Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
TBI 614DNA HASARI VE ONARIMI2 + 02. Yarıyıl5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Doktora
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Başlangıçta, tüm genetic materyallerin (RNA virüsleri hariç tutulduğunda) bilgi yönünden gerekli aktif kimyasal komponenti DNA olarak tanımlanmış, ve bu makro molekülün olağan üstü derecede değişmez olması gerektiği düşünülmüştür. Fakat, DNA’nın birincil yapısının öğrenilmesiyle çok dinamik ve sürekli değişikliklerin etkisi altında olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır. Bu değişikliklerin çoğu replikasyon ve rekombinasyon sırasında meydana gelir. Fakat hücrelerin bu değişiklikleri tamir etmek için DNA tamir mekanizmaları vardır. DNA hasarı oluştuğunda DNA tamir proteinleri DNA’daki hasarı tamir etmeye başlarlar. Bu ders süresince öğrencilerin, DNA tamirinin temel prensiplerini ve mekanizmalarını, hasarlı DNA replikasyonunda rekombinasyonun rolünü ve DNA tamir proteinlerini öğrenmeleri hedeflenmiştir. .
Ders İçeriği Oksidatif stres ve Serbest Radikaller: Oksijen toksisitesi, Oksidatif stres, Biyolojik sistemlerde serbest radikallerin oluşumu, İyonize radyasyon ile serbest radikallerin oluşumu, Antioksidanlar Oksidadif DNA hasarı: DNA hasar tipleri, Serbest radikallerin DNA ile etkileşimleri, İyonize radyasyona bağlı DNA hasarı Hasarın Tersine Çevirilmesiyle DNA’nın tamiri: DNA’nın fotoreaktivasyonu, Ada proteininin “adaptive response” daki rolü. Baz Kesilip-Çıkartılarak Yapılan Tamir: 3-methyladenin-DNA glycosylase, urasil-DNA glycosylase, Hydroxymethyluracil-DNA glycosylase, Hypoxanthine-DNA glycosylase, 5-mrthylcytosine-DNA glycosylase. Prokaryotlarda Nükleotid Kesilip-Çıkartılarak Yapılan Tamir: uvrA, B, C genleri ve UvrA, B, C proteinleri, UvrABC endonükleazın substrat spesifitesi. Tamir Sentezi ve DNA ligation: UvrD ninin kesip-çıkarma yoluyla yapılan tamir sentezindeki rolü, Tamir sentezi, DNA ligation. Nükleotid kesip-çıkartılarak yapılan Tamir: Kesilip-Çıkartılarak Yapılan tamir için ökaryotik modeler, Mantar Saccharomyces cerevisiae deki nükleotid Kesilip-Çıkartılarak Yapılan Memeli Hücrelerindeki Nükleotid kesip-çıkarma yöntemiyle yapılan tamir: Memeli Hücrelerindeki Nükleotid kesip-çıkarma yöntemiyle yapılan tamirin biyolojisi. SOS Yanıtı ve DNA Hasarı: SOS yanıtı ve düzenlenmesi, homolog rekombinasyon, RecA proteini. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1DNA tamirinin temel prensiplerini ve mekanizmalarını bilir
2hasarlı DNA replikasyonunda rekombinasyonun rolünü ve DNA tamir proteinlerini fonksiyonlarıNI açıklar

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ÖK 0015544 5433444
ÖK 0025544 5433444
Ara Toplam101088 10866888
Katkı554405433444

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14228
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)13030
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)14444
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1AYŞE GAYE TOMATIR
Detay 2022-2023 Güz1AYŞE GAYE TOMATIR
Detay 2015-2016 Bahar1HAKAN AKÇA
Detay 2014-2015 Bahar1HAKAN AKÇA
Detay 2012-2013 Güz1HAKAN AKÇA


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
TBI 614 DNA HASARI VE ONARIMI 2 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. AYŞE GAYE TOMATIR tomatir@pau.edu.tr KKM A0305-04 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Başlangıçta, tüm genetic materyallerin (RNA virüsleri hariç tutulduğunda) bilgi yönünden gerekli aktif kimyasal komponenti DNA olarak tanımlanmış, ve bu makro molekülün olağan üstü derecede değişmez olması gerektiği düşünülmüştür. Fakat, DNA’nın birincil yapısının öğrenilmesiyle çok dinamik ve sürekli değişikliklerin etkisi altında olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır. Bu değişikliklerin çoğu replikasyon ve rekombinasyon sırasında meydana gelir. Fakat hücrelerin bu değişiklikleri tamir etmek için DNA tamir mekanizmaları vardır. DNA hasarı oluştuğunda DNA tamir proteinleri DNA’daki hasarı tamir etmeye başlarlar. Bu ders süresince öğrencilerin, DNA tamirinin temel prensiplerini ve mekanizmalarını, hasarlı DNA replikasyonunda rekombinasyonun rolünü ve DNA tamir proteinlerini öğrenmeleri hedeflenmiştir. .
İçerik Oksidatif stres ve Serbest Radikaller: Oksijen toksisitesi, Oksidatif stres, Biyolojik sistemlerde serbest radikallerin oluşumu, İyonize radyasyon ile serbest radikallerin oluşumu, Antioksidanlar Oksidadif DNA hasarı: DNA hasar tipleri, Serbest radikallerin DNA ile etkileşimleri, İyonize radyasyona bağlı DNA hasarı Hasarın Tersine Çevirilmesiyle DNA’nın tamiri: DNA’nın fotoreaktivasyonu, Ada proteininin “adaptive response” daki rolü. Baz Kesilip-Çıkartılarak Yapılan Tamir: 3-methyladenin-DNA glycosylase, urasil-DNA glycosylase, Hydroxymethyluracil-DNA glycosylase, Hypoxanthine-DNA glycosylase, 5-mrthylcytosine-DNA glycosylase. Prokaryotlarda Nükleotid Kesilip-Çıkartılarak Yapılan Tamir: uvrA, B, C genleri ve UvrA, B, C proteinleri, UvrABC endonükleazın substrat spesifitesi. Tamir Sentezi ve DNA ligation: UvrD ninin kesip-çıkarma yoluyla yapılan tamir sentezindeki rolü, Tamir sentezi, DNA ligation. Nükleotid kesip-çıkartılarak yapılan Tamir: Kesilip-Çıkartılarak Yapılan tamir için ökaryotik modeler, Mantar Saccharomyces cerevisiae deki nükleotid Kesilip-Çıkartılarak Yapılan Memeli Hücrelerindeki Nükleotid kesip-çıkarma yöntemiyle yapılan tamir: Memeli Hücrelerindeki Nükleotid kesip-çıkarma yöntemiyle yapılan tamirin biyolojisi. SOS Yanıtı ve DNA Hasarı: SOS yanıtı ve düzenlenmesi, homolog rekombinasyon, RecA proteini. .
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 DNA hasarında oksidatif stres
2 İyonize radyasyona bağlı DNA hasarı
3 DNA hasarı mekanizmaları
4 DNA hasarı tipleri
5 Apürinasyon ve apirimidinasyon
6 DNA Tamiri, replikasyon öncesi DNA tamiri
7 Replikasyon sonrası DNA tamiri
8 Ara sınav
9 Gen dönüşümü
10 Yönlendirilmiş mutagenez
11 Transpozonlar
12 DNA hasarı ve kanser
13 DNA hasarı ve nörolojik hastalıklar
14 DNA hasarı, hücre yaşlanması ve ölümü
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları