Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
SBA 254SPORDA BESLENME2 + 04. Yarıyıl2,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı insanın sağlıklı bir bedene sahip olabilmesi için kendine uygun bir fiziksel aktivite yapması, bunun yanı sıra yeterli ve dengeli beslenmesi gerektiğini öğretmektir.
Ders İçeriği Besin öğeleri, beslenme bozuklukları, diyetler, beden kitle indeksi, sağlıklı beslenme önerileri
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Yeterli ve dengeli beslenmeyi ifade edebilir.
2Beslenme ile ilgili bazı kavramları inceler.
3Besin öğelerini açıklar.
4Beslenmesinin yeterli ve dengeli olup olmadığını tartışır.
5Fiziksel aktivitenin yararlarını analiz edebilir.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
Derslerin program öğrenme kazanımına katkısı girilmemiş.

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)10220
Ödevler326
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)236
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)155
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






65

2,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1FATİH GÜR
Detay 2022-2023 Bahar1FATİH GÜR
Detay 2021-2022 Bahar2FATİH GÜR
Detay 2020-2021 Bahar1FATİH GÜR
Detay 2019-2020 Bahar1FATİH GÜR
Detay 2018-2019 Bahar1SEHER ARSLAN
Detay 2017-2018 Bahar2ÇAĞLAR ŞAŞMAZ
Detay 2016-2017 Bahar1ÇAĞLAR ŞAŞMAZ
Detay 2015-2016 Bahar1ÇAĞLAR ŞAŞMAZ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
SBA 254 SPORDA BESLENME 2 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. FATİH GÜR fatihgur@pau.edu.tr SBF A0014 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç insanın sağlıklı bir bedene sahip olabilmesi için kendine uygun bir fiziksel aktivite yapması, bunun yanı sıra yeterli ve dengeli beslenmesi gerektiğini öğretmektir.
İçerik Besin öğeleri, beslenme bozuklukları, diyetler, beden kitle indeksi, sağlıklı beslenme önerileri
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Beslenmenin tanımı, önemi, yeterli ve dengeli beslenme ve önemi, ülkemizde ve dünyada beslenme sorunları, günümüz sporcu beslenmesinin önemi ve multi-disipliner yaklaşım. (egzersizle ilişkisi)
2 Ana besin grupları, Besin öğeleri, Karbonhidratlar; işlevleri , türleri, vücut tarafından emilmeleri , depolanması, gereksinmesi, glisemik indeks nedir neye yarar, bazı besinlerdeki CHO çeşitleri ve miktarları, egzersizdeki önemi,
3 Proteinler ;işlevleri , türleri, vücut tarafından emilmeleri , depolanması, gereksinmesi, protein fazlalığı ve eksikliği nedenleri-sonuçları, bazı besinlerdeki protein miktarları, egzersizdeki önemi,
4 Yağların; işlevleri , türleri, vücut tarafından emilmeleri , depolanması, gereksinmesi, n-3 yağ asitlerinin kullanımı ve egzersizdeki önemi.
5 Vitaminlerin ;işlevleri , türleri, vücut tarafından emilmeleri , depolanması, gereksinmesi, vitamin fazlalığı ve eksikliği nedenleri-sonuçları, bazı besinlerdeki vitaminlerin miktarları,kaynakları, egzersizdeki önemi,antioksidan ve serbest radikaller,egzersizdeki önemi.
6 Minerallerin ;işlevleri , türleri, vücut tarafından emilmeleri , depolanması, gereksinmesi, vitamin fazlalığı ve eksikliği nedenleri-sonuçları, bazı besinlerdeki minerallerin miktarları,kaynakları, egzersizdeki önemi,
7 Kalsiyum; görevleri, önemi. Demir; görevi, önemi, anemi nedenleri, etkileri, sporcu anemisi , egzersizdeki önemi.
8 Su;önemi, vücutta kullanımı, emilimi, depolanması, atımı, vücut su dengesi, hipo ve hiper hidrasyon, sporcularda su kullanımı; (içilen sıvının içeriği, miktarı, zamanı ve egzersizdeki önemi)
9 Enerji ; tanımı, oluşumu,ölçülmesi, sporcularda enerji hesabı, enerji gereksinim tabloları (sedanter, sporcu, çocuk), indeksler.
10 Vücut bileşimi, etkileyen faktörler, vücut tipleri, uygun vücut ağırlığı, BMİ, BKİ, komposizyonu, belirlenmesi, somoto tip, vücut yağ oranı belirlenmesi.
11 Kilo alma ve verme yöntemleri, fazla ve az kilo ve performans ilişkisi, kilo alıp verirken dikkat edilecek noktalar, kilo alma ve verme önerileri, düşük kalori diyetleri,
12 Çocuklarda spor ve beslenme ve 1-5 yaş, adölesan, ergenlik dönemi için dengeli beslenme önerileri,
13 Sık görülen yemek yeme bozuklukları davranışları ve sporcularla ilişkisi, özel durumlarda beslenme önerileri (yolculuk, ishal , kabızlık bazı hastalıklarda)
14 Müsabaka öncesi, sırası ve sonrası beslenme
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları