Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMS 412CATERİNG3 + 08. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Hazır yemek teknolojisi dersinin amacı, bu dersi alan öğrencinin mezun olduğunda hazır yemek ve toplu yemek üreten işyerlerinde gıda mühendisinin yetkisindeki konuları öğretmek, bunları uygulamalı şekilde öğretmektir. Hazır yemek endüstrisinde kullanılan terimlerden başlayarak bu sektörü ilgilendiren konuları öğrenciye kavratarak mezun olan gıda mühendislerinin bu sektörde iş bulmasında bir adım öne geçirmektir.
Ders İçeriği Hazır yemek sistemi nedir, çeşitleri. Pişirme teknikleri ve hazır yemek sektörü ile olan ilişkileri. Hazır yemek sektöründe mönü ve mönü planlama. Hazır yemek sektöründe mutfak planlama mutfağın operasyonel organizasyonu. Hazır yemek sektöründe gıda güvenliği ve gıda zehirlenmeleri. Hazır yemek sektöründe yemek şartnamesi hazırlama ve şartnameye fiyat teklifi sunma. Hazır yemek sektörü için yasal zorunluluklar.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Catering hizmeti hakkında bilgi sahibi olur.
2Hazır Yemek Teknolojisi dersinde hazır yemek sektörünün kapsamını ve hazır yemek tanımının neler olduğunu öğrenir.
3Öğrenci yemek, beslenme, kalori ve hastalık ile ilgili veri ve bilgiyi yorumlayabilmeyi öğrenir.
4Öğrenci ısı transfer sistemleri ile pişirme metotlarını, yemek hazırlama tekniklerini ve mönü oluşturmayı öğrenir.
5Öğrenci Hazır Yemek Teknolojisi dersinde gıda zehirlenmeleri ile bu zehirlenmeleri engelleyecek teknolojileri ve hazır yemek sektörünün yasal gereklilikleri hakkında bilgi sahibi olmuştur.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17
ÖK 00155555555555555555
ÖK 002                 
ÖK 003                 
ÖK 004                 
ÖK 005                 
Ara Toplam55555555555555555
Katkı11111111111111111

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14114
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)122
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)144
İnternette Tarama/ Kütüphane Çalışması8216
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2020-2021 Bahar1AHMET ÇETİN
Detay 2019-2020 Bahar2BURCU KOÇ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMS 412 CATERİNG 3 + 0 1 Türkçe 2020-2021 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Öğr. Gör. AHMET ÇETİN cetina@pau.edu.tr TUR A0310 Dersin Devam Yüzdesi : %60
Amaç Hazır yemek teknolojisi dersinin amacı, bu dersi alan öğrencinin mezun olduğunda hazır yemek ve toplu yemek üreten işyerlerinde gıda mühendisinin yetkisindeki konuları öğretmek, bunları uygulamalı şekilde öğretmektir. Hazır yemek endüstrisinde kullanılan terimlerden başlayarak bu sektörü ilgilendiren konuları öğrenciye kavratarak mezun olan gıda mühendislerinin bu sektörde iş bulmasında bir adım öne geçirmektir.
İçerik Hazır yemek sistemi nedir, çeşitleri. Pişirme teknikleri ve hazır yemek sektörü ile olan ilişkileri. Hazır yemek sektöründe mönü ve mönü planlama. Hazır yemek sektöründe mutfak planlama mutfağın operasyonel organizasyonu. Hazır yemek sektöründe gıda güvenliği ve gıda zehirlenmeleri. Hazır yemek sektöründe yemek şartnamesi hazırlama ve şartnameye fiyat teklifi sunma. Hazır yemek sektörü için yasal zorunluluklar.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Toplu yemek (Catering) tarihsel gelişimi
2 Toplu yemek (Catering) kavramı ve özellikleri
3 Toplu yemek işletmelerinin özellikleri
4 Toplu yemek hizmetlerinin türleri ve sınıflandırması
5 Toplu yemek sektörüne ihtiyaç duyulan alanlar
6 Toplu yemek sektöründe menü planlama
7 Toplu yemek sektöründe menü planlama
8 Toplu yemek sektöründe gıda güvenliği
9 Toplu yemek sektörüne uygun mutfak planlama
10 Toplu yemek sektörüne uygun ekipman belirleme
11 Örnek mutfak planları
12 Etkinlikler ve toplu yemek işletmeleri
13 Toplu yemek sektöründe maliyet analizi
14 Toplu yemek sektöründe satış
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Stephen B. Shiring, (2000). Introduction to Catering. Delmar Cengage LearningTürkçe
Mehmet Oğuzhan İlban, Gürcan Karadut (2018) Toplu Yemek İşletmeleri İçin YİYECEK İÇECEK YÖNETİMİ Detay yayıncılık Türkçe
David Foskett; Patricia Paskins (2011) The theory of hospitality & catering : for levels 3 and 4 Hodder Education Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları