Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FEDB 509İSLAM AHLAK FELSEFESİ METİNLERİ 13 + 01. Yarıyıl7,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Yüksek Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Karşılaştırmalı olarak İslam Ahlak felsefesinin Yerli ve yabancı kaynaklarını tanıtmak. İyi, kötü,erdem ve mutluluk ve hürriyet gibi temel ahlaki sorunlara İslam felsefesinin sunduğu değerlendirmeleri araştırmak. İslam ahlak teorilerini öğrenerek, Klasik İslam ahlakı kitaplarını yakından tanıtmak. Güncel ahlaki tartışmalar için bilgisel zemin oluşturmak. Ruhsal tıp ile ilgili kavramları analiz ve tahlili etmek. 6.İslam felsefesinde ölüm korkusu ve giderilmesi konusunda ortaya konulan görüşler hakkında ileri düzeyde bilgi sahibi olur. 7.İslam ahlak filozoflarının ruhsal tıp konusunda izledikleri yöntemleri analiz eder.
Ders İçeriği 1 İslam Ahlak felsefesinin yerli kaynakları. 2 İslam Ahlak felsefesinin yabancı kaynakları. 3 İyi, kötü,erdem gibi temel ahlaki sorunlara İslam felsefesinin sunduğu değerlendirmeler. 4 Mutluluk ve Erdem gibi temel ahlaki sorunlara İslam felsefesinin sunduğu değerlendirmeler. 5 hürriyet Kavramı ve İnsanın Özgürlüğü 6 İslam ahlak teorilerin öğrenerek, Klasik İslam ahlakı kitaplarını tanıtmak. 7 Ara Sınav 8 Kindi, Farabi, İbn Miskeveyh, Kınalızade'den ahlak felsefesi metin örnekleri. 9 Gazali, İsfahani ve Tusi'den ahlak metinleri. 10 Ruhsal tıp ile ilgili kavramları analiz ve tahlili eder. 11 İslam felsefesinde ölüm korkusu ve giderilmesi konusunda ortaya konulan görüşler. 12 İslam ahlak filozoflarının ruhsal tıp konusunda izledikleri yöntemler. 13 Türk İslam Ahlakçıları. 14 Final
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1İslam Ahlak felsefesinin Yerli ve yabancı kaynaklarını tanır karşılaştırır.
2 İyi, kötü, erdem, mutluluk ve hürriyet gibi temel ahlaki sorunlara İslam felsefesinin sunduğu değerlendirmeleri öğrenir.
3İslam ahlak teorilerin öğrenerek, Klasik İslam ahlakı kitaplarını yakından tanır.
4Ruhsal tıp ile ilgili kavramları analiz ve tahlili eder.
5İslam felsefesinde ölüm korkusu ve giderilmesi konusunda ortaya konulan görüşler hakkında ileri düzeyde bilgi sahibi olur.
6İslam Ahlak Felsefesinin filozoflarını ve eserlerini tanır.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
Derslerin program öğrenme kazanımına katkısı girilmemiş.

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Ödevler4832
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)122
Sunum / Seminer (hazırlık süresi dahil)6636
Anabilim Dalı Akademik Etkinliği (Öğrenci)5525
Arasınav133
Materyal Tasarlama/Uygulama5315
Alan Çalışması (Öğrenci)41040
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






195

7,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1OSMAN MUTLUEL


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FEDB 509 İSLAM AHLAK FELSEFESİ METİNLERİ 1 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. OSMAN MUTLUEL osmanmutluel@pau.edu.tr SBF B0118 Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Karşılaştırmalı olarak İslam Ahlak felsefesinin Yerli ve yabancı kaynaklarını tanıtmak. İyi, kötü,erdem ve mutluluk ve hürriyet gibi temel ahlaki sorunlara İslam felsefesinin sunduğu değerlendirmeleri araştırmak. İslam ahlak teorilerini öğrenerek, Klasik İslam ahlakı kitaplarını yakından tanıtmak. Güncel ahlaki tartışmalar için bilgisel zemin oluşturmak. Ruhsal tıp ile ilgili kavramları analiz ve tahlili etmek. 6.İslam felsefesinde ölüm korkusu ve giderilmesi konusunda ortaya konulan görüşler hakkında ileri düzeyde bilgi sahibi olur. 7.İslam ahlak filozoflarının ruhsal tıp konusunda izledikleri yöntemleri analiz eder.
İçerik 1 İslam Ahlak felsefesinin yerli kaynakları. 2 İslam Ahlak felsefesinin yabancı kaynakları. 3 İyi, kötü,erdem gibi temel ahlaki sorunlara İslam felsefesinin sunduğu değerlendirmeler. 4 Mutluluk ve Erdem gibi temel ahlaki sorunlara İslam felsefesinin sunduğu değerlendirmeler. 5 hürriyet Kavramı ve İnsanın Özgürlüğü 6 İslam ahlak teorilerin öğrenerek, Klasik İslam ahlakı kitaplarını tanıtmak. 7 Ara Sınav 8 Kindi, Farabi, İbn Miskeveyh, Kınalızade'den ahlak felsefesi metin örnekleri. 9 Gazali, İsfahani ve Tusi'den ahlak metinleri. 10 Ruhsal tıp ile ilgili kavramları analiz ve tahlili eder. 11 İslam felsefesinde ölüm korkusu ve giderilmesi konusunda ortaya konulan görüşler. 12 İslam ahlak filozoflarının ruhsal tıp konusunda izledikleri yöntemler. 13 Türk İslam Ahlakçıları. 14 Final
Haftalık Konu Başlıkları
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları