Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
STA 303İSLAM SANATI - III2 + 05. Yarıyıl3,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı İslamiyeti kabul etmiş olan ülkelerde görülen sanat ürünleri işlenmektedir. Fatımi Devleti, Memluklu Devleti, Eyyubi Devleti ve Abbasi hanedanlığının etkisini büyük ölçüde kaybetmesinden sonra Kuzey Afrika’da bağımsız olarak devlet kuran Murabıtlar, Muvahhidler, Meriniler ve Nasıriler zamanında inşa edilen cami, medrese, han, saray ve kale gibi mimari eserler ile süslemelerinin anlatılması amaçlanmaktadır. Bunların inşa ettiği mimari eserler ile bunlarda yer alan süslemelerin, daha sonra Anadolu’da yapılacak olan eserlere etkisi hakkında bilgi verilecektir.
Ders İçeriği Fatımi Devleti, Memluklu Devleti, Eyyubi Devleti ve Abbasi hanedanlığının etkisini büyük ölçüde kaybetmesinden sonra Kuzey Afrika’da bağımsız olarak devlet kuran Murabıtlar, Muvahhidler, Meriniler ve Nasıriler zamanında inşa edilen cami, medrese, han, saray ve kale gibi mimari eserler ile süslemeleri anlatılacaktır. Bunların inşa ettiği mimari eserler ile bunlarda yer alan süslemelerin, daha sonra Anadolu’da yapılacak olan eserlere etkisi hakkında bilgi verilecektir.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Fatımi devleti tarihi hakkında bilgi verir ve bu dönem eserlerini örnekleriyle tanır.
2Mehdiye- Camii Kebiri hakkında bilgi verir. El-Ezher ve El-Akmer camileri plan ve süslemelerini benzerleriyle karşılaştırarak açıklayabilir. Talayi ve Cuyuşi Camilerini tanır ve tanıtabilir.
3Fatımi askeri yapılarından Beni Hammad Kalesi ile Bâb’ul-Fütuh hakkında bilgi verir.Önemli şehir kapılarından Bâbu’n-Nasr’ı tanıtabilir.
4Fatımi seramik ve maden eserleri hakkında bilgi verir ve örnekleriyle anlatabilir.Fatımi Sanatı hakkında genel bir değerlendirme yapabilir.
5Memlüklü Devleti’nin kısa tarihçesini anlatabilecektir ve önemli yapıları detaylı bilgi verir.
6Baybars Camii’nin planın ve süsleme özelliklerini tanımlar.Bu dönemin önemli yapılarından Sultan Kalavun Medrese ve Türbesi hakkında detaylı bilgiler verir.Sultan Hasan Medresesi, Şeyh Melik Müeyyed Külliyesini başka yapı örnekleriyle karsılaştırarak anlatabilir.
7Eyyubi döneminin tarihçesini anlatabilir. Hasankeyf’teki Câmi’u-Rızk plan, mimari ve süsleme özellikleri ile açıklayabilir.
8Kuzey Afrika (Mağrib) ülkeleri ve sanat eserlerini genel özellikleri ile açıklayabilir.Murabıtlar devri ve Tlemsen Camii Kebiri görsellerden tanıyıp tanımlayabilecektir.
9Muvahhidler dönemi ve bu dönemde yapılan Tinmel Camii Kebiri ve Merakeş’de Kutubiye Camii hakkında bilgi verir. Muvahhidler devri yapılarından Taza-Camii Kebiri ile Rabat-Hasan Camiini tanıtabilir. Muvahhid yapıları hakkında genel değerlendirme yapabilir.
10Merini devri hakkında bilgi verip, Tlemsen-Mansura Camii, Fas’da Ebu İnaniye Medresesi ve Gırnata-El-Hamra Sarayınin plan, mimari ve süsleme özelliklerini anlatabilir.
11Mağrib Sanatı üzerinde genel bir değerlendirme yapabilir.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11
ÖK 0014 1  23 1  
ÖK 0025    14 3  
ÖK 0034    14 3  
ÖK 0043 1  23 2  
ÖK 0054 2  34    
ÖK 0065 1  24 2  
ÖK 0073 2  33 1  
ÖK 0085 1  14 1  
ÖK 0094 3  54 1  
ÖK 0105 1  23    
ÖK 0114 1  13 2  
Ara Toplam46 13  2339 16  
Katkı40100240100

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14228
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11515
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)12020
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






91

3,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2020-2021 Güz1SAİM CİRTİL


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
STA 303 İSLAM SANATI - III 2 + 0 1 Türkçe 2020-2021 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Dr. Öğr. Üyesi SAİM CİRTİL scirtil@pau.edu.tr FEN A0211 Dersin Devam Yüzdesi : %60
Amaç İslamiyeti kabul etmiş olan ülkelerde görülen sanat ürünleri işlenmektedir. Fatımi Devleti, Memluklu Devleti, Eyyubi Devleti ve Abbasi hanedanlığının etkisini büyük ölçüde kaybetmesinden sonra Kuzey Afrika’da bağımsız olarak devlet kuran Murabıtlar, Muvahhidler, Meriniler ve Nasıriler zamanında inşa edilen cami, medrese, han, saray ve kale gibi mimari eserler ile süslemelerinin anlatılması amaçlanmaktadır. Bunların inşa ettiği mimari eserler ile bunlarda yer alan süslemelerin, daha sonra Anadolu’da yapılacak olan eserlere etkisi hakkında bilgi verilecektir.
İçerik Fatımi Devleti, Memluklu Devleti, Eyyubi Devleti ve Abbasi hanedanlığının etkisini büyük ölçüde kaybetmesinden sonra Kuzey Afrika’da bağımsız olarak devlet kuran Murabıtlar, Muvahhidler, Meriniler ve Nasıriler zamanında inşa edilen cami, medrese, han, saray ve kale gibi mimari eserler ile süslemeleri anlatılacaktır. Bunların inşa ettiği mimari eserler ile bunlarda yer alan süslemelerin, daha sonra Anadolu’da yapılacak olan eserlere etkisi hakkında bilgi verilecektir.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Fatımi devleti tarihi hakkında bilgi verir ve bu dönem eserlerini örnekleriyle tanır.
2 Mehdiye- Camii Kebiri hakkında bilgi verir. El-Ezher ve El-Akmer camileri plan ve süslemelerini benzerleriyle karşılaştırarak açıklayabilir. Talayi ve Cuyuşi Camilerini tanır ve tanıtabilir.
3 Fatımi askeri yapılarından Beni Hammad Kalesi ile Bâb’ul-Fütuh hakkında bilgi verir.Önemli şehir kapılarından Bâbu’n-Nasr’ı tanıtabilir.
4 Fatımi seramik ve maden eserleri hakkında bilgi verir ve örnekleriyle anlatabilir.Fatımi Sanatı hakkında genel bir değerlendirme yapabilir.
5 Memlüklü Devleti’nin kısa tarihçesini anlatabilecektir ve önemli yapıları detaylı bilgi verir.
6 Baybars Camii’nin planın ve süsleme özelliklerini tanımlar.Bu dönemin önemli yapılarından Sultan Kalavun Medrese ve Türbesi hakkında detaylı bilgiler verir.Sultan Hasan Medresesi, Şeyh Melik Müeyyed Külliyesini başka yapı örnekleriyle karsılaştırarak anlatabilir.
7 Eyyubi döneminin tarihçesini anlatabilir. Hasankeyf’teki Câmi’u-Rızk plan, mimari ve süsleme özellikleri ile açıklayabilir.
8 Kuzey Afrika (Mağrib) ülkeleri ve sanat eserlerini genel özellikleri ile açıklayabilir.Murabıtlar devri ve Tlemsen Camii Kebiri görsellerden tanıyıp tanımlayabilecektir.
9 Muvahhidler dönemi ve bu dönemde yapılan Tinmel Camii Kebiri ve Merakeş’de Kutubiye Camii hakkında bilgi verir. Muvahhidler devri yapılarından Taza-Camii Kebiri ile Rabat-Hasan Camiini tanıtabilir. Muvahhid yapıları hakkında genel değerlendirme yapabilir
10 Arasınav
11 Merini devri hakkında bilgi verip, Tlemsen-Mansura Camii, Fas’da Ebu İnaniye Medresesi ve Gırnata-El-Hamra Sarayınin plan, mimari ve süsleme özelliklerini anlatabilir.
12 Mağrib Sanatı üzerinde genel bir değerlendirme yapabilir.
13 Mağrib Sanatı üzerinde genel bir değerlendirme yapabilir.
14 Genel değerlendirme
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları