158 TARİH (İ.Ö.)

GENEL BİLGİLER
1994 yılında lisans ve 1995 yılında da lisansüstü eğitimine başlayan bölümümüz Eskiçağ Tarihi, Ortaçağ Tarihi, Yakınçağ Tarihi, Genel Türk Tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi ve Osmanlı Müesseseleri Tarihi ana bilim dallarından oluşmaktadır. Bölümde tam zamanlı olarak çalışan 7 Profesör, 3 Doçent, 8 Doktor Öğretim Üyesi, 7 Araştırma Görevlisi ve 1 Öğretim Görevlisi bulunmaktadır

Amaçlar
Tarih bölümü, bilimin temel ilkelerini ve bilimsel etik kurallarını benimsemiş, yaratıcı, evrensel bilimin geliştirilmesine katkıda bulunmak için çalışan, nitelikli ve istekli tarihçiler yetiştirmeyi ve çağın gereklerine uygun araştırma olanaklarını kullanarak, bilginin ortaya çıkarılmasını, yayılmasını ve uygulanmasını görev edinen öğrenciler mezun vermeyi amaç edinmiştir. Tarih alanında 21. Yüzyılın bilgi toplumuna yakışır, rekabet gücü yüksek bireyler yetiştirmek ve mezunlarımızın uluslararası düzeyde rekabet edebilecek bilgi ve beceri ile donatılmasını sağlamaktır.


Kabul Koşulları
ÖSYM'nin yapmış olduğu sınavın Sosyal alandan gerekli puanı almış olmak

Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin, bölüm içi ve bölüm dışı derslerden toplayacakları 142 krediye ek olarak, 16 kredilik ortak zorunlu dersleri alarak toplamda 158 kredilik dersten başarılı olmaları gerekmektedir.

İstihdam Olanakları
Programlarımızdan tarihçi unvanı ile mezun olan öğrenciler; Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak kültür varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü birimleri, kütüphaneler, belediyeler, turizm büroları, İl Kültür Müdürlüklerinin yanısıra, tezsiz yüksek lisans eğitimleri sonucunda sahip olacakları pedagojik formasyonları ile Milli Eğitim Bakanlığı'nda öğretmenlik ve yine özel eğitim kurumları ve dershanelerde öğretmenlik yapma şansına sahiplerdir.

Kazanılan Derece
Programın tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar Tarih alanında Lisans Diploması derecesi alırlar.

Derecenin Seviyesi
LİSANS

Önceki Eğitimlerin Tanınması
Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarından Pamukkale Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrencileri için “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır. Ortak zorunlu yabancı dil dersleri muafiyet sınavı, güz yarıyılı başında akademik takvimde belirtilen tarihte yapılır. Bu sınav için mazeret sınav hakkı verilmez. Ortak zorunlu yabancı dil muafiyet sınavına, hazırlık programı bulunmayan fakülte/meslek yüksekokulu/yüksekokul öğrencileri girer. Muafiyet sınavına girecek öğrenciler, akademik takvimde belirtilen süre içerisinde ilgili birime başvurur. Ayrıca; Yabancı dil hazırlık programı bulunan bölümlere ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler, akademik yıl başlamadan önce düzey belirleme ve yeterlik sınavına girerler. Öğrenciler bu sınavda aldıkları puana göre başlangıç, orta-alt düzey veya orta düzey gruplarından birine yerleştirilir veya yeterlik puanına sahip olanlar hazırlık eğitiminden muaf tutulur. Bu grupların puan aralıkları Yüksekokul Müdürlüğü tarafından belirlenir. Sınav sonuçları ilgili yerlerde ve Yabancı Diller Yüksekokulunun internet sitesinde duyurulur. Zorunlu hazırlık eğitimine kabul edilen bölüm/programlara kayıt yaptıran öğrencilerden düzey belirleme ve yeterlik sınavına girmeyenler eğitim-öğretime başlangıç düzeyinden başlar.

Dereceye Yönelik Kurallar
Öğrencilerin, bölüm içi ve bölüm dışı derslerden toplayacakları 142 krediye ek olarak, 16 kredilik ortak zorunlu dersleri alarak toplamda 158 kredilik dersten başarılı olmaları gerekmektedir.

Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.

Çalışma Şekli
Tam Zamanlı

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemi, "Ders Planı-AKTS Kredileri" nde ayrıntılı olarak yer almaktadır.

İletişim (Program Yöneticisi)
İletişim bilgisi bulunamadı.


PROGRAM YETERLİLİKLERİ
1Genel olarak insanlık tarihi hakkkında bilgi sahibi olmak
2Medeniyetin ortaya çıkış süreçlerini incelemek
3Mukayeseli medeniyetler tarihi incelemeleri yapmak
4Türklerin dünya medeniyet ve kültürüne olan katkılarını öğretmek
5Öğrencilerin araştırma ve inceleme kabiliyetini geliştirmek için dil becerileri kazandırmak
6Öğrencilere kronolojik genel tarih bilgisi kazandırmak
7Tarih boyunca ortaya çıkan siyasi, sosyal, ekonomik ve felsefi süreçlerin incelenmesini sağlamak
8Tarih-insan ve coğrafya-insan ilişkisini ortaya koymak
9Coğrafi faktörlerin tarihi olayların oluşum ve gelişimindeki rolünü ortaya koymak
10Öğrencilere akademik tarihçiliğe adım atmalarını sağlayacak tahlil ve sentez yeteneği kazandırmak
EĞİTİM ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
AdAçıklama
Anlatım Öğretmenin merkezde olduğu yöntemlerin başında gelir. Öğretmenin konuyu aktif olarak anlattığı, öğrencinin ise pasif dinleyici olduğu bir yöntemdir. Bu yöntemle ders; rapor, betimleme ve açıklama şeklinde işlenir. Etkili olması için kısa süreli olmalı, uzun anlatımlardan kaçınılmalıdır. Dersin tamamını anlatımla yürütmek sağlıklı sonuçlara götürmez. Öğrencilerin alternatif beceriler geliştirmelerini desteklemez. İyi bir ön hazırlık yapılmazsa, verimsiz bir çabaya dönüşür.
TartışmaDuruma göre sınıftaki bütün öğrencilerin ya da sınıfın belli bir kısmının katılımını sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntemde, grup üyeleri tartışma konusunu çeşitli görüş noktalarına göre ele alarak tartışırlar ve problem çözme ile ilgili alternatif görüşler ortaya çıkarırlar. Tartışmada esas olan noktalardan biri; grubun birlikte düşünme ve düşüncelerini belli bir mantık örüntüsü içinde ifade etme çabasıdır. Öğrencilerin düşünme, ifade becerileri ve demokratik tutum geliştirmelerine katkı sağlar.
Soru-CevapKullanılan farklı tipteki sorularla (birleştirici, ayırıcı, değerlendirme, bilgi isteyen, motive edici ve beyin fırtınası) öğrencinin süreç içinde daha aktif bir konuma gelse de, öğretmen merkezli yöntemlerdendir. Amaca hizmet eden ve mümkün olduğunca öğrenciyi düşünceye sevk edecek sorular sorulmalı. Yanlış bile olsa, öğrencilerin düşüncelerini rahat ifade etmeleri ve konuşmaları, hem öğrenmeleri hem de kendilerine güven kazanma açısından büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda derse katılımı düşük olan öğrencileri teşvik etmek için etkilidir. Öğretmen tüm öğrencilerle etkileşim sağlamalıdır.
Rol OynamaRol oynama, öğrencinin kendi duygu ve düşüncelerini başka bir kişiliğe bürünerek ifade etmesini sağlayan bir öğrenme yoludur. Yöntemin başarıya ulaşması için öğrencinin yaratıcı düşünceyi kullanması gerekir. Öğrenci, gerçek rolünden ve duygularından arınarak kendini başka birinin yerine koyar. Böylece onların nasıl düşündüklerini, neler hissettiklerini ve nasıl davrandıklarını anlamaya çalışır. Bu teknikte dersin konusu ile ilgili bir sorun, durum, olay ya da fikir bir grup öğrenci tarafından diğer öğrencilerin önünde sergilenerek duruma çözüm üretilmeye çalışılır. Bazı kaynaklarda rol oynamanın, problem çözme süreci şeklinde olması gerektiği de ifade edilmektedir.
ProjeProje tabanlı öğrenim, öğrencileri ilginç sorunlarla uğraşmaya ve bunun sonunda sıra dışı ürünler oluşturmaya yönlendiren bir öğretim yoludur. Öğrencilerin yaratıcılıklarını kullanmalarına olanak sağlar ve olaylara geniş açıdan bakmalarını gerektirir.
Beyin FırtınasıBeyin fırtınası, değerlendirme ya da sınırlama olmaksızın bir sorunun çözümüne ilişkin mümkün olduğunca çok çözüm yollarını elde etmek için düzenlenmiş olan bir grup çalışması sürecidir. Beyin fırtınasının amacı, öğrencilerin fikir üretmelerini sağlamak ve onların kendilerini ifade etmesini kolaylaştırmaktır. Bu teknik, üst düzey tartışma tekniği olarak kullanılır. Fırtına dönemi ve değerlendirme dönemi vardır. Başarılı bir beyin fırtınasında; değerlendirmenin sonraya bırakılması, serbest ve neşeli bir ortam yaratılması, olabildiğince çok miktarda fikir üretilmesinin sağlanması, önerilen fikirlerin gruplanması ve geliştirilmesi çok önemlidir.

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TYYÇ İlişkisi
TYYÇ KATEGORITYYÇ ALT KATEGORITYYÇPROGRAM ÇIKTILARI
BİLGİKuramsal Olgusal 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 02
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 04
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 05
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 03
    

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TEMEL ALAN İlişkisi (Akademik)
TAY KATEGORITAY ALT KATEGORITAYPROGRAM ÇIKTILARI
BİLGİKuramsal Olgusal 01
BİLGİKuramsal Olgusal 02
BİLGİKuramsal Olgusal 03
BİLGİKuramsal Olgusal 04
BİLGİKuramsal Olgusal 05
BİLGİKuramsal Olgusal 06
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 02
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 03
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 04
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 05
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 06
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 04
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 05
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 06
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 07
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 04
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 05
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 06
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 07
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 08
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 03
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 04
    

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TEMEL ALAN İlişkisi (Mesleki)
Program yeterlilikleri veya düzey yeterlilikleri girilmemiş veya YÖK tarafından programa ait yeterlilik tanımı verilmemiş olabilir.

DERS PLANI - AKTS KREDİLERİ
Yıl :
1. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
TKD 101 TÜRK DİLİ - I 2+0 2,5 Zorunlu
ATI 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - I 2+0 2 Zorunlu
TAR 119 İLKÇAĞ TARİHİ - I 2+0 2,5 Zorunlu
TAR 113 İSLAM TARİHİ - I 2+0 2,5 Zorunlu
TAR 115 TÜRK TARİHİNE GİRİŞ - I 2+0 3 Zorunlu
TAR 117 TARİH METODOLOJİSİ - I 2+0 3 Zorunlu
TAR 123 EGE VE YUNAN TARİHİ 2+0 3 Zorunlu
TAR 125 OSMANLI TÜRKÇESİ DERSLERİ I 4+0 4 Zorunlu
TAR 127 MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ TARİHİNE GİRİŞ 2+0 4 Zorunlu
- Yabancı Dil-I 4+0 3,5 Seçmeli
- İsteğe Bağlı FEF-I 2+0 Seçmeli
  Toplam 30  
1. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Yabancı Dil-I
1. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı FEF-I

2. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
TKD 102 TÜRK DİLİ - II 2+0 2,5 Zorunlu
ATI 102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - II 2+0 2 Zorunlu
TAR 120 İLKÇAĞ TARİHİ - II 2+0 2,5 Zorunlu
TAR 114 İSLAM TARİHİ - II 2+0 2,5 Zorunlu
TAR 116 TÜRK TARİHİNE GİRİŞ - II 2+0 3 Zorunlu
TAR 118 TARİH METODOLOJİSİ - II 2+0 3 Zorunlu
TAR 124 ROMA TARİHİ 2+0 3 Zorunlu
TAR 126 OSMANLI TÜRKÇESİ DERSLERİ II 4+0 4 Zorunlu
TAR 128 SELÇUKLU TARİHİ I 2+0 4 Zorunlu
- Yabancı Dil-II 4+0 3,5 Seçmeli
- İsteğe Bağlı FEF-II 2+0 Seçmeli
  Toplam 30  
2. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Yabancı Dil-II
2. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı FEF-II

3. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
TAR 223 OSMANLI TARİHİ - I 2+0 3 Zorunlu
TAR 239 OSMANLI PALEOGRAFYASI-I 4+0 4 Zorunlu
TAR 255 SELÇUKLU TARİHİ II 2+0 4 Zorunlu
KRY 401 KARİYER PLANLAMA 2+0 4 Zorunlu
- Seçmeli-1 2+0 3,5 Seçmeli
- Seçmeli-1 2+0 3,5 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Güz 2+0 4 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Güz 2+0 4 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - I 3+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - I 3+0 Seçmeli
  Toplam 30  
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Güz
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli-1
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - I

4. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
TAR 225 SELÇUKLU MÜESSESE VE MEDENİYET TARİHİ 2+0 4 Zorunlu
TAR 224 OSMANLI TARİHİ - II 2+0 3,5 Zorunlu
TAR 221 ORTAÇAĞ AVRUPA TARİHİ 2+0 3,5 Zorunlu
TAR 240 OSMANLI PALEOGRAFYASI-II 4+0 4 Zorunlu
- Seçmeli -2 2+0 3,5 Seçmeli
- Seçmeli -2 2+0 3,5 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Bahar 2+0 4 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Bahar 2+0 4 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - II 2+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - II 2+0 Seçmeli
  Toplam 30  
4. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Bahar
4. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli -2
4. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - II

5. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
TAR 343 SİYASİ VE İKT.DÜŞ.TAR. - I 2+0 3,5 Zorunlu
TAR 345 OSMANLI TARİHİ - III 2+0 3,5 Zorunlu
TAR 347 OSMANLI MÜESSESELERİ TARİHİ - I 2+0 3 Zorunlu
TAR 337 YENİÇAĞ AVRUPA TARİHİ 2+0 3 Zorunlu
- Seçmeli-3 2+0 3 Seçmeli
- Seçmeli-3 2+0 3 Seçmeli
- Seçmeli-3 2+0 3 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Güz 2+0 4 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Güz 2+0 4 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - III 3+0 Seçmeli
  Toplam 30  
5. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Güz
5. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli-3
5. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - III

6. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
TAR 306 SİYASİ VE İKT.DÜŞ.TAR. - II 2+0 3,5 Zorunlu
TAR 346 OSMANLI TARİHİ - IV 2+0 3,5 Zorunlu
TAR 348 OSMANLI MÜESSESELERİ TARİHİ - II 2+0 3 Zorunlu
TAR 320 ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ 2+0 3 Zorunlu
TAR 341 YAKINÇAĞ AVRUPA TARİHİ 2+0 4 Zorunlu
- Seçmeli-4 2+0 3 Seçmeli
- Seçmeli-4 2+0 3 Seçmeli
- Seçmeli-4 2+0 3 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Bahar 2+0 4 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - IV 2+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - IV 2+0 Seçmeli
  Toplam 30  
6. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Bahar
6. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli-4
6. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - IV

7. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
TAR 401 ÇAĞDAŞ TÜRK DÜNYASI TAR - I 2+0 3,5 Zorunlu
TAR 405 TÜRKİYE CUMHUR.TAR.GİR. 2+0 3,5 Zorunlu
TAR 413 BİTİRME TEZİ - I 0+2 3,5 Zorunlu
TAR 431 TÜRK DEMOKRASİ TARİHİ - I 2+0 3,5 Zorunlu
TAR 443 OSMANLI TARİHİ - V 2+0 3,5 Zorunlu
TAR 445 OSMANLI SOSYAL VE EKONOMİK TARİHİ - I 2+0 3,5 Zorunlu
- Bölüm Seçmeli Seminer -1 1+2 3 Seçmeli
- Seçmeli -5 2+0 3 Seçmeli
- Seçmeli -5 2+0 3 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - V 3+0 Seçmeli
  Toplam 30  
7. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Seçmeli Seminer -1
7. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli -5
7. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - V

8. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
TAR 402 ÇAĞDAŞ TÜRK DÜNYASI TAR - II 2+0 3,5 Zorunlu
TAR 406 TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARİHİ 2+0 3,5 Zorunlu
TAR 414 BİTİRME TEZİ - II 0+2 3,5 Zorunlu
TAR 432 TÜRK DEMOKRASİ TARİHİ - II 2+0 3,5 Zorunlu
TAR 444 OSMANLI TARİHİ - VI 2+0 3,5 Zorunlu
TAR 442 OSMANLI SOSYAL VE EKONOMİK TARİHİ - II 2+0 3,5 Zorunlu
- Seçmeli -6 2+0 3 Seçmeli
- Seçmeli -6 2+0 3 Seçmeli
- Bölüm Seçmeli Seminer -2 1+2 3 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - VI 1+8 Seçmeli
  Toplam 30  
8. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Seçmeli Seminer -2
8. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli -6
8. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - VI


DERS ÖK - PY İLİŞKİLERİ
Yıl :
Sayısal Sözel İlişki Varlığı
Zorunlu Dersler
Ders AdıZ/SPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10
ARAŞTIRMA TEKNİKLERİZ          
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - IZ          
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - IIZ          
BİTİRME TEZİ - IZ**********
BİTİRME TEZİ - IIZ**********
ÇAĞDAŞ TÜRK DÜNYASI TAR - IZ**********
ÇAĞDAŞ TÜRK DÜNYASI TAR - IIZ**********
EGE VE YUNAN TARİHİZ**********
İLKÇAĞ TARİHİ - IZ**********
İLKÇAĞ TARİHİ - IIZ**********
İSLAM TARİHİ - IZ**********
İSLAM TARİHİ - IIZ**********
KARİYER PLANLAMAZ          
MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ TARİHİNE GİRİŞZ          
ORTAÇAĞ AVRUPA TARİHİZ ********
OSMANLI MÜESSESELERİ TARİHİ - IZ**********
OSMANLI MÜESSESELERİ TARİHİ - IIZ**********
OSMANLI PALEOGRAFYASI-IZ          
OSMANLI PALEOGRAFYASI-IIZ          
OSMANLI SOSYAL VE EKONOMİK TARİHİ - IZ**********
OSMANLI SOSYAL VE EKONOMİK TARİHİ - IIZ**********
OSMANLI TARİHİ - IZ**********
OSMANLI TARİHİ - IIZ**********
OSMANLI TARİHİ - IIIZ**********
OSMANLI TARİHİ - IVZ**********
OSMANLI TARİHİ - VZ**********
OSMANLI TARİHİ - VIZ**********
OSMANLI TÜRKÇESİ DERSLERİ IZ          
OSMANLI TÜRKÇESİ DERSLERİ IIZ          
ROMA TARİHİZ**********
SELÇUKLU MÜESSESE VE MEDENİYET TARİHİZ**********
SELÇUKLU TARİHİ IZ          
SELÇUKLU TARİHİ IIZ          
SİYASİ VE İKT.DÜŞ.TAR. - IZ**********
SİYASİ VE İKT.DÜŞ.TAR. - IIZ**********
TARİH METODOLOJİSİ - IZ**********
TARİH METODOLOJİSİ - IIZ**********
TÜRK DEMOKRASİ TARİHİ - IZ ****   *
TÜRK DEMOKRASİ TARİHİ - IIZ**********
TÜRK DİLİ - IZ          
TÜRK DİLİ - IIZ          
TÜRK TARİHİNE GİRİŞ - IZ**********
TÜRK TARİHİNE GİRİŞ - IIZ**********
TÜRKİYE CUMHUR.TAR.GİR.Z ** ******
TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARİHİZ ******* *
YAKINÇAĞ AVRUPA TARİHİZ**********
YENİÇAĞ AVRUPA TARİHİZ ** **** *
Seçmeli dersleri eklemek için tıklayınız...
Seçmeli Dersler
Ders AdıZ/SPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10
ÖNASYA DİLLERİ TARİHİS          
19. YÜZYILDA OSMANLI EYALET İDARESİ VE ŞEHİRCİLİKS**********
20. YÜZYIL TÜRK ŞİİRİS**********
AKADEMİK TÜRKÇE - IS          
AKADEMİK TÜRKÇE - IIS          
ALMANCA - IS**********
ALMANCA - IIS**********
ALTAYİSTİĞE GİRİŞS          
ANADOLU BEYLİKLERİ TARİHİS**********
ANADOLU EL SANATLARIS**********
ANADOLU TÜRK SANATIS**********
ANADOLU UYGARLIKLARINA GİRİŞ - IIS          
ANADOLU UYGARLIKLARINA GİRİŞ IS          
ANADOLU`NUN TARİHİ COĞRAFYASIS**********
ANADOLU'DA BİZANS SANATIS**********
ANTİK ÇAĞDA GÜNDELİK HAYATS          
ANTİK KENTLERDE KALICI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KORUMAS          
ANTİK MİMARİ IS          
ANTİK MİMARİ IIS          
ANTİK YUNAN VE ROMADA YAŞAM - IS          
ANTİK YUNAN VE ROMADA YAŞAM - IIS          
ARKEOLOJİ TERİMLERİ - IS          
ARKEOLOJİ TERİMLERİ - IIS          
ARKEOLOJİK ALANDA KORUMA OLGUSUNUN GELİŞİMİS          
AVRASYA COĞRAFYASIS          
BALKAN TARİHİNE GİRİŞS**********
BATI TÜRK YAZI DİLİ İLK DÖNEM METİNLERİS          
BİLİM TARİHİS          
BİZANS TARİHİS**********
CUMHURİYET TARİHİ SEMİNERİS**********
ÇAĞDAŞ BALKAN DEVLETLERİ TARİHİS**********
ÇAĞDAŞ İSLAM DÜNYASI TARİHİS**********
ÇAĞDAŞ ORTADOĞU TARİHİS**********
ÇAĞDAŞ TÜRK DÜNYASIS**********
DİLBİLİM AKIMLARIS**********
DOĞU ANADOLU TÜRK DEVLETLERİ TARİHİS**********
DOĞU AVR.TÜRK DEVL.TAR.S**********
DÜNYA EDEBİYATINDAN SEÇMELERS**********
DÜNYA MİTOLOJİLERİS          
DÜNYA UYGARLIKLARI TARİHİS**********
EDEBİYAT BİLİMİS          
EDEBİYAT ELEŞTİRİSİS          
EDEBİYAT VE MİTOLOJİS**********
EDEBİYAT VE MUSİKİS**********
EĞİTİM PSİKOLOJİSİS          
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMES          
EĞİTİME GİRİŞS          
ELEŞTİREL DÜŞÜNCES          
ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNDE KÜLTÜREL HAYATS          
ERKEN HIRİSTİYAN SANATI - IS          
ERKEN HIRİSTİYAN SANATI - IIS          
ESKİ BATI TARİHİNİN KAYNAKLARIS**********
ESKİ TÜRK ED.NESİRS          
ESKİ TÜRKÇE CÜMLE BİLGİSİS          
ESKİÇAĞ AKDENİZ KÜLTÜR TARİHİS**********
ESKİÇAĞ İRAN TARİHİS**********
ESTETİK VE SANATS**********
FELSEFİ DÜŞÜNCENİN EVRİMİS          
FRANSIZ EDEBİYATINA GİRİŞS**********
FRANSIZCA - IS**********
FRANSIZCA - IIS**********
GEÇ ANTİK ÇAĞDA AKDENİZ DÜNYASIS**********
GEÇ DÖNEM BİZANS TARİHİS          
GENEL SANAT TARİHİ - IS          
GENEL SANAT TARİHİ - IIS**********
GÜZEL VE ETKİLİ KONUŞMAS**********
HALK BİLİMİ MÜZECİLİĞİS          
HAREZM TÜRKÇESİS          
HARİTA OKUR YAZARLIĞIS          
HEYKEL SANATINA GİRİŞS          
İLETİŞİM KURAMLARIS          
İLETİŞİME GİRİŞS          
İLKÇAĞ BİLİM TARİHİS**********
İLKÇAĞ TARİHİ SEMİNERİS**********
İNGİLİZ EDEBİYATINA GİRİŞS**********
İNGİLİZCE - IS          
İNGİLİZCE - IIS          
İNGİLİZCE YAZIM TEKNİKLERİS**********
İNSANLIK TARİHİNDE DİN VE KÜLTÜRS          
İSLAM DÜNYASININ MESELELERİS**********
İSLAM MEDENİYETİ TARİHİS          
İSLAM SANATINDA RESİMS**********
JEOPOLİTİKS          
KENT VE KENTLEŞME SORUNLARIS          
KIRGIZ KÜLTÜRÜ VE MANAS DESTANIS          
KLASİK SOSYOLOJİDE TEMEL KAVRAMLARS          
KLASİK ŞİİRDEN GÜNCEL HAYATAS**********
KORUMA VE ONARIM İLKELERİ - IS          
KORUMA VE ONARIM İLKELERİ - IIS          
KÜRESELLEŞME VE KÜLTÜREL MİRASS**********
MEKAN SOSYOLOJİSİS          
MESLEKİ YABANCI DİL - I (İNGİLİZCE)S**********
MESLEKİ YABANCI DİL - II (İNGİLİZCE)S**********
METİN YAZARLIĞIS**********
MISIR`DA TÜRK DEVLETLERİ TARİHİS**********
MİLLİ MÜCADELENİN SOSYAL TARİHİ (1918-1922)S          
MİMAR SİNAN VE ESERLERİS**********
MİTOLOJİYE GİRİŞ - IS          
MİTOLOJİYE GİRİŞ - IIS          
MODERN TÜRKİYE’DE OSMANLI TARİH YAZIMIS**********
OĞUZLARS**********
ORTAÇAĞ MOĞOL DEVLETLERİ TARİHİS          
ORTAÇAĞ TARİHİ SEMİNERİS**********
ORTADOĞU TARİHİNE GİRİŞS**********
OSMANLI ASKERİ TEŞKİLATIS**********
OSMANLI BİLİM TARİHİS**********
OSMANLI DEVLETİNDE ARŞİVCİLİK IS          
OSMANLI DEVLETİNDE ARŞİVCİLİK IIS          
OSMANLI DEVRİNDE GÜNDELİK HAYATS**********
OSMANLI DİPLOMATİKASI - IS**********
OSMANLI DİPLOMATİKASI - IIS**********
OSMANLI KÜLTÜR TARİHİS          
OSMANLI MÜESSESELERİ TARİHİ SEMİNERİS**********
OSMANLI SANATI BATI SANATI İLİŞKİSİS**********
OSMANLI SANATINA GİRİŞ - IS          
OSMANLI SANATINA GİRİŞ - IIS          
OSMANLI TARİH YAZICILIĞI - IS**********
OSMANLI TARİH YAZICILIĞI - IIS**********
OSMANLI YENİLEŞME TARİHİ - IS**********
OSMANLI YENİLEŞME TARİHİ - IIS**********
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİS          
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİS          
ÖĞRETMENLİK UYGULAMASIS          
ÖN ASYA DİLLERİ TARİHİS**********
ÖN ASYA KÜLTÜRÜ TARİHİS**********
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİS          
POPÜLER COĞRAFYAS          
PROJE HAZIRLAMA TEKNİKLERİS          
PSİKOLOJİNİN TEMELLERİ IS          
PSİKOLOJİNİN TEMELLERİ IIS          
REHBERLİK VE ÖZEL EĞİTİMS          
SANAT TARİHİ KAVRAMLARI - IS          
SANAT TARİHİ KAVRAMLARI - IIS**********
SAVAŞ VE TEKNOLOJİ TARİHİS**********
SELÇUKLU DEVRİ TÜRK TARİHİS          
SINIF YÖNETİMİS          
SİBİRYA HALK KÜLTÜRÜ VE ŞAMANİZMS          
SİNEMA SOSYOLOJİSİS          
SİYASAL DÜŞÜNCENİN EVRİMİS          
SİYASET FELSEFESİS          
SÖMÜRGECİLİK TARİHİS**********
SURİYEDE TÜRK DEVLETLERİ TARİHİS**********
T.C. SOSYAL VE İKTİSADİ TARİHİS******** *
TARİHTEN BUGÜNE TÜRK DİLİNİN YURTLARIS          
TEKNOLOJİ FELSEFESİS          
TİMURLULAR VE ÇAĞIS          
TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARIS          
TOPLUMSAL TARİH İNCELEMELERİS**********
TOPLUMSAL VE KÜLTÜREL DEĞİŞMES          
TURİZM SOSYOLOJİSİS          
TÜRK DESTANLARIS**********
TÜRK DİL VE KÜLTÜRÜNÜN KAYNAKLARIS**********
TÜRK DİLİNİN SORUNLARIS          
TÜRK DİLİNİN SÖZ VARLIĞIS          
TÜRK DİLİNİN VE LEHÇELERİNİN SORUNLARIS          
TÜRK DİPLOMASİ TARİHİS**********
TÜRK DÜNYASI COĞRAFYASININ JEOPOLİTİĞİS          
TÜRK DÜNYASI EDEBİYATINA YÖN VEREN ŞAHSİYETLERS          
TÜRK DÜNYASINDA MİZAH GELENEĞİ VE MİZAH TİPLERİS          
TÜRK EĞİTİM TARİHİS**********
TÜRK HUKUK TARİHİS**********
TÜRK İSLAM DÜŞ.TARİHİS****  ****
TÜRK KÜLTÜR TARİHİS**********
TÜRK MİTOLOJİSİS**********
TÜRK TOPLULUKLARI VE TÜRK LEHÇELERİNİN GÜNCEL PROBLEMLERİS          
TÜRKÇE VE YENİ MEDYAS          
TÜRKÇENİN GİZEMLİ DÜNYASIS**********
TÜRKÇENİN GÜCÜ VE ZENGİNLİĞİS          
TÜRKİYE COĞRAFYASIS          
TÜRKLERLE TÜRKÇENİN GÖÇÜ VE SÜRGÜNÜS          
UZAKDOĞU TARİHİS**********
UZAKTAKİ YAKINLARIMIZ, SİBİRYA TÜRKLERİS          
ÜSLUP İNCELEMESİS          
XX. YÜZYIL TÜRKİYE'SİNDE SİYASET VE TOPLUMS          
XX.YÜZYIL DÜNYA TARİHİ - IS*** *     
XX.YÜZYIL DÜNYA TARİHİ - IIS**********
YAKINÇAĞ TARİHİ SEMİNERİS**********
YAZI VE TÜRK YAZI SİSTEMİS          
YENİÇAĞ TARİHİ SEMİNERİS**********
YEREL TARİH IS          
YEREL TARİH IIS          
YERLEŞME KÜLTÜRÜS          
YOK OLMAYA YÜZ TUTMUŞ TÜRK DİLLERİS          
ZAMAN – TAKVİM VE TÜRK DÜNYASIS          
T+U : Teorik + Pratik
Z: Zorunlu
S: Seçmeli
PY: Program Yeterlilikleri
EÇ [5]: En Çok
Ç [4]: Çok
O [3]: Orta
A [2]: Az
ÇA [1]: Çok Az
BoŞ [0]: Yok
TAY : Temel Alan Yeterliliği
TYYÇ : Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi