öğrenim, öğrencileri ilginç sorunlarla uğraşmaya ve bunun sonunda sıra dışı ürünler oluşturmaya yönlendiren bir öğretim yoludur. Öğrencilerin yaratıcılıklarını kullanmalarına olanak sağlar ve olaylara geniş açıdan bakmalarını gerektirir.
GeziÖğrenmeyi sınıf dışına taşıyan bir yöntemdir. Öğrencileri fabrika, müze, kütüphane, çeşitli devlet kurumları, dağ, orman, göl, park, bahçe gibi yerlere götürerek oralarda doğrudan gözlem yaptırılarak bilgi edinmeyi sağlayan bir yöntemdir.
Görüşme Öğretmenin yeterli donanıma sahip olmadığı durumlarda veya belli konularda daha zengin donanıma sahip kişileri (edebiyatçı, sanatçı, tasarımcı, yazar, çizer, vs.) sınıfa getirerek, sınıf önünde geliştirilen bir konuşmayı ifade eder. Öğrencileri duyuşsal anlamda tetikleyen bir tekniktir. Bazı durumlarda öğrenciler bilgi edinmek amacıyla belli kişilerle görüşmeler yaparak, elde ettikleri bilgileri çözümleyerek öğrenebilirler.
Programlı ÖğretimTemelinde öğretimin bireyselleştirilmesi yatar. Programlı öğretim Skinner’in pekiştirme ile ilgili ilkelerinden hareketle ortaya çıkmış olan bireysel bir öğretim tekniğidir. Dayandığı temel ilkeler: küçük adımlar ilkesi, etkin katılım ilkesi, başarı ilkesi, anında düzeltme ilkesi, kademeli ilerleme ilkesi, bireysel hız ilkesi.
MünazaraMünazara, bir konu üzerinde, belli kural ve yöntemlere uyularak yapılan tartışma türüdür. Münazara, ikişerli veya üçerli iki grup öğrencinin bir fikrin, eylemin veya önerinin taraf ve karşı noktalarını ortaya koymasıdır. Amaç bir konudaki birbirine zıt fikirleri tartışmaktır. Gruplardan birisi işlenecek konuya olumlu, diğeri ise olumsuz yönden savunmalıdır. Münazarada etkili savunmanın önemli olması gibi, belli zaman içinde konuşmak da önemlidir. Bu nedenle konuşmacılara eşit zaman dilimleri verilmelidir. Bu zaman, genellikle 5-15 dakikadır. Öğretmen münazarayı değerlendirmek için sınıfa rehberlik eder.
Beyin FırtınasıBeyin fırtınası, değerlendirme ya da sınırlama olmaksızın bir sorunun çözümüne ilişkin mümkün olduğunca çok çözüm yollarını elde etmek için düzenlenmiş olan bir grup çalışması sürecidir. Beyin fırtınasının amacı, öğrencilerin fikir üretmelerini sağlamak ve onların kendilerini ifade etmesini kolaylaştırmaktır. Bu teknik, üst düzey tartışma tekniği olarak kullanılır. Fırtına dönemi ve değerlendirme dönemi vardır. Başarılı bir beyin fırtınasında; değerlendirmenin sonraya bırakılması, serbest ve neşeli bir ortam yaratılması, olabildiğince çok miktarda fikir üretilmesinin sağlanması, önerilen fikirlerin gruplanması ve geliştirilmesi çok önemlidir.

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TYYÇ İlişkisi
TYYÇ KATEGORITYYÇ ALT KATEGORITYYÇPROGRAM ÇIKTILARI
BİLGİKuramsal Olgusal 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 02
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 04
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 05
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 03
    

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TEMEL ALAN İlişkisi (Akademik)
TAY KATEGORITAY ALT KATEGORITAYPROGRAM ÇIKTILARI
BİLGİKuramsal Olgusal 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 02
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 04
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 05
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 04
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 05
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 03
    

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TEMEL ALAN İlişkisi (Mesleki)
Program yeterlilikleri veya düzey yeterlilikleri girilmemiş veya YÖK tarafından programa ait yeterlilik tanımı verilmemiş olabilir.

DERS PLANI - AKTS KREDİLERİ
Yıl :
1. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
ATI 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - I 2+0 2 Zorunlu
TDE 119 OSMANLI TÜRKÇESİ - I 1+2 5 Zorunlu
TDE 132 YENİ TÜRK EDEBİYATINA GİRİŞ 4+0 5 Zorunlu
TDE 131 YAZILI VE SÖZLÜ ANLATIM 2+2 3 Zorunlu
TDE 126 GENEL DİLBİLİMİ 4+0 5 Zorunlu
TDE 133 TÜRKİYE TÜRKÇESİ - I 3+0 5 Zorunlu
TKD 101 TÜRK DİLİ - I 2+0 2 Zorunlu
- Yabancı Dil-I 4+0 3 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Seçmeli FEF-1 2+0 Seçmeli
  Toplam 30  
1. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Yabancı Dil-I
1. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Seçmeli FEF-1

2. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
ATI 102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - II 2+0 2 Zorunlu
TDE 120 OSMANLI TÜRKÇESİ - II 1+2 5 Zorunlu
TDE 125 ESKİ TÜRK EDEBİYATINA GİRİŞ 4+0 5 Zorunlu
TDE 128 HALK BİLİMİ 4+0 5 Zorunlu
TDE 127 TÜRK DİLİ TARİHİ 3+0 4 Zorunlu
TDE 134 TÜRKİYE TÜRKÇESİ - II 3+0 4 Zorunlu
TKD 102 TÜRK DİLİ - II 2+0 2 Zorunlu
- Yabancı Dil-II 4+0 3 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Seçmeli FEF-2 2+0 Seçmeli
  Toplam 30  
2. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Yabancı Dil-II
2. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Seçmeli FEF-2

3. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
TDE 258 OSMANLI TÜRKÇESİ - III 2+2 6 Zorunlu
TDE 248 DİVAN EDEBİYATI - I 4+0 5,5 Zorunlu
TDE 250 ESKİ TÜRKÇE 1+2 5,5 Zorunlu
TDE 253 TÜRK HALK ŞİİRİ 4+0 5,5 Zorunlu
- Seçmeli-1 2+0 3,5 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Güz 2+0 2 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Güz 2+0 2 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - I 3+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - I 3+0 Seçmeli
  Toplam 30  
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Güz
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli-1
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - I

4. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
TDE 249 TÜRKİYE TÜRKÇESİ - III 4+0 7 Zorunlu
TDE 236 II. ABDULHAMİD DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI - I 4+0 7 Zorunlu
TDE 237 ÇAĞDAŞ TÜRK DÜNYASI EDEBİYATLARI 2+0 6,5 Zorunlu
- Seçmeli-2 2+0 3,5 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Bahar 2+0 2 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Bahar 2+0 2 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Bahar 2+0 2 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - II 2+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - II 2+0 Seçmeli
  Toplam 30  
4. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Bahar
4. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli-2
4. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - II

5. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
TDE 349 MİLLİ EDEBİYAT 4+0 7,5 Zorunlu
TDE 363 ORTA TÜRKÇE 3+0 6,5 Zorunlu
TDE 377 TÜRK HALK ANLATILARI 4+0 7 Zorunlu
- Seçmeli-3 2+0 3 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Güz 2+0 3 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Güz 2+0 3 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - III 3+0 Seçmeli
  Toplam 30  
5. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Güz
5. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli-3
5. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - III

6. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
TDE 356 DİVAN EDEBİYATI - II 4+0 6 Zorunlu
TDE 370 ESKİ ANADOLU TÜRKÇESİ 3+0 5 Zorunlu
TDE 352 ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ 4+0 6,5 Zorunlu
TDE 379 TÜRK TEKKE VE TASAVVUF EDEBİYATI 2+0 5 Zorunlu
KRY 401 KARİYER PLANLAMA 2+0 1,5 Zorunlu
- Seçmeli-4 2+0 3 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Bahar 2+0 3 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - IV 2+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - IV 2+0 Seçmeli
  Toplam 30  
6. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Bahar
6. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli-4
6. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - IV

7. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
TDE 423 ANLAM BİLİMİ - I 2+0 3,5 Zorunlu
TDE 429 BİTİRME TEZİ - I 0+2 3 Zorunlu
TDE 453 DİVAN EDEBİYATI - III 4+0 5 Zorunlu
TDE 462 TÜRK AŞIK EDEBİYATI 2+0 5 Zorunlu
TDE 366 KARŞILAŞTIRMALI TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI 4+0 4,5 Zorunlu
- Seçmeli-5 2+0 3 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Güz 2+0 3 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Güz 2+0 3 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - V 3+0 Seçmeli
  Toplam 30  
7. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Güz
7. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli-5
7. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - V

8. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
TDE 414 ANLAM BİLİMİ - II 2+0 5,5 Zorunlu
TDE 430 BİTİRME TEZİ - II 0+2 3 Zorunlu
TDE 454 CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI 4+0 6,5 Zorunlu
- Seçmeli-6 2+0 3 Seçmeli
- Seçmeli-6 2+0 3 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Bahar 2+0 3 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Bahar 2+0 3 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Bahar 2+0 3 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - VI 1+8 Seçmeli
  Toplam 30  
8. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Bahar
8. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli-6
8. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - VI


DERS ÖK - PY İLİŞKİLERİ
Yıl :
Sayısal Sözel İlişki Varlığı
Zorunlu Dersler
Ders AdıZ/SPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ANLAM BİLİMİ - IZ************
ANLAM BİLİMİ - IIZ************
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - IZ            
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - IIZ            
BİTİRME TEZİ - IZ************
BİTİRME TEZİ - IIZ************
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATIZ************
ÇAĞDAŞ TÜRK DÜNYASI EDEBİYATLARIZ************
ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİZ************
DİVAN EDEBİYATI - IZ************
DİVAN EDEBİYATI - IIZ************
DİVAN EDEBİYATI - IIIZ************
ESKİ ANADOLU TÜRKÇESİZ************
ESKİ TÜRK EDEBİYATINA GİRİŞZ************
ESKİ TÜRKÇEZ************
GENEL DİLBİLİMİZ***** **   *
HALK BİLİMİZ************
II. ABDULHAMİD DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI - IZ*****       
KARİYER PLANLAMAZ            
KARŞILAŞTIRMALI TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARIZ************
MİLLİ EDEBİYATZ*****       
ORTA TÜRKÇEZ************
OSMANLI TÜRKÇESİ - IZ************
OSMANLI TÜRKÇESİ - IIZ************
OSMANLI TÜRKÇESİ - IIIZ************
TÜRK AŞIK EDEBİYATIZ************
TÜRK DİLİ - IZ            
TÜRK DİLİ - IIZ            
TÜRK DİLİ TARİHİZ******* *   
TÜRK HALK ANLATILARIZ************
TÜRK HALK ŞİİRİZ************
TÜRK TEKKE VE TASAVVUF EDEBİYATIZ************
TÜRKİYE TÜRKÇESİ - IZ************
TÜRKİYE TÜRKÇESİ - IIZ************
TÜRKİYE TÜRKÇESİ - IIIZ************
YAZILI VE SÖZLÜ ANLATIMZ************
YENİ TÜRK EDEBİYATINA GİRİŞZ************
Seçmeli dersleri eklemek için tıklayınız...
Seçmeli Dersler
Ders AdıZ/SPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
1950 SONRASI TÜRK ROMANIS*****       
1950 SONRASI TÜRK ŞİİRİS*****       
ADBİLİMİ ARAŞTIRMALARIS************
AKADEMİK TÜRKÇE - IS            
AKADEMİK TÜRKÇE - IIS            
ALMANCA - IS************
ALMANCA - IIS************
ALTAYİSTİĞE GİRİŞS************
ANADOLU EL SANATLARIS************
ANADOLU SAHASI SÖZLÜKLERİS************
ANADOLU TÜRK SANATIS************
ANADOLU UYGARLIKLARINA GİRİŞ - IIS            
ANADOLU UYGARLIKLARINA GİRİŞ IS            
ANADOLU VE RUMELİ AĞIZLARIS************
ANADOLU'DA BİZANS SANATIS************
ANTİK KENTLERDE KALICI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KORUMAS            
ANTİK MİMARİ IS            
ANTİK MİMARİ IIS            
ANTİK YUNAN VE ROMADA YAŞAM - IS            
ANTİK YUNAN VE ROMADA YAŞAM - IIS            
ARKEOLOJİ TERİMLERİ - IS            
ARKEOLOJİ TERİMLERİ - IIS            
ARKEOLOJİK ALANDA KORUMA OLGUSUNUN GELİŞİMİS            
AVRASYA COĞRAFYASIS            
BATI EDEBİYATINDA EDEBİ EKOLLERS************
BATI GRUBU (OĞUZ) TÜRK LEHÇELERİNİN SÖZ DİZİMİS************
BATI TÜRK YAZI DİLİ İLK DÖNEM METİNLERİS************
BATI TÜRK YAZI DİLİNİN OLUŞUMU VE KAYNAKLARIS************
BİLİM TARİHİS            
ÇAĞATAY TÜRKÇESİS************
ÇAĞDAŞ DÜNYA TARİHİ IS            
ÇAĞDAŞ DÜNYA TARİHİ IIS            
ÇAĞDAŞ TÜRK DÜNYASI EDEBİYATI METİNLERİ ÜZERİNDE AKTARMA ÇALIŞMALARIS************
ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ BİLGİSİNE GİRİŞS************
ÇAĞDAŞ TÜRK TİYATROSU - IS************
ÇAĞDAŞ TÜRK TİYATROSU - IIS*****       
ÇEVRE TARİHİ ÇALIŞMALARIS            
ÇOCUK EDEBİYATIS************
DEMOKRATİK GELİŞMELER VE TÜRKİYES************
DİLBİLİM AKIMLARIS************
DOĞU GRUBU TÜRK LEHÇELERİNİN SÖZ DİZİMİS************
DOĞU VE BATI KLASİKLERİS************
DÜNYA EDEBİYATINDAN SEÇMELERS  * **     
DÜNYA MİTOLOJİLERİS            
EDEBİYAT BİLİMİS*****       
EDEBİYAT ELEŞTİRİSİS************
EDEBİYAT VE MİTOLOJİS  *  ***    
EDEBİYAT VE MUSİKİS************
EĞİTİM PSİKOLOJİSİS            
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMES            
EĞİTİME GİRİŞS            
ELEŞTİREL DÜŞÜNCES            
ERKEN HIRİSTİYAN SANATI - IS            
ERKEN HIRİSTİYAN SANATI - IIS            
ESKI BATI KÜLTÜR VE MEDENIYETI TARİHİS            
ESKİ TÜRK ED.NESİRS************
ESKİ TÜRK EDEBİYATI METİN İNCELEMELERİS************
ESKİ TÜRK EDEBİYATI TEMEL BİLGİLERİS************
ESKİ TÜRK EDEBİYATINDA HİKAYES************
ESKİ TÜRKÇE CÜMLE BİLGİSİS************
ESKİ YUNAN TARİHİS* *******   
ESKİÇAĞ AKDENİZ KÜLTÜR TARİHİS************
ESTETİK VE SANATS*****       
FELSEFİ DÜŞÜNCENİN EVRİMİS            
FRANSIZ EDEBİYATINA GİRİŞS** * ** *   
FRANSIZCA - IS************
FRANSIZCA - IIS************
GENEL SANAT TARİHİ - IS************
GENEL SANAT TARİHİ - IIS* * ** *** *
GÜNDELİK HAYATIN TARİHİS **** *     
GÜZEL VE ETKİLİ KONUŞMAS************
HALK BİLİMİ ARAŞTIRMA VE DERLEME YÖNTEMLERİS************
HALK BİLİMİ MÜZECİLİĞİS************
HAREZM TÜRKÇESİS************
HARİTA OKUR YAZARLIĞIS            
HELLENİSTİK DÖNEM KÜLTÜRÜS            
HEYKEL SANATINA GİRİŞS            
İLETİŞİM KURAMLARIS************
İLETİŞİME GİRİŞS************
İLKÇAĞ TARİHİNE GİRİŞS** * **     
İNGİLİZ EDEBİYATINA GİRİŞS      ** ** 
İNGİLİZCE - IS            
İNGİLİZCE - IIS            
İNGİLİZCE YAZIM TEKNİKLERİS************
İNSAN HAKLARI TARİHİS   ** **    
İSLAM ÖNCESİ TÜRK TARİHİ - IS************
İSLAM ÖNCESİ TÜRK TARİHİ - IIS            
İSLAM SANATINDA RESİMS************
İSLAM TARİHİNE GİRİŞ - IS************
İSLAM TARİHİNE GİRİŞ - IIS**** ****  *
JEOPOLİTİKS            
KARŞILAŞTIRMALI DİL BİLİMİS********* **
KARŞILAŞTIRMALI EDEBİYATS************
KARŞILAŞTIRMALI HALK BİLİMİS*********   
KARŞILAŞTIRMALI TÜRK LEHÇELERİS************
KENT VE KENTLEŞME SORUNLARIS            
KIPÇAK TÜRKÇESİS************
KIRGIZ KÜLTÜRÜ VE MANAS DESTANIS            
KLASİK SOSYOLOJİDE TEMEL KAVRAMLARS            
KORUMA VE ONARIM İLKELERİ - IS            
KORUMA VE ONARIM İLKELERİ - IIS            
KUZEY GRUBU TÜRK LEHÇELERİNİN SÖZ DİZİMİS************
KÜLTÜREL MİRASS************
LEHÇELER ARASI METİN AKTARMA YÖNTEMLERİS************
MEKAN SOSYOLOJİSİS            
MESLEKİ YABANCI DİL - I (İNGİLİZCE)S************
MESLEKİ YABANCI DİL - II (İNGİLİZCE)S************
METİN DİL BİLİMİS************
METİN YAZARLIĞIS************
MİMAR SİNAN VE ESERLERİS************
MİTOLOJİYE GİRİŞ - IS            
MİTOLOJİYE GİRİŞ - IIS            
OSMANLI KÜLTÜR VE MEDENİYETİ TARİHİS            
OSMANLI MODERNLEŞMESİS            
OSMANLI SANATI BATI SANATI İLİŞKİSİS************
OSMANLI SANATINA GİRİŞ - IS************
OSMANLI SANATINA GİRİŞ - IIS* *** *** * 
OSMANLILAR VE AVRUPAS************
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİS            
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİS            
ÖĞRETMENLİK UYGULAMASIS            
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİS            
POPÜLER COĞRAFYAS            
PROJE HAZIRLAMA TEKNİKLERİS            
PSİKOLOJİNİN TEMELLERİ IS            
PSİKOLOJİNİN TEMELLERİ IIS            
REHBERLİK VE ÖZEL EĞİTİMS            
SANAT TARİHİ KAVRAMLARI - IS********** *
SANAT TARİHİ KAVRAMLARI - IIS*********** 
SELÇUKLU DEVRİ TÜRK TARİHİS            
SINIF YÖNETİMİS            
SİBİRYA HALK KÜLTÜRÜ VE ŞAMANİZMS            
SİNEMA SOSYOLOJİSİS            
SİYASAL DÜŞÜNCENİN EVRİMİS************
SİYASET FELSEFESİS************
SOVYET DÖNEMİ VE SONRASINDA TÜRK CUMHURİYETLERİ VE TOPLULUKLARININ DİL SİYASETİS************
SÖZLÜK BİLİMİ VE SÖZCÜK BİLİMİS************
TARİH BOYUNCA TÜRKÇENİN YAZIMIS************
TARİHTEN BUGÜNE TÜRK DİLİNİN YURTLARIS            
TEKNOLOJİ FELSEFESİS            
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMIS************
TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARIS            
TOPLUMSAL VE KÜLTÜREL DEĞİŞMES            
TURİZM SOSYOLOJİSİS            
TÜRK DESTANLARIS*******  *  
TÜRK DİLİNİN SORUNLARIS************
TÜRK DİLİNİN SÖZ VARLIĞIS************
TÜRK DİLİNİN VE LEHÇELERİNİN SORUNLARIS            
TÜRK DÜNYASI COĞRAFYASININ JEOPOLİTİĞİS            
TÜRK DÜNYASI EDEBİYATINA YÖN VEREN ŞAHSİYETLERS            
TÜRK DÜNYASINDA EĞİTİM KÜLTÜR VE FİKİR HAREKETLERİS************
TÜRK DÜNYASINDA MİZAH GELENEĞİ VE MİZAH TİPLERİS            
TÜRK DÜNYASININ SOSYAL VE KÜLTÜREL YAPISIS************
TÜRK EDEBİYATINDA MİSTİSİZMS********    
TÜRK HALK EDEBİYATI METİN İNCELEMELERİS************
TÜRK HALK EDEBİYATI TEMEL BİLGİLERİS**** *******
TÜRK HALK TİYATROSUS*******  ***
TÜRK KAVİMLERİS************
TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI ARAŞTIRMALARININ KAYNAKLARIS************
TÜRK MİTOLOJİSİS************
TÜRK TOPLULUKLARI VE TÜRK LEHÇELERİNİN GÜNCEL PROBLEMLERİS            
TÜRKÇE VE YENİ MEDYAS*** *** *** 
TÜRKÇENİN GÜCÜ VE ZENGİNLİĞİS************
TÜRKİYE COĞRAFYASIS            
TÜRKİYE DIŞINDAKİ T. ED.S************
TÜRKLERLE TÜRKÇENİN GÖÇÜ VE SÜRGÜNÜS            
UZAKTAKİ YAKINLARIMIZ, SİBİRYA TÜRKLERİS            
ÜSLUP İNCELEMESİS************
YAZI VE TÜRK YAZI SİSTEMİS            
YENİ TÜRK EDE. METİN İNCELEMELERİ - IS************
YENİ TÜRK EDE. METİN İNCELEMELERİ - IIS*****       
YENİ TÜRK EDEBİYATI TEMEL BİLGİLERİS*****       
YEREL TARİH ARAŞTIRMALARI IS            
YEREL TARİH ARAŞTIRMALARI IIS            
YERLEŞME KÜLTÜRÜS            
YOK OLMAYA YÜZ TUTMUŞ TÜRK DİLLERİS            
ZAMAN – TAKVİM VE TÜRK DÜNYASIS            
T+U : Teorik + Pratik
Z: Zorunlu
S: Seçmeli
PY: Program Yeterlilikleri
EÇ [5]: En Çok
Ç [4]: Çok
O [3]: Orta
A [2]: Az
ÇA [1]: Çok Az
BoŞ [0]: Yok
TAY : Temel Alan Yeterliliği
TYYÇ : Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi